Įsidėjus į rankovę bekontaktę mokėjimo kortelę, ja galima atsiskaityti netgi neištraukus iš gana slaptos kišenėlės. Bendrovės prezidentė Agnė Marija Mokrikaitė po šių produktų pristatymo europiniame konkurse buvo pakviesta individualiam pokalbiui ir tapo viena iš 10 Europos moksleivių, pelniusių „Junior Achievement Alumni“ lyderystės apdovanojimą.

Dar gegužę A. Mokrikaitė pasakojo, jog iki tos kolekcijos, kurią šiuo metu galima įsigyti „Insquare“ puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“, nueitas ilgas klaidų kelias. Nors komanda veikia jau antrus metus, šiemet karantinas sugriovė jų planus išleisti pavasario-vasaros kolekciją.

Gegužę „Insquare“ pelnė geriausios Lietuvos jaunosios moksleivių bendrovės titulą, tačiau tai kartu reiškė, kad tuomet, kai visi išdundės atostogų, jiems teks ruošti prisistatymus ir finansines ataskaitas anglų kalba.

Atostogos – su ataskaitomis anglų kalba

„Darbo buvo nemažai, gavome daug įvairių užduočių. Bendrovės istoriją reikėjo aprašyti labai išsamiai. Pirmiausia buvo ataskaitos pateikimo, tada – pristatymo (angl. pitch‘o) etapas. Reikėjo visiems dar kartą susikaupti ir padirbėti iš peties. Tačiau patirtis – labai įdomi. Jau vien todėl, kad visas renginys vyko virtualioje erdvėje. Įprastai moksleivių jaunųjų bendrovių mugėse pastatomi stendai – šiuo atveju ir jie buvo virtualūs, galėjai į sudominusį „užeiti“. Labai neįprasta,“ – prisiminė Vilniaus Žirmūnų gimnazijos moksleivė Agnė Mokrikaitė.

Komandos „Insquare“ mokytoja, Inga Niūniavaitė, sako, kad pasiruošimas didžiausiam Europos jaunimo verslumo konkursui „Junior Achievement Company of the Year Competition“ buvo iššūkis ir jai, ir mokinių komandai.

„Junior Achievement Company of the Year Competition 2020“.

„Pirma, tai prasidėjusios mokinių atostogos. Visi išsivažinėjo atostogauti, laimei, mus gelbėjo nuotolinio darbo patirtis. Visas darbas vyko bendraujant virtualiai,“ – pripažino I. Niūniavaitė.

Ji dėkojo „Lietuvos Junior Achievement“ ir mentoriams už pagalbą ruošiantis konkursui – jie padėjo išlaikyti motyvaciją ir užsispyrimą stengtis.

Lygindama patirtį Europos jaunųjų bendrovių konkurse ir Lietuvos finalą, mokytoja sako, kad tarptautinio konkurso reikalavimai tikrai griežtesni.

„Pirmiausia tai laiko limitas, siunčiamų darbų apimtis, verslo ataskaitos dalys ir visa tai reikia parengti anglų kalba,“ – užduotis, tekusias „Insquare“ komandai, vardino mokytoja.

Apdovanota tarp 10-ies moksleivių – Europos verslumo lyderių

Po komandos interviu su pagrindine konkurso komisija gimnazistė sulaukė skambučio ir buvo pakviesta per valandą sugrįžti prie kompiuterio. Vyko interviu su kandidatais į Europos lyderių apdovanojimus.

„Buvau labai nustebusi. Mūsų komandos narys labai gerai pristatė mūsų brendą- prekės ženklą interviu su komisija metu. Jis puikiai kalbėjo angliškai, todėl tikėjausi, kad jis bus pakviestas, – prisimena pašnekovė. – Prisijungusi papuoliau į bendrą pokalbį su skirtingų komandų atstovais, iškart jaučiau, kad visi jame dalyvaujantys yra stiprūs, lyderiaujantys, turi savo nuomonę. Manęs klausinėjo įvairių klausimų, pavyzdžiui, ar manau, kad esu gera lyderė, kaip valdau savo komandą.

Stengiausi susikaupti ir į juos atsakyti ramiai. Manau, kad mano atsakymai įrodė, jog man labai rūpi šis projektas ir mano komanda.“

„Junior Achievement Alumni“ lyderystės apdovanojimas įteikiamas įvertinus kandidato elgesį (sąžiningumą, nuolatinį augimą), lyderystės įgūdžius, gebėjimą vadovauti komandai ir atitikimą Alumni bendruomenės vertybėms (entuziazmas, siekis dalintis savo žiniomis, tvarumo siekis).

„Laimėtojai buvo paskelbti per baigiamąjį renginį, tuo metu nebuvau prisijungusi. Tą naujieną man pranešė komandos nariai – užplūdo daug stiprių emocijų. Iš laimės drebėjo rankos, akyse tvenkėsi ašaros. Man netikėtas buvo tiek pakvietimas į tą papildomą pokalbį, tiek šis laimėjimas – tikrai labai džiaugiuosi. Noriu, kad šis verslas augtų ir plėstųsi,“ – sako A. Mokrikaitė.

Jos užsidegimu žavisi ir komanda, ir Žirmūnų gimnazijos ekonomikos mokytoja, komandos mentorė.

„Be Agnės turbūt nebūtų „Insquare“. Ji kartu su Gabriele sukūrė ši prekinį ženklą. Stebėjau ir žavėjausi šios komandos darbu per visus mokslo metus. Negaliu nuvertinti ir ankstesnių jaunųjų verslininkų komandų, kurioms vadovavau. Jų pasirodymai taip pat buvo aukštai vertinami, bet „Insquare“ išsiskyrė savo užsidegimu, energija ir svarbiausia – tikėjimu tuo, ką daro,“ – sako I. Niūniavaitė.

Susidraugavo su Izraelio komanda

Bendrovėje „Insquare“ už finansus ir pardavimus atsakingas Benas Žukauskas taip pat dalinasi savo įspūdžiais po tarptautinio Europos jaunųjų bendrovių konkurso.

„Natūralu, kad jaudiniesi bendraudamas su tokio lygio konkurso komisija, tačiau mes buvome pasiruošę atsakymus į visus klausimus – gal tik pirmojo ne visiškai supratome, tačiau pabaigoje savo atsakymą patikslinome. Esu dėkingas visiems mentoriams, kurie padėjo mums pasiruošti šiam konkursui. Po pristatymo visa komanda jautėsi gerai,“ – sakė vaikinas.

B. Žukauskas taip pat pripažįsta, kad pasiruošti šiam konkursui nebuvo lengva – juk teko varžytis su geriausiais iš geriausių visoje Europoje.

„Organizacija „Lietuvos Junior Achievement“ mums suteikė reikiamus resursus, kad galėtume kaip įmanoma geriau pasiruošti. Specialistai, su kuriais turėjome galimybę pasikonsultuoti, davė tokių patarimų, apie kuriuos net nebūtume pagalvoję: pavyzdžiui, kad netinka per pristatymą naudoti kai kuriuos žodžius,“ – sakė komandos „Insquare“ narys.

Lietuviai net ir turėdami galimybę pabendrauti tik virtualiai, užmezgė kontaktus su Izraelio atstovais, kūrusiais specialias apyrankes vaikams, kurios, mažajam pradėjus skęsti, siunčia perspėjimus į tėvų mobiliuosius telefonus arba skleidžia itin stiprų šaižų garsą.

Ieškos investuotojų

Dabar komanda planuoja pirmiausia kartu su šeimomis paatostogauti, tuomet sugrįžę į Vilnių, dėlioti konkrečius planus artėjančiam šaltajam metų sezonui, ieškoti investuotojų.

„Junior Achievement Company of the Year Competition 2020“.

„Dabar daugiausia galvojame apie ateitį. Nors metai buvo neblogi, pati problematiškiausia sritis išlieka finansai. Mūsų gaminamas produktas yra brangus, o visi dar esame paaugliai, neturime pilno etato darbų, tad iš kur tų finansų gauti? Galvojame, kaip pritraukti investuotojus, kitas būdas (taip pat gautas kaip patarimas iš „Junior Achievement“), gaminti džemperius tik pagal išankstinį užsakymą. Turime motyvacijos, norime daryti, tobulėti ir matyti, kaip šis verslas auga,“ – kalbėjo B. Žukauskas.

Pasak SEB banko Inovacijų centro vadovo Audriaus Rutkausko, kuris yra ne tik programoje

„Lietuvos Junior Achievement“ dalyvaujančių jaunų žmonių mentorius, bet ir komisijos narys, jaunimui, kuriančiam verslą, itin svarbi nuolatinė mentorystė, todėl reikėtų drąsiai kreiptis į didesnės patirties turinčius asmenis, kurie nebūtinai yra pažįstami.

„Gyvename pasaulyje, kuriame informacija yra demokratizuota, o priemonės kurti verslą yra lengvai prieinamos. Turbūt, daugelis mūsų kažkuriuo metu esame turėję verslo idėją, tačiau be nuoseklaus ir sunkaus darbo, stiprios komandos bei jos motyvacijos, sumanymas taip ir liko tik idėja. Labai džiugu matyti, kad „Insquare“ komanda pasuko kitu keliu. Jie savo viziją pavertė realybe – ne tik sukūrė inovatyvų ir rinkai patrauklų produktą, bet jį sėkmingai komercializavo.

„Insquare“ sumaniai pasinaudojo tuo, kad vartotojams patinka daugiafunkciniai produktai – tie, kurie turi tiek pagrindinę, tiek papildomą funkciją (pvz.: išmanūs laikrodžiai). Manau, tik tie produktai, kurie realiai sprendžia vartotojui aktualią problemą, „prigyja“ rinkoje ir tampa itin vertinamais prekės ženklais. Neabejoju, jeigu komanda ir toliau bus motyvuota bei ją ves tokia stipri lyderė, dar ne kartą išgirsime apie šį prekės ženklą“, – sako SEB banko Inovacijų centro vadovas A. Rutkauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)