Tiesa, jis sako įžvelgiantis grėsmę, kad šiuo metu eksportuotojai kaip niekada didelę dalį prekių ir paslaugų parduoda su atidėjimu.

„Lietuvos banko skaičiai rodo, kad šiuo metu mūsų įmonių prekybos kreditų apimtys, kuriuos mūsų įmonės suteikia likusiam pasauliui, siekia visų laikų rekordą. Tai reiškia, kad dabar mūsų eksportuotojai kaip niekad daug prekių ir paslaugų parduoda su atidėjimu“, – Eltai sakė A. Izgorodinas.

„Prekių eksportuotojai savo klientus finansuoja savo sąskaita. Tarkime, įmonė eksportuoja į Vokietiją detales ir vokiečių gamintojas atsiskaito po kokių dviejų ar trijų mėnesių, bet per tuos du tris mėnesius lietuviška įmonė turi mokėti atlyginimus, pirkti žaliavas, mokėti už elektrą ir taip toliau“, – pridūrė ekonomistas.

Jo teigimu, tai kelia riziką, kad įmonės gali susidurti su apyvartinio kapitalo trūkumu.

„Kai prasidės ekonomikos atsigavimas Europoje, mūsų įmonės negalės į atsigavimą laiku sureaguoti, nes tiesiog neturės apyvartinio kapitalo, kuris reikalingas gamybai. Antras aspektas, blogos paskolos, nes jeigu parduodi rekordiškai daug prekių ir paslaugų su atidėjimu, o Europos Sąjungos ekonomika krenta, tai reiškia kad dalis gautinų sumų taip ir liks gautinomis sumomis, nes yra rizika, kad, krentant ekonomikai, dalis eksporto partnerių gali bankrutuoti“, – nurodė A. Izgorodinas.

Statistikos departamentas penktadienį skelbė, kad per metus (birželį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu) eksportas sumažėjo 7,6 proc., importas – 10,4 proc.

Sausio–birželio mėnesiais eksportas buvo 8,4 proc., importas – 14,2 proc. mažesnis nei tą patį laikotarpį 2019 metais.

Pasak A. Izgorodino, šie rezultatai yra kiek geresni nei buvo galima tikėtis.

„Matome, kaip antrą ketvirtį krito Europos Sąjungos ekonomika, kad Vokietijos ekonomika krito 10 proc. Aš asmeniškai tikėčiausi dviženklio nuosmukio, bet to dviženklio nuosmukio kaip ir nebuvo“, – sakė jis.

Ekonomistas nurodė, kad gerėjančią situaciją eksporto ir importo rinkoje atspindi ir tai, kad įmonės pradėjo labiau apkrauti gamybinius pajėgumus.

Statistikos departamento atliekamos apklausos rodo, kad (...) gamintojai, eksportuotojai pradėjo šiek tiek labiau apkrauti savo gamybinius pajėgumus, tarkime, gegužę 67 proc. apkraudavo savo pajėgumus, birželį – 70 proc. Kitas aspektas – panašu, kad įmonės šiek tiek geriau pradėjo vertinti eksporto perspektyvas“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)