Savo ruožtu prekybos tinklo atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė aiškino, kad darbuotoja prašymą išeiti iš darbo pateikė po jai išsakytų pastabų dėl darbo laiko apskaitos.

„Tačiau netrukus jį atsiėmė ir šiuo metu darbo santykiai su ja nėra nutrūkę“, – sakė ji.

Nauja vadovė nemėgo nuo pat pradžių

V. Gasparienė į „Delfi“ kreipėsi gavusi advokatų patarimą paviešinti savo patirtį visuomenei.

Kaune gyvenanti moteris pasakojo, kad „Lidl“ dirba nuo parduotuvių tinklo atsidarymo Lietuvoje 2016 metais.

„2020 metų rugpjūčio 24 dieną, pirmadienį, grįžau iš atostogų. Apie 16 val. kaip niekur nieko mane pasikviečia mano tiesioginė vadovė, o kabinete buvo dar keturi žmonės, kad darytų spaudimą.

Sako: tu pažeidei darbo atsižymėjimo taisykles. Esą tai labai griežtas pažeidimas ir turiu išeiti iš darbo“, – sakė V. Gasparienė.

Pašnekovė sakė, kad tokia situacija jai sukėlė šoką.

„Sakau: juokaujate? Man tikrai šokas buvo. Bet juk jei yra pažeidimų, turi būti korekcijos. Turi būti teisingai, bet man niekas nieko nesakė iki tol.

Iškart iš darbo pasakė išeiti. Nors turėtų priklausyti ir įspėjimo terminas, išeitinė kompensacija ir t. t. Norėjau pasikonsultuoti, bet nurodė parašyti prašymą išeiti savo noru ir viskas.

Pateiktas iš anksto atspausdintas ir vadovo pasirašytas lapas. Buvo mano tiesioginės vadovės ir kito vadovo parašas. Aš pasirašiau iš to šoko. Sakė: tu savo noru išeini ir mes tau neturėsime jokių pretenzijų. Per valandą nei iš šio, nei iš to buvau atleista iš darbo“, – kalbėjo ji.

V. Gasparienė dar pasakojo, kad jos dabartinė vadovė dirbti pradėjo maždaug prieš metus.

„Ji nuo pat pradžių manęs kažkodėl nemėgo. Nesuprantu, kodėl. Jokių problemų su kolegomis neturiu. Dirbu su Vokietijos „Lidl“. Puikiausiai sutariu. Su niekuo nekonfliktuoju.

Štai žmogus tiesiog norėjo, kad aš išeičiau iš darbo. Mane dar lapkričio mėnesį norėjo atleisti. Dėl to, kad aš blogai supildžiau lentelę. Darė man psichologinį terorą, smurtą darbe. Sakiau, kad jei blogai tą lentelę pildau, tegul parodo, kaip reikia. Tai ji nesugebėjo parodyti“, – sakė ji.

V. Gasparienės advokatai jai dar patarė pasirašytą pareiškimą dėl išėjimo iš darbo atšaukti.

„Tai padariau. Šiuo metu esu biuletenyje, nes pirmadienį iškart po įvykio apsilankiau ligoninėje, kur nustatė smarkiai padidėjusi spaudimą“, – sakė ji.

Pašnekovė dar nurodė, kad dėl situacijos ketina kreiptis į darbo ginčų komisiją.

„Beje, mūsų Kauno komandoje yra 15 žmonių ir visiems jiems pasakė, kad išėjau savo noru“, – pridūrė V. Gasparienė.

Informaciją tikslino

„Lidl“ atstovė L. Skersytė nekomentavo V. Gasparienės ir jos vadovės santykių.

„Visuomet akcentuojame rūpestį savo darbuotojais, net ir nutraukiant darbo sutartis, todėl šis skundas mums yra mažų mažiausiai netikėtas“, – sakė ji.

L. Skersytė patvirtino, kad V. Gasparienė išties dirba „Lidl“ padalinyje Kaune, bet kitą informaciją norėjo patikslinti.

„Atlyginimus mokame minutės tikslumu, įskaitant ir išdirbtus viršvalandžius, todėl mums labai svarbu, kad darbuotojai teiktų teisingą informaciją apie išdirbtą darbo laiką.

Bendrovė šiai darbuotojai turėjo pastabų dėl netinkamos darbo laiko apskaitos ir susitikimo metu šias pastabas išsakė. Bendrovėje yra įsteigta darbuotojų patikėtinio pareigybė ir šis asmuo dalyvavo pokalbyje, kad užtikrintų sklandžią ir profesionalią jo eigą bei atitikimą Darbo kodeksui ir vidinėms tvarkoms.

Po išsakytų pastabų darbuotoja pateikė prašymą išeiti iš darbo, tačiau netrukus jį atsiėmė ir šiuo metu darbo santykiai su ja nėra nutrūkę“, – dėstė L. Skersytė.

Remiantis Darbo kodeksu, darbuotojui darbo sutartį nutraukiant savo iniciatyva, darbdavį apie tai reikia įspėti ne vėliau kaip prieš 20 kalendorinių dienų. Ne vėliau kaip per 3 dienas nuo pareiškimo padavimo dienos jį galima atšaukti.

Pagal šį sutarties pasibaigimo pagrindą išeitinė kompensacija darbuotojui nepriklauso.

Tuo metu jei darbuotojas atleidžiamas darbdavio iniciatyva, tada jam turėtų būti išmokama 2 mėnesių išeitinė išmoka. Taip pat jį apie atleidimą reikia įspėti prieš mėnesį.

„Sodros“ duomenimis, įmonėje „Lidl Lietuva“ rugpjūčio 27 dieną dirbo 2401 darbuotojas, liepą jiems mokėtų atlyginimų „popieriuje“ vidurkis siekė 1417,28 euro (apie 907 eurai „į rankas“).

Juridinių asmenų registrui pateiktoje 2019 metų kovo 1 dienos – 2020 metų vasario 29 dienos finansinėje ataskaitoje nurodoma, kad „Lidl Lietuva“ per šį laikotarpį gavo 469.430.000 eurų pardavimo pajamų ir uždirbo 20.641.000 eurų grynojo pelno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (454)