Visi šie pokyčiai įsigalioja nuo šiandienos, rugpjūčio 21 dienos.

Kaip rašoma dokumente, viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, barai, naktiniai klubai ir kitos pasilinksminimo vietos nuo šiol įpareigojamos riboti lankytojų srautus, kad:

  • lankytojai, perkantys maistą išsinešimui ar užsisakantys maistą valgymui vietoje, eilėse prie kasos laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito;
  • atstumas tarp stalų būtų toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu. Prie baro sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu;
  • lankytojai viešojo maitinimo įstaigoje turi valgyti ir gerti tik sėdėdami prie stalų ar baro;

Numatyta, kad į viešojo maitinimo įstaigą (tiek į uždaras, tiek į atviras erdves) būtų įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias priemones dėvintys lankytojai. Valgant ir geriant viešojo maitinimo įstaigose lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones neprivaloma.

„Žmonės turi dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones, kurias privalu dėvėti įeinant į kavinę, užsakant maistą, vaikštant teritorijoje, o jas nusiimti galima – valgant ir geriant. Žinoma, kaip ir iki šiol, išimtys galioja žmonėms su negalia, kuriems dėl sveikatos būklės sudėtinga dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones arba išvis negali to daryti. Turintiems klausos negalią rekomenduojama dėvėti veido skydelį“, – plačiau pakomentavo A. Verygos atstovė spaudai Lina Bušinskaitė.

Kaip prideda L. Bušinskaitė, tokia praktika šiuo metu galioja ir kai kuriose užsienio šalyse, siekiant sustabdyti koronaviruso (COVID-19) infekcijos plitimą.

Taip pat, kaip rašoma dokumente, įstaigos turės prie įėjimo pateikti informaciją apie higienos laikymosi būtinybę bei negalės tiekti maitinimo savitarnos principu, tai yra, kai maistą įsideda patys lankytojai.

Be to negalės tiekti cukraus, druskos, padažų ar kitų maisto produktų bendrojo naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai, negalės naudoti daugkartinio naudojami staltiesių ar padėkliukų, kurių negalima dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo. Ir toliau reikės užtikrinti, kad po kiekvieno kliento visi dažnai liečiami paviršiai būtų dezinfekuojami, o dirbtų tik sveiki darbuotojai.

Beje, barai, kavinės nebegalės siūlyti apklotų lankytojams. Plačiau su operacijų vadovo sprendimais galite susipažinti čia.

Informuojama, kad Lietuvoje infekcijų kontrolės priemonės griežtinamos augant naujų užsikrėtimų skaičiui.

Veryga: gali būti svarstoma ir dėl darbo laiko

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje sveikatos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad apie šiuos pokyčius ir jų įsigaliojimo datą plačiau bus pakomentuota penktadienį 14 val.

„Dėl viešojo maitinimo įstaigų rytoj (penktadienį – „Delfi“) turėtume turėti papildytus reikalavimus. Rytoj detaliai pristatysime, pakomentuosime, ten bus kalbama ir apie griežtesnį naudojimą veido apsaugos priemonių. O šiaip vadovaukimės sveika logika, jei ir neišrašyta sprendimuose detaliai vietos, koridorius, liftas ar tualetas, jei bendraujame su žmonėmis, kurie mums ne kasdien sutinkami, tiesiog užsidėkime kaukę“, – ketvirtadienį kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir patikslino, kad būtent kalbama apie kaukių nešiojimą nevalgymo metu.

A. Veryga taip pat informavo, kad dabar vyksta visų reikalavimų derinimas, nes tuo pačiu įsigaliotų reikalavimas ne tik dėl kaukių.

„Buvo ir Kauno miesto kreipimasis dėl žmonių atstumų laukiančių prie baro, tai norime sudėlioti, vienu metu paskelbti, kad įstaigos viską galėtų paruošti. Nenuspręsta (kada įsigaliotų – „Delfi“), bet vis tiek turi būti diena dvi, kad pasiruoštų. Jei kalbame apie kaukes. tai kažkokio pasiruošimo nereikia, nes žmogus atsineša ir užsidės tą kaukę, bet jei bus papildomi reikalavimai specialistų paruošti dėl atstumų, tai įstaigoms reikės pasiruošti, bent porą dienų turės būti palikta“, – kalbėjo ministras.

A. Veryga ketvirtadienį pridūrė, kad šį savaitgalį bus daugiau dėmesio skiriama naktinėms įstaigoms, pasižiūrėti, kaip laikomasi reikalavimų ir tada bus sprendžiama dėl darbo laiko apribojimo.

„Matome, kad visgi yra tas atsipalaidavimas. Naktį ypatingai sunku tų reikalavimų laikytis, dėl to ir kalbama apie darbo laiko ribojimą, bet ir dieną tarnybos skirs daugiau dėmesio, kad būtų laikomąsi tų reikalavimų“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)