Lankytojai grįžta, pasigendama užsienio turistų

Pasibaigus karantinui į Kauno kavines, barus ir restoranus grįžta lankytojai. Deja, jų skaičius toli gražu nėra toks, koks buvo praėjusiais metais. Nemaža netektis viešojo maitinimo sektoriui – itin žymus iš užsienio šalių atvykstančių turistų srauto sumažėjimas.

Didžiausios šalyje restoranų grupės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis sako, kad atsigavimo ženklai jaučiami, sulaukiama vis daugiau lankytojų.

„Iki šios dienos jau pasiekėme 60–70 procentų buvusios apyvartos. O kol kas mažiausiai atsigauna „turistinės“ vietos“, – portalui „Delfi“ sakė G. Balnis.

Jis minėjo, jog karantino metu pavyko išlaikyti tris ketvirtadalius darbuotojų. O nemažos darbuotojų dalies atleidimas sutapo su renginių sezono pabaiga Lietuvos arenose, kur veikia šio tinklo restoranai.

Galbūt reikėtų iš karto, nuo spalio mėnesio uždarose patalpose vėl grąžinti reikalavimą nešioti kaukes, kad šis virusas neplistų.
Gediminas Balnis

„Yra nemaža dalis Ukrainos piliečių, juos mes taip pat išsaugojome, ne tik lietuvius“, – sakė G. Balnis.

Gediminas Balnis

Didžiausią nerimą kelia masiniai renginiai, siūlo grąžinti prievolę dėvėti kaukes

Kalbėdamas apie pasiruošimą prognozuojamai antrajai koronaviruso pandemijos bangai, didžiausio šalyje „Amber Food“ restoranų tinklo vadovas G. Balnis minėjo, kad visuose tinklo restoranuose išlieka įrengtos pertvaros, ruošiamasi ir ateityje išlaikyti saugius atstumus.

„Žiūrėsime, kaip viskas vystysis. Tikiuosi, kad restoranai iki galo nebus uždaryti. Latvijos pavyzdys parodė, kad saugotis reikia, tačiau visiškai uždarius esmė nesikeičia. Nes tarp Lietuvos ir Latvijos, kur laikytasi ypatingų saugos reikalavimų, bet restoranai nebuvo visiškai uždaryti, esminio skirtumo nebuvo“, – portalui „Delfi“ sakė G. Balnis.

Verslininkas minėjo, kad jį labiausia neramina masiniai renginiai, kurių metu itin palankios sąlygos virusui plisti.

„Amber Food“ tinklo restoranai veikia Kauno, Jonavos, Klaipėdos ir Palangos arenose, todėl, G. Balnio teigimu, didžiausią nerimą kelia renginiai, kurie jose galbūt prasidės šį rudenį.

„Tikimės, kad taip blogai, kaip buvo, jau nebebus, juolab kad išmokome, visi žinome, kaip elgtis“, – sakė G. Balnis.

Panašu, kad daug nerimo visuomenėje kils lapkričio–gruodžio mėnesiais, kai „tradiciškai“ žmonės ima sirgti gripu, įvairiomis kvėpavimo takų ligomis, o šių negalavimų simptomai – analogiški COVID-19.

„Galbūt reikėtų grąžinti reikalavimą nuo spalio mėnesio uždarose patalpose vėl nešioti kaukes, kad šis virusas neplistų. Tai padėtų sumažinti ir gripo plitimą“, – svarstė G. Balnis.

Po truputį užsakoma ir banketų

Kaune, Jonavos gatvėje, įsikūrusį restoraną „Floros simfonija“ valdančios to paties pavadinimo bendrovės direktorė Halina Tautkuvienė taip pat minėjo, kad didžiausias sunkmetis tarsi jau praėjo.

„Situacija po truputį gerėja, jau geriau, klientų po truputį atsiranda. Gegužę dirbome visiškai nuostolingai, dalį kolektyvo teko išleisti į prastovas. Birželį situacija pagerėjo, o liepą jau sulaukiame vieno kito banketo“, – sakė verslininkė.

Jos valdomas restoranas, skirtingai nuo kitų, šiuo žodžiu pasivadinusių maitinimo įstaigų, labiau „proginis“, orientuotas į iškilmingas šventes. Todėl atsitiktinių, pro šalį vykstančių ir užkąsti užsukančių lankytojų srauto beveik nėra.

Prieš paskelbiant karantiną šis restoranas turėjo nemažai užsakymų į priekį. Pasak H. Tautkuvienės, teko viską atšaukti, o sumokėtus avansus – grąžinti.

Kita H. Tautkuvienės vadovaujama bendrovė valdo Palangoje veikiantį restoraną „Floros simfonija“. Nors čia lankytojų esama iš tiesų nemažai, pasak verslininkės, šis srautas nėra pastovus, daugiausia žmonių sulaukiama tik savaitgaliais.

„O priimtus darbuotojus reikia išlaikyti visą periodą. Iki šiol mes dar nepajutome prasidėjusių atostogų. Įtakos tam turi ir orai, jeigu Palangoje saulė šviečia – žmonių yra, jeigu ne – jų nėra.

"Floros Simfonija" vakarėlis

Veikė „virtualus baras“: ištikimi lankytojai gurkšnodami alų bendravo nuotoliniu būdu

Kauno senamiestyje 1993 metais veiklą pradėjusį barą „Skliautas“ su žmona valdantis verslininkas Ąžuolas Gaižutis džiaugėsi, jog po karantino, kai teko visai stabdyti veiklą, lankytojai jau grįžta.

„Priverstinis nedarbas buvo realybė, reikėjo šį periodą išlaukti. Kai tik buvo sušvelnintos sąlygos, leista dirbti lauke, mes jau pirmąją dieną atsidarėme“, – sakė Ą. Gaižutis.

Verslininkas prisiminė – karantino metu, kai visi darbuotojai buvo prastovose, kurį laiką veikė virtualus baras.

„Su 6–7 nuolatiniais lankytojais susitardavome 19 valandą prisijungti prie grupės, atsidarydavome po alaus butelį ir bendraudavome. Taip veikė virtualus baras, žmonės, kurie čia nuolat rinkdavosi, rado būdą, kaip tai padaryti nuotoliniu būdu“, – pasakojo Ą. Gaižutis.

Pasak verslininko, žvelgiant į ateitį, buvo išsaugotos visos darbo vietos, o pristabdžius veiklą pavyko itin sėkmingai susitarti su patalpų savininkais dėl nuomos sąlygų.

„Dabar judesys tikrai yra, nors jaučiasi lankytojų srauto bangavimas, tam įtaką daro orai. Manau, jog per du tris mėnesius grįšime į normalias vartojimo vėžes. Aišku, jeigu sulauktume antrosios bangos, būtų liūdna“, – sakė barą „Skliautas“ kartu su žmona valdantis Ą. Gaižutis.

Užeiga veiklos nenutraukė ir karantino metu

Kauno pašonėje, prie Šakių krytimi vedančio kelio, daugybę metų veikianti populiari užeiga „Ringaudų šašlykinė“ veiklos nestabdė ir paskelbus visuotinį karantiną. Darbuotojai nebuvo nei atleisti, nei išsiųsti į prastovas.

Kaip viskas bus rudenį – dar pamatysime. Juk negali žinoti, kokie bus reikalavimai, gali neleisti gaminti maisto ir išsinešimui.
Irmunda Kučinskienė

„Karantino nelabai ir jautėme. Toliau dirbome, maistą gaminome išsinešti. Skirtumas tik tas, kad patiekalų nereikėjo nunešti prie stalų. Tiesa, darbo buvo mažiau, tačiau verkti tikrai negalime“, – sakė kartu su vyru Valdu Kučinsku jau 26 metus šį verslą valdanti Irmunda Kučinskienė.

Verslininkė prisiminė – vos tik buvo liberalizuoti reikalavimai, iš karto pasijuto lankytojų banga. Jų nestinga ir dabar, lietuviai mažai kur važiuoja atostogauti, ilsisi Lietuvoje. Lankytojų srautams grįžtant, I. Kučinskienė sakė nežinanti, ar ilgai teks džiaugtis atsigaunančiu šeimos verslu.

„Kaip viskas bus rudenį – dar pamatysime. Juk negali žinoti, kokie bus reikalavimai, gali neleisti gaminti maisto ir išsinešti. Žiūrėsime, kaip čia bus, kaip nors gyvensime“, – svarstė verslininkė.

I. Kučinskienė pripažino, kad net ir tuo atveju, jeigu tektų kuriam laikui stabdyti veiklą, šeimos verslas išgyventų nesunkiai, nes užeiga veikia nuosavose patalpose.

„Nei paskolų, nei nuomojamų patalpų neturime, tačiau lieka visi mokesčiai“, – sakė I. Kučinskienė.

Kiaulienos šašlykai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)