Interviu „Delfi“ jis sakė, kad darbininkai Minsko automobilių ir traktorių gamyklose ar trąšas gaminančioje „Belaruskalij“ rizikuoja būti atleisti, tačiau vis tiek užsiima sabotažu.

Pašnekovas taip pat paaiškino, kodėl nedarbo lygis šalyje yra toks žemas, oficialiai – vos 0,2 proc.

„Šis rodiklis nustatomas pagal tai, kiek darbo netekusių asmenų kreipiasi dėl nedarbo išmokos. O kreipiasi labai nedaug, nes ta išmoka yra juokinga – 12 JAV dolerių per mėnesį. Negana to, visiems, kas jos kreipiasi, dar duodama viešųjų darbų“, – sakė A. Jarošukas.

– Kiek įmonių šiuo metu streikuoja?

– Šiuo metu turime praėjusios savaitės duomenis, kurie rodo, kad streikuoja 26 įmonės. Tačiau tikrasis mastas gali būti didesnis.

Dar norėčiau patikslinti, ką Baltarusijoje reiškia „streikas“. Darbuotojams daromas didžiulis spaudimas. Pavyzdžiui, vienas sulaikytas „Belaruskalij“ darbuotojas iš KGB skyriaus sugebėjo pabėgti per orlaidę.

Įvairių grasinimų darbuotojams yra labai daug. Daug ką grasina atleisti iš darbo.

– Ar jau yra atleistų?

– Taip, tokių pavyzdžių yra.

Todėl streikai nėra tikrai didelio masto. Dabar žmonės daro taip: ateina į darbo vietą ir tiesiog nedirba. Užsiima sabotažu, nevykdo nurodymų, ignoruoja administracijos reikalavimus ir pan.

– Kodėl darbuotojai taip elgiasi?

– Kitaip nei įprasta streikų metu, mūsų reikalavimai yra ne socioekonominiai, bet politiniai.

Darbuotojai ir Baltarusijos visuomenė nepripažįsta prezidento rinkimų rezultatų. Esame prieš balsų klastojimą, nesutinkame, kad rinkimuose laimėjo Aliaksandras Lukašenka.

Deja, mes net neturime teisės streike kelti politinių reikalavimų. Tačiau darbuotojai teigia, kad balsų klastojimas, teroras prieš taikių protestų dalyvius mums nepriimtinas ir reikalauja naujų rinkimų, kad šalis būtų valdoma pagal Konstituciją, teisėtai.

– Kaip Baltarusijos ekonomiką paveikė koronaviruso pandemija? Ar tiesa, kad nedarbas Baltarusijoje yra vos 0,2 proc.?

– Jau daug metų, kai valdžioje yra A. Lukašenka, nedarbas šalyje oficialiai yra labai žemas. Taip yra todėl, kad šis rodiklis nustatomas pagal tai, kiek darbo netekusių asmenų kreipiasi dėl nedarbo išmokos.

O kreipiasi labai nedaug, nes ta išmoka yra juokinga – 12 JAV dolerių per mėnesį. Negana to, visiems, kas jos kreipiasi, dar duodama viešųjų darbų. Dėl to oficialus nedarbo lygis Baltarusijoje svyruoja apie 0,4–0,5 proc.

Tačiau tikrai žinome, kad nemažai baltarusių emigruoja į Rusiją, į Lietuvą ir kitur. Tai dešimtys tūkstančių žmonių.

Taip kad oficialios statistikos rimtai geriau nepriimti. Keli tyrimai yra parodę, kad nedarbas gali siekti tarp 5 ir 10 proc.

– Kaip A. Lukašenkos valdžia reaguoja į streikus? Ar bando juos kaip nors stabdyti?

– Darbuotojams daroma įtaka per oficialius žiniasklaidos kanalus, dabar jau pasitelkiama ir Rusijos televizija.

Pats A. Lukašenka yra sakęs, kad streikuojančias įmones reikia „užrakinti“, o naujų darbuotojų atsiveš iš svetur.

Tokie pareiškimai neturi precendento. Manau, kad darbuotojai tokių žodžių negali toleruoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)