„Amber food“ vadovas Gediminas Balnis laidoje Delfi diena pabrėžia, kad, ko gero, kiekvienas ribojimas daliai žmonių nėra priimtinas ir kelia nepasitenkinimą.

Paklaustas, kaip klientai vertina pasikeitimus maitinimo įstaigose, pašnekovas tikina, kad vertinimų būta įvairių.

„Klientai reaguoja įvairiai. Vieni supranta, kodėl reikia laikytis tokios tvarkos, dalis nesupranta. Tai yra natūralu, nes kiekvieno ribojimo metu atsiranda nepatenkintų žmonių“, – sako pašnekovas.

Gediminas Balnis

Pasigenda logikos ir paaiškinimų

Lietuvos kavinių ir barų asociacijos prezidentas Raimondas Pranka sako, kad jeigu yra privalomos taisyklės, jų reikia laikytis, tačiau labiausiai pašnekovas pasigenda sprendimų logiškumo ir paaiškinimo.

„Jeigu jau liepta, kad turi būti, tai žmonės nesiginčija, supranta. Tik mes juokiamės iš logiškumo ir kvailų sprendimų, pavyzdžiui, galima tik atsisėdus nusiimti kaukę, prisėdus prie stalo arba prie baro, o jeigu yra naktinis klubas, kuris neturi stalų, atstumų jie gali laikytis, bet žmonės negali būti atsistoję su gėrimu – tokios kvailos nesąmonės, kurios neturi logikos, nėra pagrįstumo.

Tiesiog žmonės į tai reaguoja, juokiasi, rodo pirštu į smilkinį, visi jaučiasi kvailai, kad dėl nesąmonių turi daryti kažkokius keistus dalykus, kurių niekas nepaaiškina, ir taip toliau, bet jeigu liepia, taip ir darome“, – kalbėjo R. Pranka.

Įvertino siūlymus dėl darbo laiko ribojimo

Anot jo, siūlomi variantai dėl darbo laiko ribojimo skamba gana absurdiškai.

„Tai paveiks blogai. Mes atstovaujame naktiniams barams, klubams. Žmonės dažniausiai renkasi į juos nuo 22–23 valandos vakaro iki ketvirtos ar penktos ryto, kur pagrįstumas, kad reiktų riboti iki 22–23 nakties ar kito laiko? Iš kur tos valandos ištrauktos? Ką reiškia pono ministro pasakymas, kad labiau atsipalaiduojame. Ar jis ten buvo ir matė, kaip mes dirbame. Tai tiesiog ištrauktas dalykas. Kuriame naktiniame klube buvo židinys, kai jau buvo panaikinti visi apribojimai?“ – svarsto pašnekovas.

Raimondas Pranka

G. Balnio nuomone, jaučiasi didelis žmonių atsipalaidavimas.

„Aš norėčiau palaikyti sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, nes mes matome kitų šalių patirtį ir toli eiti nereikia. (…) Atsipalaidavimas yra labai didelis, mes bijome pasekmių ir žinome, kad ta antroji banga visose pietinėse šalyse atėjo būtent iš naktinių klubų“, – kalbėjo G. Balnis.

Anot jo, naktinių barų ir klubų darbas turėtų būti smarkiai ribojamas.

„Aš manau, kad reikėtų labai susegmentuoti. Pavyzdžiui, naktiniai barai galėtų dirbti iki dešimtos ar dvyliktos. Reikėtų nusiteikti, kad jų darbas turėtų būti labai apribotas bent jau iki naujų metų“, – pridūrė jis.

R. Pranka sako, kad naktiniai klubai pasiekė tik nuo 20 iki 40 proc. pajamų, ką buvo suplanavę.

„Jeigu jau žmogus ateina, sunku pasakyti, ar jis taupo, ar ne. Tiek, kiek nori, tiek ir išleidžia tų pinigų. Sunku pasakyti. O kalbant apie naktinius klubus, kai kurie galėjo dirbti tik 20 proc. pajėgumu šį sezoną, kiti daugiau. Naktiniai barai, kurie turi terasas, maždaug 80 proc. Deja, naktiniai klubai pasiekė tik nuo 20 iki 40 proc. pajamų, ką buvo suplanavę“, – kalbėjo R. Pranka.

Stebisi emigrantų elgesiu

Anot jo, didelė problema – sugrįžę emigrantai, kurių dalis nemoka tinkamai elgtis ir nesupranta, kad reikia laikytis taisyklių. Pašnekovas sako, kad net buvo atvejų, kai reikėdavo padvigubinti apsaugą.

„Vienintelė problema, kas jau buvo minėta ir kituose interviu, kad yra sugrįžę daug blogų, be kultūros žmonių iš užsienio, iš Anglijos, Norvegijos, kurie nemoka elgtis ir nesupranta. Kartais sakome, kad jaučiamės sugrįžę dešimt metų atgal, – su jais turime daugiau problemų, nes jie turi daug pinigų, valdžios, jie aikštingi, todėl privalome turėti daugiau apsaugos“, – sako jis.

Svarsto įvairius variantus

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį teigė, kad yra keli siūlymai, nuo kurios valandos būtų galima riboti naktinių pasilinksminimo ar maitinimo vietų darbo laiką.

„Jau ir prieš tai buvo keli siūlymai nuskambėję, jie dar yra neformalūs, buvo ir antra valanda nakties siūlyta, ir dvylikta, buvo ministrų, kurie siūlė dešimtą valandą. Vyriausybė apsispręs.

Mano nuomone, logikos pradėti leisti tą naktinę veiklą turbūt nėra, jei neleisti, tai reikia neleisti jos visai. Dauguma, matyt, pradeda veikti nuo 22 valandos. Aišku, reikia įvertinti, kad žmonės susirenka į šeimų šventes, kitokius pasibuvimus“, – pirmadienį sakė A. Veryga. Anot jo, bus siekiama surasti sprendimą, kuris netrukdytų atskirų pasibuvimo atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)