Blokų grandinės technologijos pagrindu sukurtą LBCOIN sudaro šeši skaitmeniniai žetonai ir viena fizinė kolekcinė sidabro moneta. Lietuvos bankas išleis 4 tūkst. LBCOIN monetų – 24 tūkst. skaitmeninių žetonų ir 4 tūkst. fizinių kolekcinių sidabro monetų.

„LBCOIN yra atsakingas išbandymas, technologinis iššūkis, kurį įgyvendiname per skaitmeninę, numizmatinę monetą. Jos esmė, kad žmogus nuo šiandien, užsiregistravęs internetinėje svetainėje lbcoin.lb.lt greitai galės nusipirkti šešis žetonus“, – spaudos konferencijoje sakė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Anot jo, šis projektas turėtų badėti įvertinti, kaip žmonės ir sistemos reaguoja į tokią naujovę ir kokios yra skaitmeninių pinigų perspektyvos.

„Pagrindinė nauda šio projekto Lietuvos bankui yra suprasti, kaip veikia procesai, reikalingi tokiai monetai paleisti. Tikimės, kad šis bandymas pavyks, o jeigu nepavyks, mes būsime išmokę pamokas, kurių pagrindu bandysime dar kartą. Ne tik Europos centrinis bankas, Kinijos centrinis bankas, visa centrinių bankų visuomenė pribrendo klausimui, ar mums nereikia skaitmeninių pinigų. Mes neturime atsakymų, bet mes tam ruošiamės“, – sakė M. Jurgilas.

Moneta skiriama 1918 metų vasario 16 dienos Nepriklausomybės Aktui ir dvidešimčiai jį pasirašiusių signatarų. Kiekvienas skaitmeninis žetonas vaizduoja vieną iš dvidešimties signatarų.

Skaitmeninė kolekcinė moneta LBCOIN bus išleista liepos 23-ąją. Siekiant, kad monetų galėtų įsigyti kuo daugiau pirkėjų, per pirmąsias šešias pardavimo dienas vienas pirkėjas galės įsigyti tik vieną LBCOIN monetą, o nuo septintos pardavimo dienos monetų skaičius vienam pirkėjui nebus ribojamas.

„Žmonės pirmuosius 24 mėnesius turės surinkti šešis žetonus iš skirtingų veiklos sričių, juos persiusti į Lietuvos banką, kuris šiuos žetonus sunaikins ir paštu išsiųs fizinę monetą. Suprasdami, kad nevisiems gali pasisekti surinkti rinkinį iš šešių skirtingų žetonų, paskutinius šešis mėnesius leisime fizinę monetą išsikeisti už bet kokius šešis žetonus“, – spaudos konferencijoje sakė LBCOIN projekto vadovas Egidijus Paleckis.

Pasak jo, po 30 mėnesių LBCOIN sistema bus išjungta, nebus prieinami nei žetonai, nei fizinės monetos.

LBCOIN monetos kaina sieks 99 eurus. Fizinė LBCOIN kolekcinė moneta – sidabrinė, kredito kortelės dydžio ir formos, jos nominalas – 19,18 euro.

Blokų grandinės technologijos pagrindu sukurta LBCOIN – pirmoji pasaulyje skaitmeninė kolekcinė moneta. Ją sudaro šeši skaitmeniniai žetonai ir viena fizinė kolekcinė sidabro moneta. Lietuvos bankas išleis 4 tūkst. LBCOIN monetų, t. y. 24 tūkst. skaitmeninių žetonų ir 4 tūkst. fizinių kolekcinių sidabro monetų. Moneta skiriama 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės Aktui ir dvidešimčiai jį pasirašiusių signatarų. Kiekvienas skaitmeninis žetonas vaizduoja vieną iš dvidešimties signatarų. Skaitmeniniai žetonai suskirstyti į šešias kategorijas pagal signatarų veiklos sritis (kunigai, prezidentai, diplomatai, pramonininkai, akademikai, savivaldybininkai) – po 4 tūkst. kiekvienos kategorijos vienetų.

Pirkėjas, įsigijęs LBCOIN monetą, gaus šešis atsitiktine tvarka parinktus skaitmeninius žetonus, kuriuos galės išsikeisti į vieną fizinę kolekcinę sidabro monetą, juos galės laikyti Lietuvos banko el. parduotuvėje, dovanoti ir jais mainytis su kitais kolekcininkais arba galės pervesti juos į NEM viešajame blokų grandinės tinkle esančią skaitmeninių žetonų piniginę. LBCOIN monetos kaina – 99 Eur.

Fizinė LBCOIN kolekcinę monetą nukaldino UAB Monetų kalykla. Ši moneta – kredito kortelės dydžio ir formos, joje vaizduojamas Nepriklausomybės Aktas ir signatarai. Jos svoris – 36,36 g, kokybė – proof like. Ir fizinės kolekcinės monetos, ir skaitmeninių žetonų dizainą sukūrė dailininkas Giedrius Paulauskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)