„Jūs tikriausiai stebėjote kanclerės Angelos Merkel pasisakymą šia tema. Mes manome, kad tai – nesietini dalykai. Kanclerė pareiškė, kaip mes jau ne kartą kalbėjome, „Nord Stream 2“ projektas turi būti pabaigtas. Tai yra Rusijos ir Europos ekonominis projektas, nors ir turintis politinių dedamųjų“, – sakė U. Demmer.

Anksčiau šią savaitę A. Merkel, kurią citavo Vokietijos naujienų agentūra DPA, sakė, kad „Nord Stream 2“ vamzdynas turi būti baigtas tiesti, nepaisant JAV sankcijų, kurias Berlynas laiko eksteritorinėmis ir neteisėtomis.

Vienas pagrindinių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų A. Navalnas rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą, ir buvo nugabentas į Omsko ligoninę. Vėliau jis buvo perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“. Trečiadienį Berlynas paskelbė, kad specialioje Vokietijos kariuomenės laboratorijoje atlikti tyrimai patvirtino, jog esama „nedviprasmiškų įrodymų“, kad A. Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia chemine medžiaga iš „Novičioko“ grupės – tos pačios iš Sovietų Sąjungoje sukurtų nervus paralyžiuojančių medžiagų, viena kurių 2018-aisiais Jungtinėje Karalystėje buvo apnuodytas buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė.

Prieštaringai Europoje vertinamo „Nord Stream 2“ kritikai tvirtina, jog jo užbaigimas padidins Europos priklausomybę nuo rusiškų gamtinių dujų, o tai suteiks Maskvai papildomų politinių svertų priešpriešoje su Vakarų demokratijomis. Savo ruožtu Vokietija, iki kurios šis vamzdynas, apeinant tranzitines valstybes, ir yra tiesiamas, jo projektą remia.

Šiuo metu JAV sankcijų akivaizdoje „Nord Stream 2“ vamzdyno tiesimas yra įstrigęs ties 94 proc. jo įgyvendinimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)