„Tai, ką kalba premjeras, džiugina. Mes į sveikatos apsaugos ministrą su prašymu, kad (...) būtų tikslinga vertinti ne atskiras šalis, o atskirus autonominius regionus, kreipėmės jau prieš mėnesį“, – Eltai sakė Ž. Gavelienė.

„Yra Kanarų salos ir kiti autonominiai regionai, kurie yra saugūs, į kuriuos lietuviai tikrai galėtų saugiai keliauti su kelionių organizatoriais, o iš savo pusės kelionių organizatoriai vykdytų įsipareigojimus. Tai padėtų ne tik ekonomiškai, bet žmonės turėtų kur atsigauti, saulėje pabūti. Vertinu pozityviai, toks buvo asociacijos prašymas“, – pridūrė asociacijos vadovė.

Ž. Gavelienės teigimu, šis sprendimas svarbus, kad Lietuvoje veikiantys kelionių organizatoriai turėtų tokias pačias konkurencines sąlygas kaip veikiantys kaimyninėse šalyse.

Paklausta, kaip kelionių organizatoriai vertina praėjusį vasaros sezoną, Ž. Gavelienė sakė, kad šis buvo su iššūkiais.

„Skaičiai skirsis, lyginti organizatorius, kurie veždavo turistus į egzotines šalis ir kurie veždavo į Baltijos šalis. Bet visų pajamos krito 90–100 proc. Sezonas su dideliais iššūkiais“, – sakė Ž. Gavelienė.

Ji nurodė, kad asociacija kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją su pasiūlymu kelionių organizatoriams grąžinti praėjusiais metais sumokėtą gyventojų pajamų mokestį (GPM).

„Tai mums padėtų iki kitos vasaros išsaugoti žmones, išlikti konkurencingiems kitą vasarą. (...) Tikime, kad 15 mln. eurų būtų ta suma, kuri padėtų kelionių organizatoriams išgyventi iki kitos vasaros“, – sakė asociacijos vadovė.

Premjeras S. Skvernelis anksčiau trečiadienį sakė, kad artimiausiu metu galimi sprendimai dėl salų atskyrimo nuo valstybių koronaviruso paveiktų šalių sąraše.

„Suprantame, kad su šita pandemija mes gyvensime, ko gero, ne vieną mėnesį ir turime ieškoti sprendimų, nes užsidarinėti nėra išeitis. Mes matėme, kas buvo, kokios buvo pasekmės. Pirmam suvaldymui tai yra pasiteisinęs, būtinas sprendimas, dabar turime ieškoti alternatyvų“, – žurnalistams nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė S. Skvernelis.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančią tvarką, į paveiktų šalių sąrašą valstybė patenka tuomet, kai sergamumo rodiklis joje yra 16 arba daugiau naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 kalendorinių dienų. Tokiu atveju, atvykus iš paveiktos šalies, būtina izoliacija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)