Kaip pranešė inspekcija, daugiausia pažeidimų (per tūkstantį) per šių metų pirmąjį pusmetį užfiksuota dėl darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų nesilaikymo. Iš jų dažniausiai nustatyti pažeidimai, susiję su netinkama darbuotojų saugos ir sveikatos vidine kontrole įmonėje (22 proc.), netinkamu darbo vietų įrengimu (22 proc.), netinkamai vykdomu darbuotojų instruktavimu (10 proc.), dėl nesaugių darbo priemonių (9 proc.), dėl darbuotojų neaprūpinimo saugos ir sveikatos priemonėmis (6 proc.).

„Kaip rodo nelaimingų atsitikimų darbe tyrimai, minėti darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimai yra dažnos žūčių ir sunkių susižalojimų darbe priežastys. Apie pusę mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe lėmė darbdavio neįgyvendinti darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimai“, – nurodo VDI.

Darbo teisės pažeidimų daugiausiai padaryta dėl darbo užmokesčio, darbo laiko, įdarbinimo, darbo sutarties, poilsio laiko reikalavimų nesilaikymo.

VDI duomenimis, per šių metų pirmąjį pusmetį daugiausiai pažeidimų nustatyta statybų sektoriuje – 377, apdirbamojoje gamyboje – 308 bei transporto ir saugojimo paslaugų sektoriuje – 235.

VDI atliko perpus mažiau (iš viso 2236) inspektavimų nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, tačiau skirtų baudų suma išaugo kone perpus, o vidutinė bauda siekė 874 eurus (2019 metais – 750 eurų). Didesnę skirtų baudų sumą lėmė ir nuo šių metų balandžio padidintos baudos už darbo teisės pažeidimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)