„Dėl viešojo maitinimo įstaigų rytoj turėtume turėti papildytus reikalavimus. Rytoj detaliai pristatysime, pakomentuosime, ten bus kalbama ir apie griežtesnį naudojimą veido apsaugos priemonių. O šiaip vadovaukimės sveika logika, jei ir neišrašyta sprendimuose detaliai vietos, koridorius, liftas ar tualetas, jei bendraujame su žmonėmis, kurie mums ne kasdien sutinkami, tiesiog užsidėkime kaukę“, – ketvirtadienį kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir patikslino, kad būtent kalbama apie kaukių nešiojimą nevalgymo metu. Šis pakeitimas rytoj turėtų būti priimtas operacijų vadovo sprendimu.

A. Veryga taip pat informavo, kad dabar vyksta visų reikalavimų derinimas, nes tuo pačiu įsigaliotų reikalavimas ne tik dėl kaukių.

„Buvo ir Kauno miesto kreipimasis dėl žmonių prie baro, tai norime sudėlioti, vienu metu paskelbti, kad įstaigos viską galėtų paruošti. Nenuspręsta (kada įsigaliotų – „Delfi“), bet vis tiek turi būti diena dvi, kad pasiruoštų. Jei kalbame apie kaukes. tai kažkokio pasiruošimo nereikia, nes žmogus atsineša ir užsidės tą kaukę, bet jei bus papildomi reikalavimai specialistų paruošti dėl atstumų, tai įstaigoms reikės pasiruošti, bent porą dienų turės būti palikta“, – kalbėjo ministras.

A. Veryga pridūrė, kad šį savaitgalį bus daugiau dėmesio skiriama naktinėms įstaigoms, pasižiūrėti, kaip laikomasi reikalavimų ir tada bus sprendžiama dėl darbo laiko apribojimo.

„Matome, kad visgi yra tas atsipalaidavimas. Naktį ypatingai sunku tų reikalavimų laikytis, dėl to ir kalbama apie darbo laiko ribojimą, bet ir dieną tarnybos skirs daugiau dėmesio, kad būtų laikomąsi tų reikalavimų“, – teigė jis.

Restoranai patys ėmėsi iniciatyvų

Restoranų grupės „Amber Food“, kuriai priklauso ir restoranų tinklas „Manami“, vadovas Gediminas Balnis Delfi pasakojo, kad tokios pertvaros – įprastos daugumoje grupės restoranų, jų galima pamatyti ir „La crepe“ ir „Charlie pizza“, jei tik yra galimybių jas įrengti.

„Stebime kitų šalių praktikas ir stengiamės jas perkelti pas mus, kad būtų mažesnė tikimybė užsikrėsti virusu. Kai įrengtos pertvaros, leidžiamas mažesnis atstumas tarp klientų.

Kitas dalykas – nenorime papulti į puslapius, kuriuose pakliūva restoranai ir barai, kai užsikrečiama virusu ir jis plinta. Stengiamės būti socialiai atsakingi“, – kodėl ėmėsi tokios iniciatyvos, aiškina G. Balnis.

Anot jo, tokiomis priemonėmis verslas taip pat ruošiasi galimai antrajai bangai.

„Jei visi įdėtume pastangų, gal visai jos ir nebūtų. Kol dar masiškai nėra tų atvejų, reikia imtis visų įmanomų priemonių, nes tikrai dar yra ką būtų galima tobulinti, nes pagal faktus matome, kur žmonės užsikrečia“, – sako pašnekovas ir priduria, kad tai – dar ne paskutinės priemonės, kurių ruošiasi imtis restoranai, viskas esą priklausys nuo situacijos.

Kaip pavyzdį G. Balnis pateikia „Forum palace“ veikiantį restoraną, kuris ruošiasi praretinti stalus, juos pastatant už restorano ribų.

Šiškauskienė: jei kilus bangai, verslą uždarytų, daugelis nebeatsidarytų

Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė tikino, kad dauguma saugumo priemonių restoranuose užsilikusios nuo karantino ir niekur nebuvo dingusios.

„Daug restoranų Vilniuje įsirengė pertvaras, kai pačioje pradžioje buvo reikalavimas išlaikyti 2 metrų atstumą. Mes toliau skatinsime, kad būtų statomos pertvaros arba laikomasi dviejų metrų atstumo. Esant pertvaroms, užtektų ir metro atstumo“, – pažymi ji.

Anot jos, asociacijos narių tikslas – elgtis socialiai atsakingai, įsirengti pertvaras, laikytis atstumų, jau nekalbant apie darbuotojų dezinfekavimo priemones ir kaukes. Kaip teigia, viešbučiai ir restoranai itin atsargiai žiūri į visą situaciją, laikosi visų įmanomų priemonių, gal net šiek tiek daugiau, nei reikalaujama.

Pašnekovė taip pat užsimena, kad restoranuose, kol laukiama maisto, svarstoma įvesti kaukių dėvėjimą.

„Esame už visas priemones, bet ne už laiko trumpinimą ir ne už verslo uždarymą, ypač ten kur tiekiamas maistas“, – pabrėžia ji.

Evalda Šiškauskienė

„Tie, kurie nori toliau tęsti veiklą, stengiasi, kad nebūtų susigrūdusių žmonių. Mūsų tikslas – išlaikyti veikiantį verslą visus metus. Jei kilus bangai, vėl uždarytų verslą, manau, kad daugelis maitinimo įstaigų ir nebeatsidarytų, todėl mums visos priemonės – priimtinos“, – priduria E. Šiškauskienė.

Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė pasakoja, kad asociacijos nariai nerimauja, kad vėl teks uždaryti: „Leidžiami renginiai, baruose žmonės – itin susigrūdę, o tai kelia nerimą, kad vėliau tai pakenks visam verslui. Pasižiūrėjau, kad Palangoje – labai daug renginių jaunimui – „Pudra“, žiedinės lenktynės. Labai nenorime, kad vėl būtų uždaryti restoranai, kavinės, ypač tiekiančios maistą.“

Antradienį Kauno miesto savivaldybė pranešė siūlanti griežtinti sąlygas maitinimo įstaigose: riboti stovimų vietų skaičių prie baro, išlaikant metro atstumus tarp žmonių, o tarp sėdimų vietų užtikrinant dviejų metrų atstumą arba įrengiant pertvaras. Viešojo maitinimo įstaigoms, kuriose maitinimo paslaugos sudaro mažiau nei pusę bendros apyvartos ir veikla vykdoma uždarose patalpose, siūloma riboti darbo laiką iki 22 val.

Balnis: naktinius barus galėjo uždaryti ir anksčiau

Anot G. Balnio, tokie Kauno miesto ribojimai daugiausiai susiję su tomis maitinimo įstaigomis, kuriose dominuoja alkoholiniai gėrimai, t. y. naktiniai klubai, barai, pubai.

„Didžiojoje Britanijoje – tokia pati tvarka, baruose, kur yra artimas kontaktas, yra įvairių apribojimų. Taigi vertinant kitų šalių praktiką, laiko ribojimas turi daugiau įtakos barams, kur nesilaikoma atstumų“, – sako jis.

„Ar yra skirtumo, kad „McDonald's“ ar mūsų picerija dirbs 20 val. vakaro, ar 4 val. ryto? Čia ne tas atvejis. Daugiausiai turėtų riboti laiką ten, kur matome, kad jis plinta, o ne visuose restoranuose“, – priduria „Amber food“ vadovas.

Pašnekovas svarsto, kad naktinius barus, pasilinksmino vietas galbūt reikėjo uždaryti dar ir anksčiau: „Per pirmąją bangą matėme Latvijos pavyzdį – iki galo nebuvo uždaryti visi restoranai, veikė ir didieji prekybos centrai, ir virusas neplito. Pirmiausia jau turint statistiką, reikėtų eliminuoti tas vietas, kur vyksta užsikrėtimai, o ne visas maitinimo įstaigas.“

G. Balnis pažymi, kad klasikiniame restorane kol kas nebuvo nė vieno koronaviruso atvejo, o jei jis atsiras, jis bus labai lokalus. „Pas mus buvo atvejų, kai lankėsi užsikrėtę lankytojai, bet visų darbuotojų testų atsakymai – neigiami. Iš to galima spręsti, kad nėra padidinta rizika“, – sako jis.

E. Šiškauskienė taip pat įsitikinusi, kad restoranų darbo laiko nereikia trumpinti, nes ar jie dirbs iki 22, ar 23 val., nėra skirtumo.

„Aš daugiau jaučiu nerimo, žiūrėdama į barus, kur susigrūdęs jaunimas stovi vienas prie kito. Jeigu yra baimės, kad veikdamas iki 23 val. restoranas peraugs į barą, tai tikrai taip nėra, nes barai aktyviai pradeda veikti nuo 1 val.“, – atkreipia dėmesį ji.

Gediminas Balnis

Džiaugiasi sėkminga vasara, tačiau apyvartos vis dar – kritusios

Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė džiaugiasi itin gera vasara, mat restoranų ir viešbučių verslas atsigavo. Pašnekovė viliasi, kad jis nebūtų vėl uždarytas, kaip buvo karantino metu.

Nors žmonių lankomumas – didelis, bet vertinant apyvartas, jos nukritusios 20-40 proc. Tačiau, anot E. Šiškauskienės, tai – normalu, mat lietuviai yra taupesni, o turistai, be abejo, daugiau sau leisdavo.

„Lankytojų srautai – sugrįžę, tik vis dar nesugrįžusios apyvartos. Kai nėra turistų segmento, išlaidų krepšelis – mažesnis, užsieniečiai daugiau leidžia“, – aiškina ji.

Veryga: karantinas gali būti skelbiamas konkrečiam sektoriui

Apie Kauno siūlomus ribojimus pasisakė ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Ministro teigimu, į kai kuriuos siūlymus bus atsižvelgta visos šalies mastu, tačiau tam tikras kitas priemones gali taikyti ir pati savivaldybė.

„Tikrai bus įvertinti ir Kauno pasiūlymai dėl prie baro žmonių (buvimo – BNS), kur atstumų, matyt, nelabai įmanoma išlaikyti. Kai ką paruošime, kas galiotų visai šaliai. (...) Kai kas, ką savivaldybė siūlė juos įpareigoti, jie ir dabar turi galimybę padaryti – ten, kur buvo klausimas dėl griežtesnės kontrolės, priežiūros, savivaldybė net prievolę turi žiūrėti, ar laikomasi reikalavimų. Jie gali net renginius drausti, jei reikia“, – kalbėjo A. Veryga.

Kalbėdamas apie Kauno savivaldybės siūlymą riboti darbo laiką iki 22 val. A. Veryga tikino, kad įvesti šią priemonę tik Kaune Vyriausybė negali.

„Kaune mes negalime riboti laiko. Jei bus ribojimas nustatomas, jis bus nustatomas visai šaliai, nebent Kaune atskirai būtų paskelbtas karantinas, bet šiandien tokio siūlymo nėra“, – komentavo ministras.

Jis taip pat pridūrė, kad gali būti skelbiamas karantinas ir konkrečiam sektoriui.

„Jei matysime, kad plinta išskirtinai viešojo maitinimo įstaigose, gali būti toks siūlymas, pavyzdžiui, kitą savaitę pagalvoti apie kokio nors lokalaus sektoriaus karantiną konkrečiame mieste“, – aiškino A. Veryga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)