Liepą LBA nariai ir kitos šalies finansų įmonės iki rugsėjo 30 dienos solidariai pratęsė inicijuotų moratoriumų dėl paskolų atidėjimo verslui bei gyventojams taikymo.

Pasirašant moratoriumus, jų galiojimas buvo numatomas iki liepos 1 dienos, tačiau ekonomikai dar negrįžus į įprastą padėtį, nutarta laikotarpį pailginti.

Vadovaujantis LBA ir jos narių inicijuotais moratoriumais, paskolos atidėjimas nėra taikomas automatiškai – dėl jo reikia kreiptis į savo finansų paslaugų teikėją.

„Luminor“ banko duomenimis, daugiausiai verslo prašymų atidėti paskolų mokėjimus bankas sulaukė balandį (40 proc.) ir gegužę (33 proc.), po to stebimas nuoseklus mažėjimas: birželį 22 proc., o liepą vos 2 proc. Anot „Luminor“, tai rodo, kad verslas po truputį atsigauna nuo patirto šoko.

Finansinių įsipareigojimų turinčioms įmonėms paskolų mokėjimas, joms pageidaujant, gali būti atidėtas iki 6 mėnesių. Moratoriumas taikomas verslo paskoloms, kurių suma vienai įmonių grupei siekia iki 5 mln. eurų. Tokios paskolos sudaro apie 95 proc. visų verslo kreditavimo sutarčių skaičiaus.

Individualiai sprendžiama tik dėl tų klientų, kurie jau iki 2020 metų kovo 16 dienos turėjo reikšmingų bei įsisenėjusių finansinių problemų, vėlavimų ar nemokų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)