Gamybos įmonės darbų organizavimą pakeitė per karantiną

Nekilnojamojo turto, tekstilės ir baldų gamybos sektoriuose veikiančio koncerno SBA viceprezidentas Egidijus Valentinavičius sako, kad darbo organizavimas gamybos įmonėse pasikeitė nuo pat karantino pradžios.

„Dėmesį koronaviruso prevencijai fokusuojame nuo pat karantino pradžios iki dabar. Nelaukiame specialių nurodymų. Saugumo priemonių neatšaukėme ir vasarą, kai daugelis visuomenės narių atsipalaidavo ir atrodė, kad koronavirusas jau įveiktas“, – BNS sakė E. Valentinavičius.

Pasak jo, gamyba įmonėse vyksta visą parą, tačiau darbuotojai dirba pamainomis po kelis šimtus žmonių. Į darbą jie renkasi ne vienu metu, žmonių judėjimas suformuotas taip, kad ateidamas į darbą kiekvienas pasitikrintų temperatūrą.

„Dažniau dezinfekuojame patalpas. Dar nuo karantino darbuotojai pietauja mažomis grupėmis, į mūsų maitinimo įstaigas klientai iš miesto nebepatenka, tarp stalų – iki dviejų metrų atstumai. Valgyklose ir kitose bendro naudojimo patalpose – jau įprasti dezinfekavimo skysčiai rankoms. Apribojome svečių atvykimą į įmones“, – teigė E. Valentinavičius.

Koncernui priklausančioje tekstilės įmonių grupėje „Utenos trikotažas“ dalis administracijos darbuotojų dirba iš namų, o gamybos patalpose užtikrinami atstumai, kiekvienam darbuotojui matuojama temperatūra.

Pasak „Utenos trikotažo“, gamyba vyksta atskiruose cechuose, kurių darbuotojai susitinka nebent valgykloje, tačiau pietauja pagal sudarytą grafiką.

Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ taip pas tvirtina, jog visos rekomenduojamos priemonės taikomos nuo pavasario.

„Esame didžiulė gamykla, dirbame nepertraukiamu režimu ištisą parą, pilną savaitę, todėl darbus perorganizavome taip, kad skirtingos pamainos ar dirbantys vienu metu kuo mažiau susitiktų. Įmonės valgyklų darbą organizuosime taip, kad maistą teiktų išsinešimui, kaip buvo per pirmąją bangą“, – komentare BNS sakė „Achemos“ vadovas Ramūnas Miliauskas.

Pasak jo, planuojama, jog administracijos darbuotojai vėl dirbs nuotoliniu būdu, pasikeisdami pagal grafiką.

Biuruose dalis darbuotojų renkasi darbą iš namų

Paslaugų centrus Vilniuje valdantis „Danske Bank“ praėjusį penktadienį sostinėje atidarė naują biurų pastatą „DC Valley“, tačiau dar tą pačią dieną paslaugų centro vadovybė paprašė, kad į namus dirbti persikeltų dar didesnė darbuotojų dalis.

„Danske Bank“ atstovė Akvilė Švolkienė sako, kad po karantino biuruose reguliariai dirbdavo apie 40 proc. darbuotojų. Pateikiant naujas rekomendacijas tikimasi, kad šis skaičius sumažės iki maždaug 20 procentų.

„Šiai dienai biuruose lankosi apie 40 proc. darbuotojų, visi kiti 60 proc. dirba iš namų. Ateina tie, kuriems namuose nepatogu, nusibodo ar sunku dirbti“, – BNS sakė A. Švolkienė.

„Kadangi dabar (viruso – BNS) atvejų kiekis Lietuvoje ir ypač Vilniuje labai stipriai didėja, tai net tiems 40 proc. mes priminėme, kad galbūt reikia neįsijausti. Norėtume, kad biuruose nebūtų daugiau kaip 20 proc. darbuotojų – iki metų galo, arba iki kito perspėjimo“, – pasakojo ji.

Pasak „Danske Bank“ atstovės, griežčiausio karantino mėnesiais namuose dirbo beveik 100 proc. paslaugų centro darbuotojų – į biurą ateidavo tik tie, kuriems buvo būtina, pavyzdžiui, pasiimti dokumentus.

„Bet tai buvo vienetai žmonių, kurie ateidavo. Paskui gana greitai visi sugrįžo iki maždaug 40 proc.“, – sakė ji.

Anot A. Švolkienės, darbas namuose niekaip nepaveikė produktyvumo – esą karantino laikotarpiu klientų pasitenkinimo rodikliai netgi buvo aukštesni.

Tuo metu banko SEB paslaugų centre Vilniuje karantino metu biure dirbo vidutiniškai 52 proc. darbuotojų, sako SEB grupės paslaugų centro Vilniuje ir Rygoje vadovė Rūta Jasiulionienė.

Anot jos, po karantino į darbo vietas grįžo dar apie 15 proc. paslaugų centro darbuotojų, tačiau blogėjant epidemiologinei situacijai, papildomų veiksmų imtis neplanuojama.

„Kadangi turime galimybę derinti darbą biure ir namie, taip pat toliau taikome visas karantino metu įgyvendintas saugumo priemones bei didesnį atstumą tarp darbo vietų, blogesnei epidemiologinei situacijai esame pasiruošę ir papildomų veiksmų neplanuojame“, – BNS sakė R. Jasiulionienė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)