Anksčiau buvo planuota, kad JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris ir Kinijos vicepremjeras Liu He šį klausimą apsvarstys rugpjūčio 15 dieną.

Tačiau, pasak JAV pareigūnų, Vašingtonas ir Pekinas dar nenustatė tikslios konsultacijų datos, nors ji toliau derinama.

Pasak „Bloomberg“, kodėl vėluojama nustatyti derybų datą, kol kas neaišku.

Be to, agentūra priminė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau šią savaitę žurnalistams pareiškė atidėjęs derybas su Kinija dėl prekybos.

Tiesa, Baltųjų rūmų administracijos vadovas Markas Meadowsas vėliau paaiškino, jog tokie D. Trumpo pareiškimai nereiškia, kad prezidentas ketina atsisakyti „pirmojo etapo“ prekybos susitarimo su Kinija.

Tačiau D. Trumpo aplinkoje, „Bloomberg“ duomenimis, buvo reikšta abejonių, jog „pirmojo etapo“ susitarimas gali likti galioti iki lapkritį įvyksiančių JAV prezidento rinkimų.

Savo ruožtu D. Trumpas, kuris griežtą politiką dėl Kinijos pavertė vienu pagrindinių savo rinkimų kampanijos elementų, gali atsisakyti šio susitarimo su Pekinu, kad pademonstruotų savo principingumą, rašo agentūra.

Tuo tarpu „Bloomberg“ šaltiniai Kinijoje sako, jog Liu He per konsultacijas norėtų aptarti didėjančio JAV spaudimo Kinijos technologijų bendrovėms problemą. Taip pat gali būti kalbama apie „pirmojo etapo“ susitarimo koregavimą, be kita ko, dėl susitarime numatytų produktų kainų svyravimų.

„Pirmojo etapo“ prekybos susitarimą JAV ir Kinija pasirašė sausio viduryje.

Pagal šį susitarimą, Kinija įsipareigojo amerikietiškų prekių pirkimui išleidžiamą sumą per dvejus metus padidinti maždaug 200 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau, nors Kinija padidino perkamus JAV žemės ūkio produktų kiekius, jie neatitinka susitarime numatytų rodiklių ir tai, be kita ko, lemia koronaviruso pandemijos padariniai, pažymi „Bloomberg“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)