Mobiliojo ryšio paslaugų Lietuvos paštui konkursą jau apskundusi „Bitė Lietuva“ pirmadienį pranešė Vilniaus apygardos teismui apskundusi dar du – mobiliojo ryšio paslaugų „Sodrai“ ir Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centrui – CPO LT rengtus konkursus, kuriuos laimėjo neigiamą kainą pasiūlę dalyviai.

Anot advokatų kontoros „Cobalt“ Viešųjų pirkimų praktikos grupės vadovo Deivido Soloveičiko, „CPO LT“ taisyklės draudžia siūlyti neigiamas kainas.

„CPO LT skelbdama konkursų laimėtojus pažeidė savo pačios parengtų ir su tiekėjais sudarytų preliminariųjų sutarčių taisykles. Jos draudžia siūlyti neigiamos reikšmės kainas“, – pranešime teigė D. Soloveičikas.

„Galimybė siūlyti neigiamas kainas sukelia prielaidų neskaidriems konkursams ir prieštarauja Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) rekomendacijoms“, – pridūrė jis.

Paslaugų Lietuvos paštui konkursą taip pat laimėjo neigiamą kainą pasiūlęs dalyvis.

„Bitės“ atstovas Jaunius Špakauskas BNS informavo, paslaugų Lietuvos paštui konkursą laimėjo „Tele2“, o „Sodrai“ ir Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centrui – „Telia Lietuva“.

„Bitė“ teismo prašo sustabdyti konkursų procedūras ir neteisėtais pripažinti sprendimus dėl laimėtojų, tęsti procedūras ir priimti naują sprendimą dėl laimėtojų.

Reaguodamas į šią pasirodžiusią žinią „Telia“ verslo klientų vadovas Danielius Karpovičius komentavo, kad įmonė taip pat nepritaria esamai viešųjų pirkimų tvarkai.

„Nuliai ir minusai nėra nei gera, nei skaidri praktika. Todėl jau ne kartą esame siūlę ją keisti ir konkursus organizuoti atskirai, o į preliminarią sutartį įtraukti ne tik kainos, bet ekonominio naudingumo bei kokybinius parametrus – ryšio aprėptį, interneto spartą ar ISO standartus. Nes, akivaizdu, kad vienų kokybės parametrų reikia sienos apsaugos ar policijos pareigūnams, o kitų – vaikų darželių darbuotojams.

Kokybiškas kainos ir kokybinių parametrų įvertinimas preliminarioje sutartyje padėtų išvengti situacijų, kai už nulinę kainą perkama tik dalis ryšio paslaugų, o kitos apmokestinamos be konkurso ir didžiausiu tarifu. Dabar preliminarioje sutartyje vienam operatoriui tiesiog įrašius nulius, jis be konkurencijos ar papildomų kriterijų gali laimėti visus konkursus iš eilės“, – „Delfi“ atsiųstame komentare teigė D. Karpovičius.

Anot „Bitės“, iki šiol per pastaruosius aštuonerius metus daugiau nei 2,5 tūkst. CPO LT konkursų nelaimėjo nė vienas pasiūlymas su neigiama kaina.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)