Specialistai iš anksto pranešė, kad daugiausiai patikrinimų galėtų sulaukti viena pagrindinių sostinės pasilinksminimo vietų – Vilniaus gatvė.

Nors viešojo maitinimo įstaigose – tiek viduje, tiek lauke – žmonės turi dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones, kurias privalu dėvėti tiek įeinant į kavinę, tiek užsakant maistą bei vaikštant teritorijoje, o jas nusiimti galima tik valgant ir geriant, šeštadienio vakarą, pasivaikščiojus po pagrindines Vilniaus senamiesčio gatvėse įsikūrusias kavines, buvo galima pamatyti, kad ne visos jos paiso naujų reikalavimų. Kai kurie maitinimo įstaigų svečiai kaukes nusiima vos tik įėję į patalpas ar atsisėdę prie staliuko lauke. Tačiau iš nuotraukų matyti, kad kai kurie nors ir užsideda kaukę, bet nešioja ją netinkamai – nosis nėra uždengiama.

Kai kuriose lauko kavinėse ant dar tuščių staliukų svečių jau laukė pastatytos vandens stiklinės. Ant daugelio viešojo maitinimo įstaigų durų kabo naujosios taisyklės. Kai kur jos yra apipavidalintos politikų, priėmusių naujuosius sprendimus, nuotraukomis.

SAM ragina dalytis pranešimais apie reikalavimų nesilaikymą

Kaip penktadienį spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, patikrinimus atliks policija, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.

NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė sakė, kad patikrinimai tikriausiai bus atliekami teritoriniu principu, kur renkasi daugiau žmonių. Viena tokių vietų – sostinės Vilniaus gatvė.

„Reikia susiplanuoti, kad nebūtų chaotiškas tas tikrinimas. (...) Noriu atkreipti dėmesį, kad nors ir bus kelių įstaigų specialistai, visų kavinių, barų tikrai neapeis, todėl raginame gyventojus teikti informaciją socialiniame tinkle – siųsti nuotraukas, vaizdo įrašus. Dabar labai svarbus laikas, kai mes kiekvienas galime prisidėti prie situacijos gerinimo“, – teigė ji.

Pasak A. Verygos patarėjos Linos Bušinskaitės, dalytis nuotraukomis ar vaizdo įrašais, kuriuose užfiksuoti reikalavimų nesilaikantys asmenys, galima specialiai Sveikatos apsaugos ministerijos feisbuke sukurtoje grupėje „Korona nemiega ir naktį“.

Kaip ketvirtadienį sakė A. Veryga, į šio patikrinimo rezultatus atsižvelgs Vyriausybė, spręsdama dėl sektorinio karantino ir darbo laiko apribojimo viešojo maitinimo įstaigose.

A. Veryga ketvirtadienį taip pat kalbėjo, kad šį savaitgalį bus daugiau dėmesio skiriama naktinėms įstaigoms, pasižiūrėti, kaip laikomasi reikalavimų ir tada bus sprendžiama dėl darbo laiko apribojimo.

„Matome, kad visgi yra tas atsipalaidavimas. Naktį ypatingai sunku tų reikalavimų laikytis, dėl to ir kalbama apie darbo laiko ribojimą, bet ir dieną tarnybos skirs daugiau dėmesio, kad būtų laikomąsi tų reikalavimų“, – teigė jis.

Kokie ribojimai įsigaliojo

Delfi primena, kad penktadienį pasirodė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos ketvirtadienį pasirašyti atnaujinti reikalavimai viešojo maitinimo įstaigoms, kavinėms, barams.

Viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, barai, naktiniai klubai ir kitos pasilinksminimo vietos nuo šiol įpareigojamos riboti lankytojų srautus, kad:

  • lankytojai, perkantys maistą išsinešimui ar užsisakantys maistą valgymui vietoje, eilėse prie kasos laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito;
  • atstumas tarp stalų būtų toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu. Prie baro sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu;
  • lankytojai viešojo maitinimo įstaigoje turi valgyti ir gerti tik sėdėdami prie stalų ar baro.

Numatyta, kad į viešojo maitinimo įstaigą (tiek į uždaras, tiek į atviras erdves) būtų įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias priemones dėvintys lankytojai. Valgant ir geriant viešojo maitinimo įstaigose lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones neprivaloma.

Taip pat, kaip rašoma dokumente, įstaigos turės prie įėjimo pateikti informaciją apie higienos laikymosi būtinybę bei negalės tiekti maitinimo savitarnos principu, tai yra, kai maistą įsideda patys lankytojai.

Be to negalės tiekti cukraus, druskos, padažų ar kitų maisto produktų bendrojo naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai, negalės naudoti daugkartinio naudojami staltiesių ar padėkliukų, kurių negalima dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo. Ir toliau reikės užtikrinti, kad po kiekvieno kliento visi dažnai liečiami paviršiai būtų dezinfekuojami, o dirbtų tik sveiki darbuotojai.

Beje, barai, kavinės nebegalės siūlyti apklotų lankytojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)