„Derybų stadija tokia, kad laukiame EK naujos teksto versijos, kad ji atitiktų Lietuvos lūkesčius, nes mums esamas tekstas nebuvo priimtinas. Jis kalbėjo apie elektros nepirkimą iš trečiųjų šalių, bet mums reikia dar stipresnės pozicijos“, – žurnalistams Seime sakė Ž. Vaičiūnas.
Jei ir naujoji susitarimo versija netenkins Lietuvos, ministro teigimu, bus dvi galimybės.

„Viena galimybė yra turėti regioninį susitarimą dėl elektros nepirkimo užtikrinant saugiklius, kad elektra nepatektų per Latviją. Kitas variantas – dabartinės metodikos galiojimas. Natūralu, kad, jei kaimyninės šalys turės kitokį interesą nei nulinė prekyba, tai priklausys ir nuo jų veiksmų“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

„Dabartinė metodika praktiškai ir teisiškai reiškia, kad tiek iš Rusijos, tiek iš Baltarusijos elektra neturėtų būti prekiaujama Baltijos šalių rinkoje. Ar toks scenarijus bus įmanomas iš teorijos praktiniame gyvenime, man yra atviras klausimas. Dėl to ir vyksta šios derybos“, – kalbėjo jis.

Jis teigė, kad elektros jungtis tarp Lietuvos ir Švedijos „NordBalt“ kabelis, nepaisant buvusių gedimų, yra efektyvus užtikrinant elektros energijos tiekimą.

„NordBalt“ kabelis, anksčiau buvo gedimai, 2018 metais buvo pakeistos movos. Realiai nuo 2018 metų spalio mėnesio iki dabar kabelio efektyvumas yra 99 proc. Tai per šį laikotarpį buvo vienas ar du gedimai, kurie nesusiję su techninėmis charakteristikomis, bet labiau priklausė nuo gamtinių aplinkybių“, – sakė ministras.

„Noriu paneigti tą mitą, kad kabelis neveikia ar veikia neefektyviai“, – pridūrė Ž. Vaičiūnas.

Anot jo, dėl elektros energijos poreikio užtikrinimo yra priimti sprendimai.

„Stiprinama vietinė elektros energijos gamyba, pirmiausia išnaudojant esamus pajėgumus“, – sakė ministras.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas sako, kad Astravo AE fizinis paleidimas, turimais duomenimis, gali įvykti penktadienį.

Baltarusija 2 400 megavatų MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Jėgainę sudarys du 1 200 megavatų galios blokai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)