Nors apie šimtus atleidimų Ispanijoje „Airbus“ buvo paskelbusi dar vasarį, birželio pabaigoje, atsižvelgus į koronaviruso pandemiją, atleidžiamų darbuotojų skaičius buvo padvigubintas.

Pietiniame Madrido priemiestyje Chetafėje kaukes dėvintys protestuotojai žygiavo nuo aviacijos milžinės objektų iki vietos rotušės, nešini plakatais su užrašais „Niekas šios vietos nepaliks“ ir „Jokių atleidimų“.

Demonstracijoje dalyvavo ir subrangovai.

Kiti protestai vyko pietiniame šalies uostamiestyje Kadise ir Albasetės mieste, esančiame 250 kilometrų į pietryčius nuo Madrido.

Birželio pabaigoje „Airbus“ paskelbė apie ketinimus visame pasaulyje atleisti apie 15 tūkst. darbuotojų – 11 proc. visos savo darbo jėgos. Bendrovės teigimu, atleidimų planai buvo sukurti kaip atsakas į viruso pandemiją, sukėlusią didžiausią aviacijos sektoriaus krizę.

„Airbus“ tuomet paskelbė, kad iš 15 tūkst. darbo vietų, 889 vietų bus atsisakoma Ispanijoje – vasarį bendrovė taip pat buvo pranešusi, kad šalyje per dvejus metus bus atsisakyta 722 darbo vietų.

„Suprantu, kad padėtis yra sudėtinga, tačiau nesitikėjau, jog tai teks patirti tokioje bendrovėje, kaip „Airbus“, – sakė aviacijos bendrovėje 11 metų dirbęs 36-erių inžinierius Javieras Paya.

„Negalime suvokti, kaip dėl (su pandemija susijusios) ekonominės problemos gali būti sunaikintos darbo vietos ir aukšto lygio gamybos sistema“, – sakė Agustinas Marinas, aviacijos milžinei valstybės pagalbos reikalaujančios profsąjungos „Workers Commissions“ atstovas.

„Airbus“ Ispanijoje yra įdarbinusi apie 12 300 žmonių, tačiau profsąjungų vadovai teigia, kad aviacijos pramonė šalyje yra atsakinga už daugiau nei 100 tūkst. tiesioginių ir netiesioginių darbo vietų.

Bendrovė turi sąsajų su daugiau nei 400 bendrovių, įsikūrusių centrinėje Ispanijoje, Andalūzijoje ir Pietų bei Šiaurės Baskijos regione.

Naujienų agentūrai AFP „Airbus“ atstovė teigė, kad liepos 2 dieną prasidėjo derybos su profsąjungomis, kurių metu „siekiama nustatyti sprendimus, padėsiančius mums įgyvendinti šį prisitaikymo planą, tuo pat metu siekiant kuo labiau sumažinti socialinius COVID-19 krizės padarinius.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)