Kaip pranešama, „Smart-ID“ tapatybės patvirtinimo įrankis dabar atviras ir Lietuvos centrinei kredito unijai (LCKU) priklausančių 45 kredito unijų nariams, kurių – per 120 000 visoje Lietuvoje. Teigiama, kad naudojantis „i-Unija“ galima atlikti visas svarbiausias finansines paslaugas: vykdyti mokėjimus, sudaryti indėlio sutartis, saugiems atsiskaitymams registruoti mokėjimo korteles.

„Nors karantino metu kredito unijos liko atviros savo nariams ir klientams, vartotojų įpročiai keičiasi: vis daugiau klientų savo kasdienius finansinius reikalus atlieka internetu – naudodamiesi mūsų „i-Unijos“ sistema. Tikimės, kad suteikdami jiems galimybę prisijungti prie sistemos su kvalifikuota ir saugia "Smart-ID" programėle, padidinsime vartotojų pasitikėjimą elektroninėmis paslaugomis ir paskatinsime dar dažniau jomis naudotis.“, – sako LCKU administracijos vadovas ir valdybos pirmininkas Mindaugas Vijūnas.

Pasak LCKU vadovo, naudojimasis „i-Unija“ sparčiai auga. 2020 m. pirmąjį pusmetį vartotojai atliko daugiau nei ketvirtį milijono operacijų, kurių vertė buvo didesnė nei 106,5 mln. EUR. Ypač dažnai elektroninėmis paslaugomis naudojasi jaunesni klientai, be to, padėtį gerokai pakeitė ir karantinas.

Antra vertus, svarbu ir patogumas ir saugumas. Nebūdami tikri dėl prisijungimo ar paslaugų naudojimo saugumo, dalis vartotojų vis dar vengia naudotis el. bankininkystės paslaugomis. Tikimasi, kad „Smart-ID“ programėlė turėtų tapti patrauklesne alternatyva šiuo metu dažnai naudojamiems SMS žinute siunčiamiems vienkartiniams prisijungimo kodams ir mobiliam elektroniniam parašui, kuriuo negali naudotis dauguma išankstinio mokėjimo mobiliojo ryšio paslaugų vartotojų.

Kaip rodo Lietuvos bankų asociacijos atliktas tyrimas, „Smart-ID“ – populiariausia saugaus asmens autentifikavimo priemonė Lietuvoje. Ja naudojamasi daugiau nei 50 proc. visų prisijungimo prie el. bankininkystės atvejų. Vien per praėjusią parą su „Smart-ID“ programėle patvirtinta daugiau nei 2 milijonai, o per birželio mėnesį – daugiau nei 55 milijonai finansinių operacijų.

„Mūsų šalyje šiuo metu programėlę naudoja daugiau kaip 1,28 mln., o trijose Baltijos šalyse kartu sudėjus – beveik 2,76 mln. gyventojų, – pasakoja Viktoras Kamarevcevas, programėlę sukūrusios bendrovės „SK ID Solutions“ verslo vadovas Lietuvoje. – Norint naudotis programėle, tereikia turėti išmanųjį telefoną ar planšetę ir šiame įrenginyje įdiegti „Smart-ID“.“

„Smart-ID“ saugumą užtikrina panaudoti technologiniai sprendimai: „padalinto rakto“ technologija, kai pilnas privatus raktas nėra saugomas nei vartotojo įrenginyje, nei serveriuose. Todėl pasinaudoti „Smart-ID“ įmanoma tik į savo įrenginį įvedus PIN kodą, kurį išskirtinai žino pats vartotojas. Beje, net ir sugebėjęs kaip nors įsibrauti į įrenginį, įsilaužėlis vis tiek negalėtų pasinaudoti „Smart-ID“, kaip ir sužinojęs PIN kodus jų negalėtų panaudoti kitame įrenginyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)