Sutikti poilsiautojai alkoholio trūkumo paplūdimiuose nepajautė

Ant suoliuko sutiktos trys vidutinio amžiaus moterys vieningai tikino, kad Lietuvos paplūdimiuose alkoholis nereikalingas.

„Galima namuose išgerti, grįžus iš paplūdimio“, – sakė viena jų, o šalia sėdinti draugė pridūrė: „Ir muštynės, ir keiksmai, nesąmonė. Namuose kiek nori gali.“

„Verslininkai tikrai nebankrutuos. Šiandien buvome kavinėje, valgėme kepsnį už 10 eurų, ir dar toks neskanus buvo, skrandį skauda. Dar už kavos puodelį kiek“, – pažymėjo kita poilsiautoja.

Jaunesni pašnekovai mano, kad verslai turi laikytis.

„Kas nori prisigerti, vis tiek atsineša ir prisigeria, o žmonės, kurie nori išgerti vieną alaus ar kažko, nusiperka ir viskas“, – sakė Palangoje sutiktas vaikinas.

Jo draugė taip pat nemato nieko blogo leisti žmonėms atsipalaiduoti ne stipriais, bet lengvais alkoholiniais gėrimais. Jiedu dar tik kelias dienas apsistoję Palangoje, tad alkoholio trūkumo paplūdimiuose nepajautė. Jeigu nori atsipalaiduoti, esą išeina į miestą.

Pirmą kartą šiais metais į Palangą atvykusi moteris mano, kad nestipraus alkoholio vartojimas Palangos paplūdimiuose didelės žalos nepadarys.

„Berods, leidžia iki 12 proc. (15 laipsnių stiprumo – Delfi), tai tikrai nieko nebus“, – į klausimą, ar negąsdina mintis apie prisigersiančius poilsiautojus, atsako ji.

Kitas poilsiautojas sutinka, kad žmonės turi turėti pasirinkimą: „Manau, kad tai – normalus dalykas, jeigu viskas protingai, nebūtina visko uždrausti. Atvirai pasakius, man nepritrūko nei alaus, nei vyno. Manau, kad žmogus turi pasirinkti. Jeigu jis norės, kultūringai nueis į kavinę ir čia nieko tokio. Žmogus turi teisę pasirinkti, visko neuždrausi.“

Palangos paplūdimio barai – tušti

Centrinėje Palangos vietoje prie pat tilto esantis baras įprastai vakarais būdavo perpildytas. Čia žmonės rinkdavosi lydėti Saulės, o tuo pačiu gerdavo vyną ir alų. Dabar, kai alkoholiu neprekiaujama, baras vakare – visiškai tuščias: nematyti nė vieno žmogaus, nors laikrodis rodo 22 val.

Bare dirbanti mergina tvirtina, kad kas antras klientas klausinėja, kur alkoholis: „Žinoma, kad jiems trūksta, žmonės labai nepatenkinti, kad neparduodame alkoholio, kad karštą vasaros dieną negali atsigerti šalto alaus. Vietoje jo perka nealkoholinį alų, sultis ar girą.“

Tuo metu išgirdę naujieną, kad alkoholis neparduodamas, užsieniečiai juokiasi.

„Ypač latviai nesupranta, nes, atrodo, šalia gyvena – pas juos galima, o pas mus ne“, – pasakoja baro darbuotoja.

Kitame bare dirbantis vaikinas taip pat pabrėžia, kad Lietuvos paplūdimiuose uždraudus prekybą alkoholiu, poilsiautojai ėmė skųstis.

„Patikėkit manimi, alkoholio draudimas šiais metais yra labai blogas dalykas, žmonės labai dėl to skundžiasi. Esame vienintelė šalis, kuri pliaže draudžia prekiauti alkoholiu. Akivaizdus trūkumas jautėsi“, – tikino jis.

Anot jo, dėl draudimų verslas praranda dalį klientų, mat neradę alkoholio poilsiautojai apsisuka ir išeina. Taigi, krenta ir pelnas, ir vietos populiarumas.

„Tokių žmonių yra be galo daug. Krenta ne tik apyvarta, bet ir mūsų vietos populiarumas, jeigu negalima prekiauti alkoholiu. O ko pagrinde važiuoja žmonės į Palangą? Atsipalaiduoti, pabūti su šeima“, – sako barmenas.

„Mes gyvename Lietuvoje. Žmonės žino, iš kur gauti, – visada gaus ir nusipirks. Tai tas draudimas, man atrodo, – bereikšmis“, – paklaustas, ar nemano, kad draudimas mažina alkoholizmą Lietuvoje, svarsto jis.

Palangos gatvėje sutiktas jaunuolis tikino žinantis ne vieną poilsiautoją, paplūdimyje ieškojusį, kur nusipirkti alkoholio.

„Kas norės, tas ras, kaip iš vienos ar kitos pusės apeiti visą sistemą. Kita vertus, vien pažiūrėjus į statistiką, kokia yra Lietuvoje, būtų neblogai sumažinti alkoholio suvartojimą. Aš asmeniškai jo daug nevartoju, tad šie dalykai man nemaišo. O kam maišo, tegul ieško, kaip tai apeiti.

Man asmeniškai paplūdimy netrūksta nei vyno, nei alaus, bet žinau, kam tikrai trūksta. Pats dirbu su renginiais, kai kurie būna prie jūros, tai atėję žmonės ieško: „gal jūs turit, o gal jūs?“ Vis tiek žmonės klausinėja, kur įmanoma gauti alkoholio, kai visi žinome, kokie yra įstatymai“, – atkreipė dėmesį jis.

Vyresnio amžiaus vyras mano, kad reikėjo palikti alkoholį paplūdimiuose: „Žmonės patys žino, ką daro. Durnas vis tiek gers ir niekas jo nesustabdys.“

Prekyba silpnu alkoholiu paplūdimiuose bus galima tik kurortinio, poilsio ir turizmo sezono laikotarpiu. Draudimas paplūdimiuose prekiauti ir vartoti stiprų alkoholį ir toliau galios.

Delfi jau anksčiau buvo aprašęs paplūdimio kavinių savininkų reakcijas dėl įsigaliojusio draudimo. Jie pasakojo, kad prieš užsieniečius būdavo gėda, o daugelis lietuvių nepatikėdavo tokiu draudimu ir juokdavosi, be to, nešdavosi savo alkoholio. Verslininkai teigė, kad jei sprendimas nebus atšauktas, kitais metais jiems atsidaryti neapsimokės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)