Kaip „Delfi“ neoficialiai teigė aukštas Lietuvos diplomatas, naujasis derybinis pasiūlymas – „žingsnis į priekį, kai kuriais klausimais Lietuvai pagerintas, palyginus su ankstesniu“.

„Truputi pagerintas Kaimo plėtrai skirtas paketas. Taip pat geriau atrodo sutartinių įsipareigojimų kai kurios eilutės. Turiu omeny Kaliningrado tranzitą. Ignalinoj irgi yra pozityvių žingsnių – kofinansavimo srityje. Taip pat svarbu, kad kai kurios eilutės, buvusios praėjusiame derybiniame pasiūlyme, išlaikomos. Tas nuteikia labai pozityviai“, – kalbėjo diplomatas, nenorėjęs būti įvardintas dėl derybų proceso jautrumo.

Ch. Michelis, išties, pradėjo dalinti dovanas iš slaptos kišenės ištraukęs 1,7 mlrd. eurų. Tarkim, Lietuvai Kaimo plėtrai numatyta papildomi 125 mln. eurų. Tokios dovanos susilaukė ir daugiau šalių – Estija, Latvija ir t.t. Didžiausia dovana teko Prancūzijai (500 mln. eurų) ir Portugalijai (300 mln. eurų).

Ch. Michelis, išties, pradėjo dalinti dovanas iš slaptos kišenės ištraukęs 1,7 mlrd. eurų. Tarkim, Lietuvai Kaimo plėtrai numatyta papildomi 125 mln. eurų.

Lietuvai taip pat 50 mln. eurų pagerintas Kaliningrado tranzito pasiūlymas (buvo 139 mln. eurų, dabar – 189 mln. eurų).

Dėl Atsigavimo fondo lėšų paskirstymo taip pat padarytos pataisos.Pagal penktadienį pasiūlytą formulę skaičiuojant 2023 m. skiriamas lėšas turėjo nebūti atsižvelgta į bedarbystės rodiklį, o tik šalies BVP. Tai reiškė, kad tikėtina, jog sumažės lėšos Lietuvai, nes šalies ekonomika, kaip prognozuojama, augs.

„Bedarbystė išlieka, bet yra tam tikrų korekcijų, kurias mes žiūrime, vertiname ir tikrai tas pasiūlymas truputėli mums palankesnis“, – galbėjo Lietuvos diplomatas, tačiau detalių neatskleidė.

Paklaustas, ar po naujo Ch. Michelio pasiūlymo, buvusios pesimistinės nuotaikos EVT pasikeitė, jis teigė: „Naujas pasiūlymas pateiktas, tai ir nuotaikos kitos. Prasidėjo naujas derybinės etapas ir tos nuotaikos yra derybinės, naujų pasiūlymų šviesoje.“

Vis dėlto diplomatas nedrįso prognozuoti, ar bus pasiektas susitarimas dėl ES biudžeto bei Atsigavimo fondo (bendrai apie 1,8 trln. eurų). Šeštadienį 13 val. Belgijos laiku (14 val. Lietuvos laiku) EVT sesija buvo baigta ir Ch. Michelis pradėjo atskiras konsultacijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)