Pasak Statistikos departamento, vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis šalies ūkyje (be individualiųjų įmonių) antrą ketvirtį sudarė 1398 eurus ir, palyginti su pirmu ketvirčiu, padidėjo 1,3 proc. Viešajame sektoriuje vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis sudarė 1514 eurų ir buvo 6,5 proc. didesnis, privačiajame – 1343 eurus ir buvo 1,4 proc. mažesnis.

Vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis šalies ūkyje antrą ketvirtį labiausiai išaugo elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo (11,2 proc.) bei žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo (10,2 proc.) veiklose, o sumažėjo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų bei administracinės ir aptarnavimo veiklose (atitinkamai 10,3 proc. ir 2,8 proc.).

Vidutinis mėnesinis neto (atskaičius darbuotojo mokesčius) darbo užmokestis šalies ūkyje sudarė 889 eurus ir, palyginti su pirmuu ketvirčiu, padidėjo 1,1 proc.: viešajame sektoriuje jis sudarė 955 eurus ir buvo 5,8 proc. didesnis, privačiajame – 858 eurus ir buvo 1,2 proc. mažesnis.

Vidutinis darbo užmokestis II ketvirtis, 2020

Realusis darbo užmokestis 2020 m. antrą ketvirtį, palyginti su 2020 m. pirmu ketvirčiu, šalies ūkyje padidėjo 1,2 proc.: viešajame sektoriuje padidėjo 5,9 proc., privačiajame sektoriuje sumažėjo 1,1 proc.

Anot Statistikos departamento, darbo užmokesčio padidėjimui antrą ketvirtį įtakos turėjo išmokėtos didesnės vienkartinės premijos, priedai ir piniginės išmokos, sezoniniai svyravimai, padidintas darbo užmokestis gydymo įstaigų darbuotojams, kovojantiems su COVID-19 infekcija, išmokėtos priemokos ekstremalios situacijos suvaldyme dalyvavusiems pareigūnams ir darbuotojams, pasikeitusi neapmokestinamojo pajamų dydžio skaičiavimo tvarka ir kitos priežastys.

Per metus bruto darbo užmokestis šalies ūkyje išaugo 8,5 proc. Vidutinis mėnesinis neto darbo užmokestis per metus šalies ūkyje padidėjo 8,7 proc.
Lukas Blekaitis