STT pažymi, kad toks antikorupcinis vertinimas atliktas atsižvelgiant į nuolat gaunamą informaciją apie nepakankamai aiškų ir vartotojus diskriminuojantį teisinį reglamentavimą, taikomą daugiabučių, kuriuose įrengti šilumos punktai, butų savininkams pasirinkus karšto vandens tiekimo būdą, kai geriamas vanduo karštam vandeniui ruošti perkamas iš geriamojo vandens tiekėjo, o šiluma – iš šilumos tiekėjo.

Tarnyba siūlo keisti esamą tvarką, nes dabar galiojantis nustatymas yra nepakankamai detalus.

STT teigimu, pasirinkę tokį karšto vandens tiekimo būdą, kai šiluma karštam vandeniui ruošti perkama iš šilumos tiekėjo, o geriamasis vanduo karštam vandeniui ruošti perkamas iš geriamojo vandens tiekėjo, daugiabučių savininkai privalo imtis papildomų veiksmų, kad galėtų juo naudotis: įrengti apskaitos prietaisus, sudaryti atskiras sutartis ir panašiai.

„Jiems teisiniu reglamentavimu sudarytos mažiau palankios sąlygos naudotis karšto vandens tiekimo būdu, kuris labiausiai atitinka esamas pastato karšto vandens ruošimo ir tiekimo sistemas, tokiu būdu verčiant juos naudotis tarpininkų paslaugomis ir dėl to patirti papildomų išlaidų“, – teigiama pirmadienį paskelbtoje STT išvadoje.

Daugiabučių gyventojams nepasirinkus karšto vandens tiekimo būdo, karšto vandens tiekėju automatiškai tampa šilumos tiekėjas.

„Kitaip tariant, šilumos tiekėjui teisiniu reglamentavimu suteikiama teisė tiekti karštą vandenį, naudojantis jam nepriklausančiais karšto vandens ruošimo įrenginiais ir gauti atlygį už paslaugą, kurios jis faktiškai neteikia, t.y., jis tiekia (parduoda) šilumos energiją, naudojamą karštam vandeniui ruošti, už kurią su juo atskirai atsiskaitoma“, – nurodo STT.

Tokias išvadas STT teikia Energetikos ir Aplinkos ministerijoms bei Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai ir prašo per du mėnesius pranešti, kaip bus atsižvelgta į antikorupcinio vertinimo išvadą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)