Iš viso šioje byloje, kurioje ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai, kaltais dėl papirkimo pripažinti 3 asmenys, kiekvienam iš jų teismas skyrė 15 tūkst. eurų baudą. Taip pat teismo sprendimu konfiskuoti kaip kyšis duoti 1,5 tūkst. eurų.

Ikiteisminį tyrimą Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo gavus „Elektros skirstymo operatorius“ (ESO) pranešimą apie tai, kad vienos didžiausių Lietuvos logistikos įmonių „Transekspedicija“ generalinis direktorius Vidmantas Pelėda, plėtros direktorius Kęstutis Balčiūnas ir šios įmonės vyriausiasis inžinierius Valentinas Gražys valstybės tarnautojams prilygintiems ESO darbuotojams davė kyšius – 1500 Eur grynųjų pinigų ir beveik 200 Eur vertės dovanas.

Ankstesniu Vilniaus regiono apylinkės teismo sprendimu V. Pelėda ir jo vadovaujamos bendrovės plėtros vadovas K. Balčiūnas buvo išteisinti dėl papirkimo, o pripažintas kaltu tik V. Gražys.

Kęstutis Balčiūnas, Valentinas Gražys, Vidmantas Pelėda

Teismas taip pat nesutiko patenkinti įmonės vyriausiojo inžinieriaus V. Gražio gynėjo prašymo atleisti jo ginamąjį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Delfi jau buvo aprašė, kad bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar 2018 m. gruodžio 4 d. „Transekspedicijos“ vadovai trims bendrovės Energijos skirstymo operatorius (ESO) darbuotojams perdavė dovanų maišelius, kuriuose buvo saldainiai ir alkoholinio gėrimo buteliai bei vokeliai su pinigais – po 500 eurų. Artėjančių Kalėdų proga „dovanėlę“ gavo ir dar viena ESO darbuotoja, kuri taip pat buvo susitikusi su „Transekspedicijos“ vadovais, tačiau tik kaip stebėtoja, todėl jai nebuvo įdėtas vokelis su pinigais.

Kad iš verslo atstovų gavo vertingų dovanų, ESO darbuotojai patys pranešė Prevencijos tarnybai, o ši netrukus kreipėsi į STT.

Bendrovės Verslo klientų aptarnavimo vadybininke dirbanti Erika Vaitkevičienė teisme sakė, kad susitikimas su „Transekspedicija“ vadovais vyko jų iniciatyva, nes šie norėjo aptarti investicinį projektą, kurį 40 proc. turėjo finansuoti transporto bendrovė, o 60 proc. – ESO. Šiuo projektu turėjo būti nutiesta požeminė elektros linija. Anot E. Vaitkevičienės, transporto bendrovė pagal specialų projektą jau buvo nutiesusi liniją per savo teritoriją ir tikėjosi, kad ją galės atjungti, kai nauja linija bus nutiesta už bendrovei priklausančio žemės sklypo, tačiau esą „Transekpedicijos“ darbuotojai išgirdo kalbų, kad linija gali būti tiesiama per bendrovės teritoriją.

„Toks variantas jų netenkino, tuo metu dar vyko tik projekto derinimas, todėl jie prašė pasidomėti, kaip bus iš tikrųjų – toje vietoje, kur būtų nutiesti elektros kabeliai, jie norėjo statyti aikštelę“, – teisme kalbėjo E. Vaitkevičienė.

Tuo metu įmonės „Transekspedicija invest“ vadovas ir bendraturtis V. Pelėda sakė, kad tik per apklausą STT sužinojo, jog dovanų maišeliuose, kurių vieną ir pats ESO darbuotojai įteikė, buvo ne tik alkoholinio gėrimo butelis, saldainiai, bet ir vokeliai su 500 Eur. Bet tai, anot V. Pelėdos, buvo vadinamosios kalėdinės dovanos.

„Esu kaltas, kad daviau kalėdinę dovanėlę, bet pinigus įdėjo kitas žmogus – vyr. inžinierius V. Gražys, – sakė V. Pelėda. – Jis norėjo, kad viskas būtų greičiau, galvojo, kad gali atsidėkoti, – nežinau, dėl ko jis davė pinigus, tai buvo jo asmeniniai pinigai, įdėti mums nežinant – su kolega galvojome, kad tai yra kalėdinė dovanėlė.“

Transporto ir logistikos bendrovės vadovas stebėjosi, kad pinigai buvo duoti ESO darbuotojams, kurie net nėra atsakingi už investicinio projekto įgyvendinimą. Be to, šis projektas bus įgyvendinamas ne anksčiau kaip po dvejų metų, jis turės būti derinamas su gyventojais.

„Tiesa pasakius, net nebuvo už ką duoti tų pinigų“, – sakė V. Pelėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)