JAV vyriausybei ateinančiais mėnesiais reikės imtis papildomų priemonių paremti namų ūkius ir paskatinti paklausą, taip pat spręsti didėjančio skurto problemą ir šalinti JAV sveikatos priežiūros sistemos trūkumus, pareiškė Fondas metinėje ataskaitoje apie didžiausios pasaulio ekonomikos būklę.

„Nepaisant precedento neturinčios paramos, kuri teikiama ekonomikai“, Jungtinės Valstijos antrąjį ketvirtį patyrė 37 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) nuosmukį ir per visus 2020 metus ekonomika turėtų smukti 6,6 proc., pažymėjo Fondas ir pabrėžė, jog ši prognozė yra susijusi su „didžiuliu neapibrėžtumu“.

„Pagrindinę riziką – ir ją yra sunkiausia įvertinti kiekybiškai – kelia pakartotinis COVID-19 atvejų skaičiaus augimas Jungtinėse Valstijose, dėl kurio gali būti vėl stabdoma dalies įmonių veikla“, – rašoma ataskaitoje.

Daugėjant naujų užsikrėtimo atvejų tokiose valstijose kaip Florida, Džordžija, Teksasas ir Kalifornija, vietos valdžios institucijos jau grąžino tam tikrus apribojimus.

TVF įspėja, jog didžiausią ekonominį poveikį jaučia mažesnes pajamas gaunančios šeimos, kurios yra mažiausiai atsparios ūkio nuosmukiui.

„Jau matyti nerimą keliančių ženklų, jog didelis ekonomikos nuosmukis ir ekonominių nuostolių pasiskirstymas tarp sektorių paskatins sisteminį skurdo didėjimą“, – pareiškė Fondas.

Pasak TVF, atsigavimui paskatinti „ateinančiais mėnesiais reikės naujų fiskalinių priemonių, kurios padėtų skatinti paklausą, gerinti sveikatos priežiūros sistemos parengtį ir paremti labiausiai pažeidžiamuosius“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)