Rusijos ekonomika dėl naftos kainų smukimo, naftos gavybos ribojimo vykdant OPEC+ susitarimą ir neigiamų COVID-19 pandemijos pasekmių 2020 metais smuks 4,8 proc., – prognozuoja agentūros analitikai. – Tačiau pasverta makroekonominė politika, taip pat ... žemas valstybės skolos lygis turėtų leisti šalies ekonomikai prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų.“

Agentūra patvirtino Rusijos ilgalaikio skolinimosi užsienio ir nacionaline valiuta reitingus „BBB-“ ir „BBB“.

Reitingų prognozė – stabili.

Nepaisant daugybės ekonomikos sukrėtimų, agentūros analitikai mano, jog Rusijos BVP nuosmukis 2020 metais bus mažesnis negu išsivysčiusiose šalyse.

Tai iš dalies lems ekonomikos struktūra, įskaitant mažesnį paslaugų sektoriaus ir smulkaus bei vidutinio verslo vaidmenį, taip pat didesnį valstybinį sektorių.

„Dėl numatomo pasaulio ekonomikos ir naftos kainų atsigavimo mažėjant vidaus suvaržymų, Rusijos BVP 2021 metais turėtų padidėti daugiau kaip 4,5 proc., o 2022 metais – 3,3 procento, – pažymima agentūros paskelbtame pranešime. – Esant tokiam atsigavimo tempui, Rusijos realiojo BVP apimtis pernykščius lygius pasieks 2022 metų pradžioje.“

Visgi S&P pabrėžia, jog šios prognozės yra susijusios su gana dideliu neapibrėžtumu, nes ekonomikos atsigavimo tempas priklausys nuo pandemijos trukmės ir paramos priemonių veiksmingumo.

Agentūra savo prognozėse remiasi prielaida, jog „Brent“ rūšies naftos kaina šiemet kainuos vidutiniškai 30 JAV dolerių už barelį, 2021 metais – 50 JAV dolerių už barelį, o 2022-aisiais – 55 JAV dolerius už barelį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)