„Sumos įvairios – nuo 100 eurų avanso iki kelionės į kokią egzotišką šalį, kuri gali kainuoti ir 10 000 eurų“, – pasakoja ji.

Pasak Ž. Kazakevičienės, daugiausia skundų sulaukiama dėl didžiausių kelionių organizatorių: „Daugiausia „TezTour“, „Novatur“, kurie ir veža daugiausiai.“

Dalis keliautojų, jos teigimu, vietoje pinigų pasirinko gauti kuponus, kuriuos vėliau galės iškeisti į kitą kelionę.

Pašnekovė pabrėžia, kad jei kelionių organizatorius registruotas ne Lietuvoje, Vartotojų teisių apsaugos tarnyba padėti negali.

„Mes dirbam su paslaugų tiekėjais, kurie registruoti Lietuvoje. Jeigu vežėjas registruotas ne Lietuvoje, kaip „Ryanair“ ar „Wizzair“, ginčo sprendimas nusikelia į tą šalį, kur vežėjas registruotas. Jei nepavyksta skundo išspęsti, tada gali padėti Europos vartotojų centras“, – aiškina Ž. Kazakevičienė.

Parama įstrigo ministerijoje

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė teigia, kad su keliautojais, kurie pasirinko gauti kuponus, jau atsiskaityta, su kitais planuojama tai padaryti kai tik bus gauta valstybės parama.

„Tais, kurie sutiko paimti kuponus, visai yra pasirūpinta. Bet tiems, kurie nori susigrąžinti pinigus, dėl užstrigimo Ekonomikos ministerijoje ir „Invegoje“ pinigai yra negrąžinti, – sako Ž. Gavelienė.

„Šiandien dar nėra veikiančios paslaugų priemonės, kad mes galėtume grąžinti pinigus vartotojams. Tai kai tiktai ta priemonė pasileis, iš karto pinigai ir bus grąžinti. <...> Kai kurie organizatoriai jau susitvarko, bet yra kiti, kurie negrąžina, tai kai tik galimybė atsiras, tikiuosi, kad pinigus grąžins, kadangi valstybės parama yra tikslinė – kad būtų atsiskaitoma su vartotojais“, – priduria ji.

Ji tikisi, kad sistema pradės veikti dar iki liepos pabaigos.

Živilė Kazakevičienė, Žydrė Gavelienė

Renkasi Graikiją ir Kiprą

Nors situacija turizmo sektoriuje įtempta, lietuviai ir šiemet keliauja plačiai. Tiesa, didžioji dalis – su kelionių organizatoriais. Ž. Gavelienės teigimu, populiariausios šiemet kelionės po Baltijos šalis, automobiliu – į Lenkiją ar kitas artimas Europos šalis, o lėktuvu – Į Graikiją ir Kiprą.

„Kelionių geografija pasikeitė labai stipriai. Anksčiau [populiari] buvo Turkija, o šiemet į ją turbūt jau nenuvyksime“, – sako Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė.

Ji pataria keliaujant su Lietuvoje registruotu kelionių organizatoriumi būtinai pasirašyti sutartį.

„Tada jūs esate maksimaliai apsaugoti. Kelionių organizatoriai neveš ten, kur nesaugi zona, nes mes privalome laikytis tiek Užsienio reikalų ministerijos nurodymų, tiek kitų. Ir jeigu nutiktų taip, kad jums esant kitoje šalyje būtų paskelbta nepaprastoji padėtis, kelionių organizatorius būtų atsakingas už jūsų pargabenimą“, – pataria Ž. Gavelienė.

Jos teigimu, iki šiol kelionių organizatoriai Užsienio reikalų ministerijai paskelbus, kad šalis nesaugi, kaip įmanoma greičiau iš šalies parsiveždavo keliautojus.

„Situaciją seka visa Europa. Tiek Graikija, tiek Kipras imasi visų saugumo priemonių. Ir jeigu būtų nors pirmieji signalai, kad yra nesaugų, Sveikatos apsaugos ministerija ir Užsienio reikalų ministerija tikrai sureaguotų ir kelionių organizatoriai tikrai ten nevežtų“, – laidoje „Delfi diena“ sako Ž. Gavelienė.

Keliaujantiems šiuo laikotarpiu ji turi kelis patarimus: „Nepamirškime, kad keliones reikia pirkti iš patikimo kanalo, kad vėliau nebūtų nusivylimo, laikytis asmeninės higienos ir sekti tiek organizatoriaus, tiek aviakompanijos nurodymus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)