„Negaliu pasakyti apie visą nakties ramumą, bet galiu pasakyti, kad šiais metais tikrai pasijautė Rugsėjo pirmoji kaip socialiai atsakinga šventė, nes įvairių formatų susibūrimų buvo, bet kalbant apie bendrą vertinimą tiek mūsų, tiek policijos, vyko viskas labai sklandžiai ir gražiai. Šurmulio tikrai buvo, bet ne dėl alkoholio, o paprasčiausiai dėl geros nuotaikos arba pasiilgimo vieni kitų. Ilgas koronaviruso laikotarpis, nuotolinis mokymas davė savo ir trūko visiems žmogiško bendravimo“, – laidoje sako pašnekovas.

Anot jo, šiais metais daugiau dėmesio buvo skirta ne būtent Vilniui, o regionams.

„Mes glaudžiai bendradarbiaujame su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, buvome informuoti, kaip yra planuojami atidarymai, šventės ir mokslų metų pradžia. Šiais metais daugiau dėmesio skyrėme ne Vilniui, o pabandėme pasižiūrėti, kokia situacija yra regionuose, kaip sekasi ten įgyvendinti kai kurias įstatymų nuostatas, ir kaip ten jaunimas šventes švenčia“, – sako jis.

Nerimą kelia situacija regionuose

Kalbėdamas apie pažeidimus, pašnekovas pabrėžė, kad nerimą kelią nebent situacija regionuose, kur ne visada laikomasi draudimo prekiauti alkoholiu.

„Skaičiai yra geri. Kalbant apie pažeidimų skaičių pačią rugsėjo pirmąją dieną, iš esmės turėjome tik du pažeidimus. Turiu omenyje kalbant apie tuos taškus, kuriuose buvo mūsų inspektoriai kartu su policijos pareigūnais. Dar laukiame duomenų iš kitų miestų ir apskričių. Bet tendencijos yra geros. Tik nerimą kelią regionuose verslo požiūris, nes pažeidimai buvo susiję su vietomis ir įstatymu, kai draudžiama prekiauti alkoholiu.

Tai buvo ta opiausia problema, kad kai kuriuose regionuose matėsi ta tendecija kaip įprastinę dieną ir viskas vyko įprastine tvarka. O pasižiūrėjus lyginamąją statistiką, pažeidimų mažiau, taip pat apsinuodijimų buvo mažiau“, – sako pašnekovas.

„Šiaip labai dažnai vertiname ir monitoringą atliekame patys, bet labai gražiai bendradarbiaujame su policija. Tam tikri reidai yra daromi su regiono pareigūnais. Taip yra greičiau ir operatyviau, be to, yra rizikos vietos. Žinoma, jeigu yra skundų, reaguojame į juos, bet pasitaiko ir melagingų skundų. Bet džiugu tai, kad nesulaukėme skundų dėl rugsėjo pirmosios skundų aktų pažeidimų.“

Paklausus, kokia bauda gresia verslininkams, kurie nesilaiko draudimo prekiauti alkoholiu, pašnekovas tikino, kad bauda būna minimali.

„Atvirai pasakius, turbūt nėra svarbiausia pati bauda ir jos dydis. Esmė – prevencija ir pažiūrėti, kas yra blogai. Yra atvejų, kai verslas neįvertina įstatymo nuostatų reikalavimų, bet mūsų departamentas neturi tokios nuostatos bausti, bet bandome aiškintis, kodėl tas pažeidimas įvyko. Dažniausiai pirminė bauda būna minimali, bet pasikartosiu, kad pirmiausia bandome įspėti, fiksuoti, bet ne bausti“, – tikino jis.

„Šiandien kalbant apie problemas dėl alkoholio prekybos, tai labai keista, bet vyrauja pardavimai be licenzijos, be dokumentų ir panašiai. Pažeidimai dėl alkoholio prekybos yra, bet jie nėra tokie žymūs. Jie dažnai būna tiesiog atsitiktiniai. Žinoma, tai traktuojama kaip pažeidimai, bet mes bandome aiškintis, kartoti, kad tai yra pažeidimai.“

„Yra barų, kurie reguliariai pažeidinėja tam tikrus dalykus. Todėl šioje vietoje bandome su savivaldybe kalbėtis ir derėtis dėl tam tikrų griežtinimų, nes tendencija jau nebėra suklydimas, bet bendrame kontekste situacija yra matoma, žinoma ir nėra probleminė.“

Tiesa, daugelis studentų į didmiesčius ir studijas grįš tik rugsėjo viduryje, tačiau tikslinio monitoringo nėra numatyto.

„Nebuvome numatę būtent tikslinio tikrinimo studentų grįžimo į miestą dieną, nes aukštosios mokyklos turbūt diferencijuos savo rugsėjo pirmąsias. Kita vertus, monitoringą vieno ar kito naktinio baro galbūt ir padarysime, bet tokios tendencijos nėra numatytos.“

Nors dažniausiai mokslo metus jaunimas švenčia trankiai ir linksmai, šis rugsėjo pirmosios vakaras sostinėje buvo itin ramus. Apie aštuntą valandą senamiestyje tvyrojo ramybė, kavinių staleliai lūkuriavo savo klientų. Senamiestyje buvo galima sutikti vos vieną kitą praeivį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)