EK nuomone, 2021 m. tikėtinas dalinis atsigavimas – BVP augs 6,7 proc.

Kaip ir pavasarį, EK numato, kad reikšmingas energinių kainų smukimas lems, kad infliacija šiemet sudarys 0,8 proc., o dėl numatomo naftos kainų padidėjimo ir visuminės paklausos atsigavimo 2021 m. tikimasi, kad infliacija sieks 1,5 proc.

Finansų ministerijos ekonominės raidos scenarijuje numatoma, kad šiemet Lietuvos ekonomika dėl su COVID-19 viruso krize susijusio šoko susitrauks 7 proc., o BVP 2021 metais augs 5,9 proc. (2019 m. jis siekė 3,9 proc.). Vėliau BVP vidutiniškai galėtų augti po 2,6 proc. per metus.

Atnaujintos EK prognozės

Euro zonai prognozuojamas 8,7 proc. smukimas

2020-aisiais euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) susitrauks 8,7 proc., tačiau jau kitąmet atsigaus ir augs 6,1 proc., prognozuoja Europos Komisija (EK).

Šios prognozės euro zonai yra pesimistiškesnės nei skelbtos gegužės pradžioje.

„Karantino ekonominis poveikis yra didesnis nei anksčiau tikėjomės. Žiūrėdami į šiuos ir kitus metus, galime tikėtis atsigavimo, tačiau turime būti budrūs dėl kintančios atsigavimo spartos“, – sakė EK vicepirmininkas Valdis Dombrovskis.

Didžiausios ES ekonomikos Vokietijos BVP smuks 6,3 proc. šiemet, o kitąmet augs 5,3 proc.

Vienų didžiausių euro zonos šalių – Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos – ekonomikos smuks daugiau nei 10 proc.

Prancūzijos ekonomika šiemet trauksis 10,6 proc., o kitais metais augs 7,6 proc. Italijai prognozuojamas net 11,2 proc. nuosmukis šiemet ir vos 6,1 proc. atsigavimas kitąmet. Ispanijos BVP tuo tarpu mažės 10,9 proc. šiais metais ir atsigaus 7,1 proc. kitąmet.

„Politikos priemonės Europoje padėjo sumažinti piliečių patiriamus sunkumus, tačiau nelygybė ir nesaugumas vis dar auga. Todėl labai svarbu greitai pasiekti susitarimą dėl Komisijos siūlomo atsigavimo plano. Tai taptų pasitikėjimo ir finansavimo injekcija mūsų ekonomikoms šiuo kritiniu metu“, – teigė už ekonomiką atsakingas eurokomisaras Paolo Gentiloni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)