„Paskutinieji žingsniai – visuomet sunkiausi, bet (...) manau, kad susitarimas yra galimas“, – sakė Ch. Michelis.

Nuo penktadienio Briuselyje posėdžiaujantys vadovai iki šiol nesugebėjo rasti bendros pozicijos dėl maždaug 750 mlrd. eurų vertės ekonomikos gaivinimo paketo, pagal kurį nuo koronaviruso nukentėjusios šalys gautų negrąžinamą paramą ir lengvatines paskolas.

Lėšas fondui Europos Komisija ketina skolintis tarptautinėse rinkose, tačiau „taupiosiomis“ šalimis pasivadinusi grupė su Nyderlandais ir Austrija priešakyje reikalauja griežtų sąlygų, kaip bendrai skolinti pinigai galėtų būti dalijami Pietų Europos šalims.

Ginčų derybose kelia ir Vakarų europiečių siekis, kad lėšų skyrimas būtų susietas su tuo, kaip šalis laikosi teisinės valstybės principų. Tam labiausiai priešinasi su Briuseliu konfliktuojančios Vengrijos ir Lenkijos vyriausybės.

Naujo pasiūlymo turinys kas nėra paskelbtas.

Lietuvai derybose atstovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda kiek anksčiau pirmadienį pareiškė tikintis, kad „ši diena atneš proveržį“ siekiant sutarimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)