Seimas kelių balsų persvara pritarė grupės parlamentarų siūlymui sušvelninti prekybą silpnu alkoholiu. Nuo rugpjūčio iki 15 laipsnių stiprumo alkoholiu bus galima prekiauti paplūdimiuose įrengtose nestacionariose viešojo maitinimo vietose.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė, paklausus, kaip verslininkai reagavo į šią naujieną, tikino, kad džiaugiasi tokiu sprendimu.

„Dar nespėjome pasiklausinėti nuomonių visumos, bet pats pirminis sprendimas buvo aptarinėjamas ir spaudoje, ir mūsų narių tarpe. Buvo dvejopos nuomonės ir vis tik dauguma buvo už tai, kad svečiai, atvykę į kurortą, galėtų mėgautis atostogų nuotaika“, – tikino I. Valaitienė.

Džiaugiasi sprendimu, bet jis pavėluotas

Palangos verslininkas Valdas Bražinskas tuo tarpu sako, kad sprendimu taip pat džiaugiasi, nors jis ir yra kiek pavėluotas, nes verslininkams reikėjo įsigyti papildomos įrangos.

„Džiaugiamės ir mes. Bet laukia visa eilė procedūrų. Manau, kad iki rugpjūčio pradžios to padaryti negalėsime. Tai bent sezono pabaigą galėsime taip užbaigti, nors ir šiek tiek suvėluotai. Reikėjo įsigyti daugybę papildomos įrangos, kad kompensuotume tuos srautus, kurių netekome dėl alkoholio ribojimo. O taip išėjo, kad vos ne viskas veltui buvo padaryta, bet vis tiek džiaugiamės, kad sveiktas protas nugalėjo ir atrodysime kaip visos Europos Sąjungos šalys, kurios turi paplūdimius“, – laidoje kalbėjo verslininkas.

Pašnekovas taip pat tikina, kad paskutiniuoju metu padaugėjo prekiautojų nelegaliu alkoholiu.

„Suaktyvėjo tie nelegalūs prekiautojai. Tai galėtų pakomentuoti ir gelbėtojų vadas, bet, kiek skaičiau ir žiniasklaidoje, tokių atvejų tikrai labai daug. Žmonės dabar nešasi stiprų alkoholį, būna ir tokių atvejų, kad ir kavinėse pradeda vartoti, ir reikia išprašyti, to anksčiau nebūdavo“, – sako verslininkas.

Pajūrio verslininkų lūkesčiai nepasiteisino

Tiesa, kaip sako Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė, Palangos verslininkams ši vasara kol kas gana sudėtinga – žmonių daug tik savaitgaliais, o paprastomis dienomis poilsiautojų nėra daug.

„Iš tikrųjų, savaitgaliai kurorte yra gausiai lankomi svečių. Užimtumas apgyvendinimo įstaigose siekia nuo 90 iki 100 proc. Paklausa yra labai didelė, bet kol kas mes ją matome tik savaitgaliais, bet šiuo laikotarpiu kalbėti, kad toks užimtumas yra tik savaitgaliais, yra truputėlį liūdnoka.

Šiandien galime sakyti, kad nepasiteisino tie visi lūkesčiai ir žurnalistų vizija, kad visi važiuos į pajūrį ir pajūris bus perpildytas, kad turime ruoštis dvigubiems srautams. Mes labai teisingai ir elgėmės, nes sakėme, kad reikia truputėlį palaukti.

Ingrida Valaitiene

Mes kol kas nematome to, kad liepos ar rugpjūčio mėnesiams būtų didžiuliai užsakymų srautai arba kad mes nebeturėtume vietų – toli gražu. Niekada nereikia pasidaryti išvadų vien tik iš savaitgalių.

Jeigu svečias vieną kartą ieškojo nakvynės Palangoje ir nerado, pasidaryti išvadą apie visą vasaros sezoną, tikrai nereikia. Mums dar reikia pragyventi iki kokios liepos pirmos savaitės, kad matytume, ar ir toliau dėliojasi toks pats užimtumas, kad darbo dienomis jis yra gerokai mažesnis nei savaitgaliais, ar perkopsime tas abejones, ir matysime, kad žmonės drąsiai atostogauja. Tiesiog reikia daugiau laiko“, – sako I. Valaitienė.

Niekada nereikia pasidaryti išvadų vien tik iš savaitgalių.
Ingrida Valaitienė

Švelnins prekybą alkoholiu

Seimas antradienį priėmė tai numatančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas: už balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo du ir susilaikė taip pat du. Iš valdančiųjų balsavime nedalyvavo visi aštuoni Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos nariai, 39 „valstiečiai“,

Prekyba silpnu alkoholiu paplūdimiuose bus galima tik savivaldybės tarybos nustatyto kurortinio, poilsio ir turizmo sezono laikotarpiu. Draudimas paplūdimiuose prekiauti ir vartoti stiprų alkoholį ir toliau galios.

Grąžinti silpną alkoholį į paplūdimių nestacionarias kavines pasiūlė liberalai Simonas Gentvilas ir Gintaras Vaičekauskas, konservatorius Jurgis Razma, mišriai Seimo narių grupe priklausanti Aušrinė Armonaitė, socialdemokratai Rasa Budbergytė ir Linas Balsys bei valdantiesiems priklausanti Irena Šiaulienė.

S. Gentvilo teigimu, paplūdimių nestacionarios kavinė buvo diskriminuojamos.

„Jeigu pajūrio kavinė turi fizinius pamatus, tai ji turi teisę prekiauti alkoholiu, o kai yra nestacionari, o dažniausiai tokios būna kurortinės kavinės, neturi teisės prekiauti silpnais alkoholiniais gėrimais“, – aiškino S. Gentvilas.

Jis atkreipė dėmesį, kad paplūdimio kavinėse nebeprekiaujant alkoholiu, paplūdimiai ir šiukšliadėžės vis tiek yra pilni alkoholio butelių.

Aplinkos apsaugos komitete dirbantis konservatorius Paulius Saudargas tikisi, kad pataisos leis paplūdimyje pažabot nelegalią prekybą alumi ir kitais gėrimais.

„Žmonės nusiperka parduotuvėje ir maišiukuose nešasi, po rankšluosčiais paslepia ir geria paplūdimyje“, – teigė P. Saudargas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)