Gimė iš čiužinių verslo

Jonavos rajone įsikūrusioje įmonėje lankomės darbo dienos ryte. Tiesa, ko gero, bet kas čia užsukęs jau pirmomis sekundėmis suprastų, į kokią įmonę atvyko ir kuo ši užsiima.

Tik pravėrus lauko duris ir įėjus vidun neįmanoma nepastebėti lentynų, kurios lūžta nuo įvairiausių čia gaminamų ir importuojamų švaros prekių. Prieš akis – įvairiaspalvės kempinėlės, mėlynos, žalios ir rožinės šluostės, šluotos, metalinės kempinėlės ir kitos prekės.

Įmonės šeimininkai – Algis ir Aušra Šlapeliai, kurie tik atvykus kviečia prisėsti nedidelėje konferencijų salėje, beje, kurioje taip pat gausu pavyzdinės produkcijos, ir sako tuoj papasakosiantys kaip veikianti jų įmonė. Tiesa, ant sienos čia pakabintas ir didelis žemėlapis, tad užklausus, ar patinka keliauti, šeima juokiasi, kad mėgsta tiek keliauti, tiek eksportuoti.

Algis pasakoja, kad įmonė užsiima porolono kempinių, šveistukų, šluosčių gamyba ir didmeninė prekyba. Ji produkciją gamina tiek pagal specialius užsakymus, tiek yra ir prekės ženklo „Spontex“ atstovai, užsiima šių prekių gamyba bei prekyba.

Paklausus, kaip Jonavos rajone pavyko užsukti tokį verslą, Algis šypsosi ir pasakojimą pradeda iš toli.

Įmonė „Tokė“

„Iš pradžių buvo gerai Lietuvoje žinoma įmonė „Lonas“, jie gamino čiužinius ir apie 2000 m. jie nusprendė plėsti savo veiklą.

Nuo čiužinių likdavo paralono atraižų ir buvo galvojama, kur jas realizuoti. Buvo sugalvota, kad reikia pradėti gaminti kempinėles ir įkurti atskirą gamybos padalinį.

Vėliau nuspręsta tą kempinėlių padalinį parduoti, jį įsigijo kitas asmuo, įmonės atsiskyrė. 2009 metais tuometinis vadovas mane pasikvietė drauge dirbti, būti atsakingam už pardavimus. Vėliau, 2012-aisiais, jis mirė, o verslo valdymą perėmė jo dukra“, – trumpai per istoriją bėga jis.

Kaip patikslina, ši bendrovė Algio rankose atsidūrė su kolega įkūrus kitą įmonę Estijoje, kuri vėliau ir nupirko „Tokė“. Tiesa, kai su kolega Algis įmonę įsigijo, jos gamybos patalpos Jonavos rajone jau buvusios, tačiau šią vietą jis vadina strategiškai labai gera.

Jo žmona Aušra taip pat prasitaria, kad šeima gyvena ne Jonavoje, o Vilniuje, tačiau įmonė sostinėje taip pat turi įkūrusi nedidelį biurą.

„Gamyba vyksta čia“, – patikslina ji, tačiau sako dažnai sulaukianti klausimų, ar įmonė neplanuoja į sostinę atsikelti ir gamybos patalpų.

„Tikrai ne. Ir kaštai čia kiti, ir darbuotojai... Manau, kad nėra prasmės, nes strategiškai čia geriau. Tuo labiau, Kaunas čia pat“, – pritaria Algis.

Per metus pagamina 12 mln. vienetų

Šiuo metu šeimos valdomoje įmonėje dirba 36 darbuotojai. Dalis jų, kaip papildo Aušra, čia dirba jau ilgiau nei 20 metų.

„Turime daugiau nei 400 prekių, metinė apyvarta siekia daugiau nei 3 mln. Eur. Vienetais per metus pagaminame daugiau nei 12 mln., o per dieną – apie 50 tūkst.“, – faktus apie įmonės gamybą beria ir Algis, o paklausus, kiek tai maždaug būtų vilkikų per savaitę, skaičiuoja, kad praėjusią iš jų sandėlių išvyko aštuoni, tačiau vidurkis būtų apie penkis.

Taip pat jis vardija, kad įmonė švaros prekes gamina ir tokiems užsakovams, kaip „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Promo Sanitex“. Iš viso jie turi 70 skirtingų klientų.

„Dar prekes tiekiame į įmones, kurios platina tam tikrą produkciją ir dirba kaip distributorius užsienyje“, – patikslina Algis.

Kalbant bendrai, prekės iš Jonavos yra eksportuojamos kone į visą Europą, tolimiausias taškas siekia ir Tadžikiją.

Įmonė „Tokė“

„Anglija, Prancūzija, Belgija, Olandija, Lenkija, Švedija, Portugalija“, – dar keletą pavardija vadovas.

Paklausus, ar jų įmonė išties yra viena didžiausių švaros prekių gamybos bendrovių visose Baltijos šalyse, kaip tikinama jos internetiniame puslapyje, Algis nesikuklina.

„Taip. Esame mes ir yra viena estų įmonė, su kuria mes bendradarbiaujame, bet jie tiekia prekes tik Estijos rinkai“, – aiškina jis.

Algis patikslina, kad apie 50 proc. gamybos įmonėje šiandien užima prekės ženklo „Spontex“ produktų gamyba, o likęs 50 proc. – privati kitų prekių ženklų etiketė.

„2010 m. atsirado įmonė „Spontex“, iš pradžių iš jų pirkome tik žaliavą, o dabar produkciją gaminame po jų prekės ženklu ir parduodame užsienyje.

Tarkime, čia pagaminome, o išvežame į Čekiją, iš kurios jos yra platinamos dar kitose šalyse. Iš Čekijos tuo tarpu atsivežame tos įmonės šluotas, pirštines ir kt., ir platiname“, – paaiškina.

Įmonė turi sukūrusi ir savo prekės ženklą, tačiau, Algio teigimu, jo pernelyg nereklamuoja.

„Tai labiau tiems prekybos tinklams ar pirkėjams, kurie neturi savo prekės ženklo.

Dabar eiti su vienu prekės ženklu, kai daugiau atstovaujame „Spontex“, čia jau yra konkurencija“, – sako Algis ir pripažįsta, kad įmonei šiuo metu paprasčiausiai naudingiau gaminti ir platinti jau žinomą prekės ženklą.

Sieks mažinti produkto gamybos kaštus

Po pokalbio verslininkas pakviečia akį užmesti ir į jų gamybos patalpas bei sandėlius. Įėjus matyti prie specialios technikos besidarbuojančios moterys, sukrauti spalvotų kempinių maišai, gamybai paruošta naudoti medžiaga.

Bendrai kalbėdamas apie darbuotojus Algis aiškina, kad rasti norinčių dirbti šiandien nėra sudėtinga.

Įmonė „Tokė“

„Stengiamės juos motyvuoti, didelės kaitos tikrai nėra.

Kur daugiau reikia žmonių, tai gamyboje. Žinoma, visko būna, bet mums svarbu, kad būtų panašus požiūris, vertybės“, – pritaria ir Aušra.

Algis sako, kad jo įmonėje darbuotojai uždirba apie 1,2 tūkst. neatskaičius mokesčių, o norintys užsidirbti papildomai visada yra kviečiami padirbėti ir viršvalandžius.

Kalbėdamas apie švaros prekių gamybos konkurenciją rinkoje, ji, anot vadovo, yra didžiulė.

„Yra Bulgarija, Rumunija, Ukraina, Lenkija. Mes norime papildomai įsigyti įrengimus, kad pigintume produkto pagaminimą, kad tuose konkursuose, kurių dabar negalime laimėti, nes per brangiai siūlome, laimėtume, konkuruotume.

Pas mus prie linijos stovi 2-3 žmonės, o Serbijoje vos vienas žmogus, Italijoje išvis dirba robotai“, – vaikštinėjant po gamybos patalpas sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)