„Turime jau keletą metų iš eilės pasikeitusį klimatą, kai didelės liūtys užlieja nuotekų valyklą. Ir šiais metais turėjome jau vieną atvejį, kai buvome paskendę. Ačiū specialistams – nuotekos neišsiliejo į Nerį, susitvarkėme. Šiuo etapu pasistatysime naują grotų pastatą, kad galėtume priimti daugiau liūčių metu susidariusių kritulių.

Pagrindinis akcentas – modernizuosime 6 bioreaktorius, įdiegsime papildomas modernias technologijas azoto ir fosforo šalinimui, su kuriais šiuo metu mums ant ribos sekasi susitvarkyti. Taip pat padarysime antrą nusodintuvą, kad ištekančios nuotekos būtų skaidrios ir švarios“, – pirmadienį prie Vilniaus nuotekų valyklos sakė M. Švaikauskas.

Planuojama, kad po rekonstrukcijos azoto ir fosforo išvalymo pajėgumai padidės daugiau nei 60 proc.

Antruoju darbų etapu ketinama įdiegti tretinį valymą, padedantį išvalyti iš nuotekų smulkias daleles.

„Atsiras naujas tretinis valymas, kuris leis pasiekti dar kokybiškesnių rezultatų ir kad išvengtume atvejų, kokie buvo su plastiko patekimu. Su tuo tretiniu valymu bandysime panaikinti smulkių dalelių išnešimą į Nerį“, – teigė „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius.

Trečiuoju etapu, anot jo, bus siekiama visiškos nuotekų valyklos skaitmenizacijos.

„Sieksime tos modernizacijos ir skaitmenizacijos, kad visa nuotekų valykla su papildomomis technologijomis galėtų valdytis automatiškai. Galvojame dar pasistatyti septintą bioreaktorių“, – teigė M. Švaikauskas.

Pirmuoju etapu numatoma investuoti 32,8 mln. eurų, antruoju etapu – 8,1 mln. eurų, trečiuoju – 3 mln. eurų. Anot M. Švaikausko, valyklos veiklai rekonstrukcijos darbai įtakos neturėtų turėti.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas sako, kad poreikį modernizuoti nuotekų valyklą parodė ir metų pradžioje įvykę taršos skandalai.

„Iš tikrųjų, šis projektas turėjo būti realizuotas jau seniai. „Vilniaus vandenys“ ir Vilniaus miesto savivaldybė ilgą laiką stengėsi įgyvendinti didelės vertės pirkimą, bet vis atsirasdavo visokiausių kliūčių, dėl ko sutartis yra pasirašoma tik šiandien.

Ką reiškia miestui ir visai Lietuvai tinkami nuotekų valymo įrenginiai, galėjome pamatyti pirmąjį šių metų pusmetį, kai turėjome didelius taršos skandalus Klaipėdoje, didelius skandalus ir detektyvus Vilniuje, kai plaukė plastikas į nuotekų valyklą ir reikėjo užsiimti operatyviniais veiksmais“, – teigė V. Benkunskas.

„Vilniaus vandenims“ rekonstrukcijos rangos sutartį pasirašė su bendrove „Arginta“.

Per trejus metus į infrastruktūros plėtrą, atnaujinimą bei veiklos skaitmeninimą bendrovė „Vilniaus vandenys“ planuoja iš viso investuoti beveik 109 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)