„Šiandien mūsų šalies statybininkai tikrai jaučia įtampą ir itin didelį nerimą dėl ateities bei sumažėjusių darbų apimčių. Pavyzdžiui, LSA liepą atlikta šalies statybos įmonių apklausa parodė, kad net 68 proc. statybos bendrovių jaučia darbų apimčių sumažėjimą. Tai – rimti signalai“, – Eltai nurodė LSA prezidentas Dalius Gedvilas.

Jo teigimu, tokius rezultatus lėmė tai, kad didžioji dalis nekilnojamojo turto (NT) plėtotojų ir investuotojų sustabdė arba atsisakė suplanuotų projektų, o pavieniai privatūs statytojai taip pat atidėjo daugumą numatytų statybos darbų.

„Šiandien prieš pandemiją pradėti projektai dar tęsiami, tačiau naujų, deja, planuojama itin mažai. Analogišką situaciją taip pat matome renovacijos projektų įgyvendinime“, – komentavo LSA prezidentas.

Pasak D. Gedvilo, statybos darbų apimčių sumažėjimas gali paskatinti spartesnį nedarbo lygio augimą, kuris šiuo metu siekia 13,2 proc.

„Statybų sektoriaus darbo rinka tapo viena iš labiausiai pandemijos paveiktų verslo šakų. Pavyzdžiui, jau pirmąjį šių metų ketvirtį nedarbo lygis šalies statybose pakilo iki 12 proc., kai iš viso Lietuvoje sudarė 7,1 proc.“, – nurodė LSA prezidentas.

Pasak jo, dėl koronaviruso pandemijos šiais metais sektorius jau nebededa vilčių į privataus kapitalo investicijų atsigavimą ir metų pabaigoje planuoja apie 30 proc. pajamų kritimą, todėl pagrindiniu lūkesčiu dabar tapo viešieji pirkimai.

Kiek anksčiau penktadienį Statistikos departamentas skelbė, kad antrąjį ketvirtį, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, atliktų statybos darbų, pašalinus bei nepašalinus darbo dienų skaičiaus įtakos, sumažėjo 7,3 proc.

Antrąjį ketvirtį šalyje atlikta statybos darbų už 814,1 mln. eurų to meto kainomis, tai, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, 15,1 proc. palyginamosiomis kainomis mažiau nei pirmąjį ketvirtį (nepašalinus – 36,9 proc. daugiau).