Dar liepos 17 dieną VMI ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) buvo nusprendusi nesiimti tyrimo dėl bendrovės „Krajama“ veiklos, kurios vienintelė akcininkė buvo konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio sutuoktinė Austėja Landsbergienė.

Tuomet grupė Seimo narių kreipėsi į VMI ir FNTT dėl UAB „Krajama“ (dabar – UAB „Knowledge Investment“) kartu su jai nuosavybės teise priklausiusio žemės sklypo prestižiniame Vilniaus mikrorajone pardavimo sudarius vieno euro vertės sandorį, nors vien sklypo rinkos vertė – 1,3 mln. eurų, rašė Elta.

Vis dėl to VMI vėliau persigalvojo ir nusprendė pradėti tyrimą. Ar tyrimas pradėtas konkrečiai dėl šio sandorio, ar po paviešintų turto deklaracijų, VMI neatskleidžia.

„VMI pradėjo mokestinį UAB „Knowledge Investment“ tyrimą. Kaip buvo minėta anksčiau, siekdama įsitikinti, kad mokesčių mokėtojai tinkamai deklaruoja ir moka mokesčius, VMI vertina visus gaunamus faktus apie mokesčių mokėtojus, t. y. mokesčių mokėtojų deklaruojamus bei iš trečiųjų šaltinių gaunamus duomenis, viešai pasirodžiusią informaciją žiniasklaidoje, kitų mokesčių mokėtojų pateiktus duomenis apie galimą mokesčių vengimą ir pan.

Išanalizavusi turimus duomenis, VMI priėmė sprendimą pradėti mokestinį tyrimą, kad įsitikintų, jog įmonė tinkamai vykdo savo mokestines prievoles“, – teigė VMI atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė.

Pirmasis apie pradėtą tyrimą pranešė 15min.

2018 metų rudenį įmonė parduota „BaltCap Infrastructure Fund“.

Buvo prašoma tirti sandorį

Kaip anksčiau rašė Elta, VMI buvo prašoma atlikti mokestinį tyrimą, kartu įvertinant, ar sandorio vieno euro kainos nustatymas nebuvo pasirinktas siekiant išvengti mokesčių mokėjimo valstybei. O FNTT buvo prašoma atsakyti, ar tokio sandorio atlikimas nėra susijęs su galimai nusikalstamomis veikomis. Anot FNTT, po informacijos patikrinimo nusikalstamos veiklos požymių bendrovės „Krajama“ veikloje nebuvo nustatyta.

Konservatoriai teigė, kad „valstiečių“ kreipimasis į VMI ir FNTT buvo bandymas apšmeižti.

„Valstiečių šmeižto burbulas sprogo. Ar ras savyje jėgų atsiprašyti sąžiningai dirbusių žmonių ir verslo už persekiojimą ir reputacijos trypimą“, – Eltai dar anksčiau teigė konservatorių komunikacijos vadovė Vytautė Šmaižytė.

Savo ruožtu Seime klausimą dėl šio „Krajamos“ sandorio iškėlusi LVŽS narė Agnė Širinskienė teigia, kad pagrindinis „valstiečių“ kreipimosi į VMI ir FNTT tikslas buvo siekis gauti paaiškinimą dėl sandorio aplinkybių.

„Manau, kad vienintelis dalykas, kuris yra svarbus šioje istorijoje, kad visuomenė ir politikai gautų atsakymus, kas vis dėl to įvyko. Mes niekada nesakome, kad tai gali būti kažkokia nelegali veikla, bet tas sandoris su tokia suma kėlė tam tikrus klausimus, kodėl taip įvyko“, – Eltai teigė A. Širinskienė.

Paviešintos turto deklaracijos

Liepos 15 dieną VMI paskelbė 48 tūkst. gyventojų (šeimos) turto deklaracijas. Jose išryškėjo turtingiausi valstybės tarnautojai ir jų sutuoktiniai.

Turtingiausiųjų trečioje vietoje atsidūrė Austėja Landsbergienė, konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio žmona. Jos deklaruoto turto vertė siekia beveik 13 mln. Eur (12, 97 mln. Eur). A. Landsbergienė pernai deklaravo akcijų už 12,8 mln. Eur. Kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų, esančių Lietuvoje, suma – 111 tūkst. Eur. Kitų registruotinų daiktų, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių vertė siekia 2,8 tūkst. Eur. Žemės sklypų Lietuvoje vertė – 2,1 tūkst. Eur.

Bendras politiko ir jo žmonos bendras deklaruotas turtas – apie 14, 5 milijonų eurų.

Tuomet TS–LKD komunikacijos vadovė Vytautė Šmaižytė žiniasklaidai komentavo, kad tokios apimties turto, realiais milijonais, kaip neretai klaidingai manoma, G. Landsbergis ir jo šeima neturi.

„Prieš imant paskolą naujos mokyklos statybai 2019 m., buvo privalomas reikalavimas įvertinti įmonių akcijų vertę. Kas ir buvo padaryta – ši akcijų vertė atsispindi A. Landsbergienės turto deklaracijoje, tačiau verslo finansiniai įsipareigojimai yra dar didesni, šiuo metu siekiantys 20 mln. eurų.

Kaip jau buvo skelbta viešai, 2019 metų rugpjūtį A. Landsbergienė padidino motininės įmonės „Kibirkštis“ įstatinį kapitalą iki 12,6 mln. eur. Įstatinis kapitalas padidintas ne piniginiu įnašu, o įnešant „Vaikystės sodo“ ir „Karalienės Mortos mokyklos“ akcijas verslo vertintojų nustatyta akcijų rinkos verte. „Kibirkštis“ yra prisiėmusi 20 mln. eur vertės įsipareigojimus – 20 metų nuomoti naują mokyklos pastatą Kalnėnų mikrorajone Vilniuje, kuriame nuo 2020 metų sausio įsikūrė Vilniaus „Karalienės Mortos mokykla“ ir vienas „Vaikystės Sodo“ tinklo darželių“, – buvo teigiama V. Šmaižytės Delfi perduotame komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (900)