„Tiriama du šimtai darbuotojų, (rezultatų) kol kas neturim, bet labai tikimės sulaukti šiandien“, – Lietuvos radijui trečiadienio rytą sakė R. Lingienė.

Anot jos, šiuo metu tiriami asmenys neturėjo artimo kontakto su užsikrėtusiais, tad užsikrėtusiųjų skaičius neturėtų labai augti. Iš viso koronavirusas įmonėje kol kas nustatytas 18 asmenų.

„Pirminiais duomenimis, šie asmenys neturėjo artimo kontakto su užsikrėtusiais, jie – šios įmonės transporto skyriaus darbuotojai, ir mūsų kolegos konstatavo, kad buvo maža rizika, neturėtume sulaukti stulbinamų skaičių“, – kalbėjo R. Lingienė.

NVSC atstovė teigė, kad pirmasis asmuo susirgo liepos 3 dieną, į Lietuvą atvyko išvakarėse. Kyla abejonių, ar nustačius pirmąjį atvejį kiti įmonės darbuotojai laikėsi izoliacijos reikalavimų.

„Iš vakaro atvyko, ryte susirgo, vadinasi, jis užsikrėtė šalyje, kurioje buvo, t. y. Uzbekijoje. Kitas asmuo susirgo liepos 9 dieną, du susirgimai oficialiai patvirtinti per vakar dieną, dar keturiolika oficialiai nėra patvirtinti, žmonės susirgo vėliau. Keista, jei jie tikrai laikėsi izoliavimosi režimo, neturėjo susirgti, nes buvo izoliuoti susirgus pačiam pirmajam asmeniui“, – kalbėjo R. Lingienė.

„Taigi sunku pasakyti, epidemiologinis tyrimas patvirtins, ar jie užsikrėtė savo šalyje, kas teoriškai įmanoma ir praktiškai įmanoma, bet jau sunkiau patikėti, ar jie nesilaikydami izoliacijos režimo užsikrėtė vieni nuo kitų“, – pažymėjo NVSC atstovė.

R. Lingienė rekomendavo atvykus iš užsienio stengtis laikytis izoliacijos, apriboti kontaktus, net jei šalis neįtraukta į pavojingų sąrašą, anot jos, „situacija Europoje blogėja ne dienomis, o valandomis“.

„Kas savaitę atnaujinamas šalių sąrašas, iš kurių atvykus būtina izoliuotis, iš kurių – rekomenduotina, ir iš kurių izoliacija nei rekomenduojama, nei būtina, bet situacija pasaulyje, ypač Europoje, blogėja ne dienomis, o valandomis“, – kalbėjo NVSC atstovė.

Kaune įmonėje „Hegelmann Transporte“ antradienį 18 asmenų buvo nustatytas koronavirusas, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Anot ministerijos, pirminiais duomenimis, visi koronavirusu užsikrėtę asmenys liepos pradžioje iš Uzbekistano atvyko įsidarbinti į tarptautinius pervežimus vykdančią įmonę.

Kaip teigia SAM, šiuo metu visi užsikrėtusieji yra izoliuoti. NVSC specialistai aiškinasi, ar užsikrėtę asmenys turėjo kontaktą su kitais asmenimis, atlieka kitus būtinus veiksmus ligos protrūkiui valdyti.

NVSC atstovė R. Lingienė trečiadienį patvirtino, kad keturi iš aštuoniolikos užsikrėtusių yra gydomi ligoninėje, o lengva forma sergantys kiti 14 darbuotojų izoliuoti Abromiškių reabilitacijos ligoninėje.

Kalbėdama apie kitus tiriamus įmonės darbuotojus R. Lingienė teigė, jog kol kas epidemiologai šioje situacijoje nemato didelės rizikos dėl galimo viruso plitimo, bet tik tuo atveju, jei darbuotojai sako tiesą neturėję kontakto su sergančiaisiais.

NVSC atstovė interviu Lietuvos radijui pažymėjo ir tai, kad epidemiologai pastaruoju metu susiduria su užsikrėtusiųjų nenoru bendradarbiauti.

„Nematome didelės rizikos, jei jie mūsų epidemiologams sako tiesą, kad nebendravo. Bet nuo tinkamo užsikrėtusių ar sąlytį turėjusių asmenų bendradarbiavimo labai priklauso, ar pavyks nutraukti šio viruso grandinę“, – kalbėjo R. Lingienė.

„Mūsų iki šiol labai gera buvusi epidemiologinė situacija siūta itin plonais siūlais ir jeigu asmenys, kurie užsikrėtę, sąlytį turėję, nepateiks informacijos apie save, pasekmės gali būti sunkiai kontroliuojamos“, – sakė Vilniaus departamento direktorė.

Apie pirmąjį atvejį šioje įmonėje NVSC pranešė praėjusią savaitę – ketvirtadienį, apie antrąjį – šį pirmadienį.

Oficialiais antradienio duomenimis, koronavirusu iš viso Lietuvoje užsikrėtė 1875 žmonės, tebeserga 213 asmenų, 1571 – pasveiko.

Nuo COVID-19 mirė 79 asmenys, dar 12 koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirė dėl kitų priežasčių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (379)