Balandžio–birželio mėnesiais, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) smuko 17,1 proc. ir metinis nuosmukis buvo pirmasis nuo 2009 metų pasaulinės finansų krizės laikų bei didžiausias nuo 1997 metų finansų krizės Azijoje laikų.

Nors pagrindinės palūkanų normos buvo sumažintos iki rekordiškai žemų lygių, metinis ūkio nuosmukis antrąjį ketvirtį buvo gerokai didesnis už agentūros „Bloomberg“ apklaustų analitikų prognozuotus vidutiniškai 10,9 procento.

Palyginti su šių metų pirmuoju ketvirčiu, Malaizijos BVP sumažėjo 16,5 procento.

Investicinio banko „Kenanga Investment Bank“ ekonomistas Suhaimi Saidi (Suhaimis Saidis) įspėjo, jog nuo prekybos priklausoma ekonomika „juda link recesijos, nes nėra jokių visiško paklausos ir verslo aktyvumo atsigavimo ženklų“.

Jo skaičiavimais, BVP 2020 metais smuks 4–6 proc. ir nuosmukis bus didesnis už centrinio banko prognozuojamus 3,5–5,5 procento.

Tačiau centrinio banko vadovas Noras Shamsiah Mohamadas Yunusas (Noras Šamsija Mohamadas Junusas) yra nusiteikęs „atsargiai optimistiškai“ ir sako, kad ekonomika jau šį ketvirtį pradės atsigauti, nes yra švelninami dėl koronaviruso nustatyti apribojimai.

Malaizija yra itin priklausoma nuo prekybos ir turizmo. Pagrindinės šalies eksporto prekės – palmių aliejus, nafta ir gamtinės dujos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)