„Gerokai pasikeitusi situacija dėl paraiškų kokybės, palyginti su pirmuoju paraiškų teikimo etapu birželį. Dabar jos parengtos profesionaliau, labiau apgalvotos planuojamos pirkti priemonės.

Matome, kad visi atlikome puikiai namų darbus. Įvertinę klientų susidomėjimą šia priemone, iš anksto skelbėme informaciją. O dauguma keičiančių veiklą asmenų jau iki paraiškų teikimo aktyviai domėjosi šia priemone ir gerai pasirengė“, – pabrėžė Priemonių įgyvendinimo priežiūros skyriaus vedėja Lijana Vaitkuvienė.

Užimtumo tarnyba teigia pasirinkusi skaidriausią įmanomą būdą teikti paraiškas: administracinių ir viešųjų paslaugų portalą „Elektroniniai valdžios vartai“. Savarankiško užimtumo rėmimo priemonė sulaukė didžiulio susidomėjimo. Antrajame paraiškų teikimo etape, kaip nurodoma Užimtumo tarnybos pranešime, gauta 761 paraiška. Aktyviausi buvo savarankiškai dirbantys asmenys iš Vilniaus (341 paraiškų), Kauno – 194, Klaipėdos – 89, Šiaulių – 76, Panevėžio – 62.

Kaip pažymi Užimtumo tarnyba, dažniausiai pasitaikanti priežastis atmesti paraiškas – neatitikimas kertiniams vertinimo kriterijams. Tai reiškia, kad veikla nekeičiama – patikrinus informacinėje sistemoje fiksuojama, kad asmuo veiklą jau vykdo, arba pateikęs paraišką žmogus nėra gavęs savarankiškai dirbančio asmens išmokos.

Procesą vertinant pateiktas paraiškas trikdė tai, kad kai kurie teikėjai nenurodė perkamų priemonių parametrų, neišskaidė planuojamų pirkti priemonių; pateikė konkrečius gamintojus, o to negalima daryti pagal viešųjų pirkimų taisykles, neaprašė, kaip perkamos priemonės bus naudojamos būsimoje veikloje, nepateikė papildomų dokumentų (licencijų, leidimų, dokumentų, patvirtinančių teisę į nuosavybės teise ar kitais pagrindais valdomą nekilnojamąjį turtą, jei jis būtinas darbo vietai įsteigti, kopijų).

Savarankiškai dirbančių asmenų prašomos įsigyti darbo priemonės privalo būti susijusios su steigiamos sau darbo vietos darbo funkcijomis, atkreipiamas dėmesys Užimtumo tarnybos pranešime. Šįkart planuojamos veiklos labai įvairios, daugiausiai susijusios su transportu, prekyba ir kompiuterių programavimu. Yra kūrybingų žmonių, norinčių užsiimti, pavyzdžiui, vertimais iš /į anglų / japonų kalbas, gaminti keraminius buities ir puošybos gaminius, todėl ketina įsigyti elektrinę keramikos degimo ir dujinę keraminę krosnį.

Keičiant veiklą galima pirkti priemones, paslaugas, darbus, kurie yra tiesiogiai susiję su planuojama veikla. Nefinansuojamos apyvartinės prekės, žaliavos, gyvūnai, paukščiai, pašto / kurjerių išlaidos, kelionės, nuoma, draudimo išlaidos, įvairūs statiniai.

Pandemijos sukeltas neigiamas poveikis darbo rinkai paskatino ieškoti alternatyvių veiklų. Daugiau nei 2000 savarankiškai dirbančių asmenų pasinaudojo viena iš valstybės suteiktų paramų.

Keičiantieji ekonominę veiklą galėjo pretenduoti į 6980,5 euro išmoką. Tokią sumą daugelis ir nurodė pateiktose paraiškose.

Iki penktadienio ketinama įvertinti visas antrajame etape pateiktas paraiškas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)