Valdymo koordinavimo centrui (VKC) antradienį surengus kasmetinį valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių veiklos rezultatų pristatymą, centro vadovas Vidas Danielius atkreipė dėmesį į šiemet patvirtintus valstybės valdomos „Ignitis grupės“ dividendų politikos pokyčius.

„Nauja patvirtinta „Ignitis“ („Ignitis grupės“ – BNS“) dividendų politika išties suponuoja, kad bent toje dalyje (energetikos) turėtų tikrai dividendai valstybei augti. Tikrai didžiąja dalimi, ką mes stebime per paskutinius keletą metų, šiek tiek sumažėjusias įplaukas į biudžetą, tai jos absoliučiai didžiąja dalimi yra nulemtos būtent energetikos sektoriaus“, – konferencijoje Vilniuje sakė V. Danielius.

VKC duomenimis, pernai VVĮ į valstybės biudžetą sumokėjo 149 mln. eurų (122,4 mln. eurų dividendų ir pelno įmokų, o 26,6 mln. eurų netipinių mokesčių), kai tuo metu 2018 metais – 168,4 mln. eurų (atitinkamai, 136,2 mln. ir 32,1 mln. eurų), o 2017-aisiais – 202,5 mln. eurų (atitinkamai, 173,6 mln. ir 28,9 mln. eurų).

VKC Valdysenos ir analizės skyriaus vadovas Aleksandras Jocius taip pat teigia, kad ateityje turėtų išaugti energetikos įmonių indėlis, kuris galimai nusvers dėl koronaviruso krizės paveiktos transporto srities rodiklius.

„Kalbant apie indėlį į valstybės biudžetą, matome panašią situaciją, kaip 2018 metais. 2019 metais iš viso į valstybės biudžetą paskirta 149 mln. eurų (...), dividendų ir pelno įmokų didžiąją dalį sumoka Susisiekimo ministerijos valdomos įmonės. (...) Energetikos įmonių įtaka turėtų ateityje išaugti ir turėtų šiek tiek atsverti oro uostų veiklos rezultatus ir tai, kaip paveikė oro uostus virusas“, – sakė A. Jocius.

Vis dėlto jis nesiėmė prognozuoti, kokie bus kitų metų rezultatai ir ar toliau VVĮ indėlis į biudžetą mažės.

„Kol kas yra pakankamai sunku pasakyti ir prognozuoti, kaip pasibaigs metai, ir su kokiais grynojo pelno rezultatais įmonės pabaigs šiuos metus (...) Rengiame informaciją apie pusmetinius valstybės valdomų įmonių rezultatus, šią ataskaitą turėsime spalio mėnesio ir tada jau galbūt galėsime šiek tiek aiškiau prognozuoti, kokie gali būti šie rezultatai“, – sakė A. Jocius.

Tuo metu V. Danielius atmetė prielaidą, kad daugelis valstybės valdomų įmonių gali susidurti su sunkumais ir nemokėti dividendų arba mokėti juos mažesnius.

„Galiu pasakyti, kad šiandien tik trys bendrovės atleistos nuo dividendų arba suteikta galimybė mokėti juos mažesnius – Lietuvos oro uostai, „Litexpo“ ir Giraitės ginkluotės gamykla. Tai tikrai nėra kažkokia absoliuti dauguma, tai yra, sakykime mažuma“, – sakė V. Danielius.

Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė siūlymui, kad energetikos grupė „Ignitis grupė“ už 2020 metus išmokėtų 85 mln. eurų dividendų – 80 proc. prognozuojamo šių metų konsoliduoto grynojo pelno, o kasmet jie būtų didinami.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)