„Štai mes jiems dabar parodysim, kas yra sankcijos. Jeigu jie [lietuviai ir lenkai] dar į Kiniją ir Rusiją per mus baražavo, dabar skraidys arba per Baltijos jūrą arba per Juodąją jūrą prekiauti su Rusija ir panašiai. Apie sankcijinius produktus [kuriems Rusija yra paskelbusi embargą] – tegul net nesvajoja. Mes jiems parodysim, ką reiškia sankcijos“, – A. Lukašenkos žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Ji pareiškė, kad Baltarusija atsisakys naudotis Lietuvos uostais savo produkcijos eksportui, per kuriuos daugiausiai išvežama kalio druska ir naftos produktai.

„Jau paliepiau vyriausybei pateikti siūlymų dėl visų prekių srautų iš Lietuvos uostų į kitus. Štai ir pažiūrėsim, kaip jie gyvens. 30 proc. Lietuvos biudžeto formuoja mūsų prekių srautai per Lietuvą. Ko dar reikia? Apsirijo, todėl pastatysime į vietą“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Linkevičius: jis eina va bank

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Aliaksandro Lukašenkos grasinimai įvesti sankcijas Lietuvai ir Lenkijai yra natūralus jo elgesys – Baltarusijos autoritarinis vadovas siekia bet kokia kaina išsaugoti savo postą.

„Čia yra tęsinys visų jo kitų grasinimų. Natūralu, kad jis eina va bank, ginasi jam visais suprantamais būdais“, – BNS penktadienį telefonu iš Berlyno sakė ministras.

Linas Linkevičius

„Kai kurie jo poelgiai neadekvatūs, bet sunku ką nors čia vertinti, tai natūralus gynybinis elgesys išsilaikyti šioje pozicijoje, nekreipiant dėmesio nei į vidaus situaciją, nei į tarptautinės bendruomenės spaudimą“, – pridūrė jis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras L. Linkevičius sako, kad Baltarusijos režimas turėtų įvertinti savo šalies ekonominę padėtį ir priimti logiškus sprendimus.

„Žiūrėsime, kaip tai praktiškai atrodys, nes tokie pareiškimai buvo ne kartą ir ne du. Aš įsivaizduoju, kad jie turi žiūrėti ir savo interesų – šalis ekonomiškai dabar labai sunkioje situacijoje ir jie turėtų žiūrėti, kurie keliai ir būdai savo ekonomiką palaikyti yra labiau priimtini“, – teigė L. Linkevičius.

„Čia reikia suprasti, kad mūsų ekonominis bendradarbiavimas yra viena tų sričių, kurią vadiname pragmatiška – ji pasiteisino abiem pusėms, ne tik Lietuvai. Nebūtų logiškai tai suardyti“, – sakė jis.

Narkevičius: nukreipdama krovinius Baltarusija pakenktų tik sau

Lietuvos susisiekimo ministras sako, kad šiuo metu pokyčių vežant kovinius per Lietuvą nėra, tačiau, pasak jo, politiniai Minsko sprendimai pakenktų pačios Baltarusijos ekonomikai ir šios šalies žmonėms.

„Šiandien jokių sutrikimų krovinių judėjimo nėra. Būtų tikrai nelogiška ir blogai, jeigu būtų priimami sprendimai, kurie pakenktų pačių baltarusių žmonių gerovei. Nes nukreipimas ar kažkokie tokie politiniai sprendimai pakenktų Baltarusijos gyventojų situacijai“, – BNS sakė Jaroslavas Narkevičius.

Anot jo, šis klausimas buvo aptartas praėjusią savaitę su Klaipėdos jūrų uosto, „Lietuvos geležinkelių“ atstovais.

Jaroslavas Narkevičius

Susisiekimo ministras teigia nematantis galimybių Baltarusijai taip paprastai nukreipti krovinius kita kryptimi.

„Mes nagrinėjome situaciją, ji yra aiški, kad kitų alternatyvų šiandien nėra, kad galima būtų naudotis arba iš Latvijos, arba iš Peterburgo uostų. Čia situacija yra tokia“, – sakė ministras.

Vis dėlto J. Narkevičius pripažino, kad Lietuvai prarasti didelę krovinių tranzito dalį būtų skausminga.

„Krovinių srautai – geležinkeliai – tai yra penktadalis viso srauto, Klaipėdos jūrų uosto – virš 16 (mln. – BNS) tonų perskirstymas yra. Tai, aišku, yra ženkli prekių judėjimo grandis. Bet mes turime vertinti šios dienos situaciją – ji yra nepasikeitusi“, – aiškino ministras.

Sinkevičius tikisi, kad Baltarusija nenukreips krovinių iš Lietuvos uostų

Ekonomikos ir inovacijų ministras tikisi, kad Baltarusijos vyriausybė įtikins šalies lyderį atsižvelgti į ekonominę tokio sprendimo žalą.

Rimantas Sinkevičius

„Patys pareiškimai yra grėsmingi, jie verčia analizuoti situaciją. Galbūt Baltarusijos vyriausybė įtikins prezidentą paskaičiuoti praradimus ir manau, kad sveikas protas turėtų nugalėti“, – žurnalistams sakė R. Sinkevičius.

„Neįvertinant tos naudos, kurią gauna Baltarusijos valstybė, paslaugų ir kainų, kurias gauna krovinius veždama per Lietuvos uostus, nubaus patys save, ne tik mūsų paslaugas teikiančias įmones“, – pridūrė jis.

Ministras sakė negavęs jokių oficialių perspėjimų iš Baltarusijos, o apie planus nukreipti krovinius nuo Klaipėdos uosto išgirdęs iš žiniasklaidos.

Skvernelis: sankcijos pirmiausia kirstų pačiai Baltarusijai

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis sako, kad atsakomosios sankcijos, kuriomis Lietuvai ir Lenkijai penktadienį pagrasino Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, pirmiausia kirstų jo paties šaliai.

„Sunku suvokti: kiek reikia būti įsikibus valdžios ir nekęsti savo Tautos, kad dėl įžeistų ambicijų, ryžtumeisi kenkti savo valstybei ir jos žmonėms“, – feisbuke rašo S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

„Jei sprendimai, apie kuriuos šiandien kalba Lukašenka, bus priimti, jie pirmiausiai kirs pačiai Baltarusijai“, – pridūrė jis.

Prezidento patarėjas: Nausėda pasisako už veiksmingas sankcijas Baltarusijai

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pasisako už veiksmingas sankcijas Baltarusijai Europos Sąjungos, regioniniu bei nacionaliniu lygiu, reaguojant į valdžios institucijų smurtą, sako šalies vadovo patarėjas.

Tokią poziciją Lietuvos prezidentūra išsakė po to, kai Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pagrasino nutraukti baltarusiškų krovinių tranzitą per Lietuvą, reaguojant į svarstomas sankcijas.

„Prezidentas nuo pat krizės Baltarusijoje pradžios telkė regiono lyderius šiam klausimui spręsti ir toliau ketina taip veikti. Prezidentas pasisako už veiksmingas sankcijas Baltarusijai Europos Sąjungos, regioniniu bei nacionaliniu lygmeniu. Jos pasitelkiamos kaip atsakas į valdžios institucijų smurtą ir žmogaus teisių pažeidimus šioje šalyje“, – BNS penktadienį sakė prezidento atstovas žiniasklaidai Antanas Bubnelis.

Lietuva artimiausiu metu ketina taikyti sankcijas Minsko režimui – asmenims, prisidėjusiems prie rinkimų klastojimo, smurto prie taikius protestuotojus.

Sankcijų sąrašas bus tvirtinamas jį galutinai suderinus su Latvija ir Estija.

Įvesti sankcijas Baltarusijos pareigūnams svarsto ir Europos Sąjunga, BNS diplomatinių šaltinių teigimu, sąraše, kurį planuojama tvirtinti rugsėjį, būtų maždaug dvidešimt asmenų.

Baltarusiją jau trečią savaitę krečia masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus, rodančius triuškinamą A. Lukašenkos pergalę. Vakarų šalys ir opozicija šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1548)