Seimo narys Simonas Gentvilas kvietė balsuoti už įstatymo pakeitimus.

„Jeigu pajūrio kavinė turi fizinius pamatus, turi teisę prekiauti alkoholiu, jei neturi ir nėra stacionari, o dažniausiai būna kurortinės kavinės, ji neturi teisės prekiauti silpnais alkoholiniais gėrimais. Pastaruoju metu Palangos meras akivaizdžiai baksnojo, kad neprekiaujant alkoholiu paplūdimių šiukšliadėžės vis tiek yra jo pilnos. Iš to laimi tik didieji prekybos centrai, o ne žmonės ir lankytojai“, – sakė S. Gentvilas.

Sveikatos reikalų komitetas nepritarė tokiam įstatymui, teigė, kad neblaivūs žmonės labiau linkę daryti nusižengimus, praranda savikontrolę, didėja traumų ir saulės smūgių tikimybė.

„Siekiant užtikrinti poilsiautojų saugumą, sveikatą, gyvybę, taip pat kultūringą laisvalaikio leidimą, neturėtų būti leidžiama paplūdimiuose prekiauti alkoholiniais gėrimais“, – teigė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Seimo narys Mykolas Majauskas ragino taisyti klaidą, nes neva tokiais sprendimais skatinamas šešėlis ir diskriminuojamas verslas.

„Mes diskriminuojame verslą. Tie, kurie turi stacionarią kavinę, gali prekiauti, o kurie neturi, negali. Yra verslų, kurių atstovai turi stacionarias kavines paplūdimiuose ir prekiauja. Mes niekaip negalime paaiškinti turistams, atvykusiems į Lietuvą, kad jie negali pasimėgauti kultūringai, palydėdami saulę paplūdimyje. Trečia, mes tokiais sprendimais skatiname šešėlį, nes kviečiame žmones prekybos centruose pirkti „bambalius“, juos slėpti ir patiems slėptis paplūdimiuose. Būtų gerai ištaisyti šią klaidą, paskatinti kultūringą alkoholio vartojimą, skatinti verslą ir turizmą“, – ragino M. Majauskas.

Galiausiai Seimas antradienį priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas: už balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo du ir susilaikė taip pat du.

„Deja vyksta nelegali prekyba paplūdimyje alumi ir kitais gėrimais, paprasti dalykai, kad žmonės nusiperka parduotuvėje ir po rankšluosčiais nešasi, paslepia ir geria paplūdimyje“, – po balsavimo kalbėjo Paulius Saudargas argumentuodamas, kodėl reikėjo priimti pataisas.

Prekyba bus galima tik turizmo sezono laikotarpiu

Prekyba silpnu alkoholiu paplūdimiuose bus galima tik savivaldybės tarybos nustatyto kurortinio, poilsio ir turizmo sezono laikotarpiu. Draudimas paplūdimiuose prekiauti ir vartoti stiprų alkoholį ir toliau galios.

Draudimai dėl prekybos alkoholiu paplūdimiuose buvo priimti 2017 metais ir įsigaliojo nuo 2020 metų sausio.

Delfi jau buvo aprašęs paplūdimio kavinių savininkų reakcijas dėl įsigaliojusio draudimo. Jie pasakojo, kad prieš užsieniečius būdavo gėda, o daugelis lietuvių nepatikėdavo tokiu draudimu ir juokdavosi, be to, nešdavosi savo alkoholio. Verslininkai teigė, kad jei sprendimas nebus atšauktas, kitais metais jiems atsidaryti neapsimokės.

„Šis draudimas daug ką pakeitė versle, dirbdavome iki 10 ar 11 valandos, žmonės ateidavo palydėti saulės, o dabar 7 valandą vakaro ateina vos keli žmonės, tad ilgiau net nedirbame. Dabar čia žmonės ateina tiesiog pasėdėti, bet mes negalime kavinės laikyti atidarytos vien tam, kad jie sėdėtų. Parduodame nealkoholinį šampaną ir alų, tačiau per pastarąsias 5 dienas nupirktas vos 1 buteliukas. Po šio draudimo prekyba mažesnė praktiškai 80 procentų, o kainos nesumažėjo. Jeigu pakelčiau kainas, visai niekas nebeateitų“, – pasakojo vienas iš verslininkų.