Delfi jau rašė, kad Darbo kodeksas numato, jog darbuotojas, neišnaudojęs iki 2017 metų liepos 1 dienos sukauptų atostogų, po 2020 metų liepos 1 dienos praras teisę tiek į šias (sukauptas iki 2017 metų liepos 1 dienos) atostogas (nebegalės jomis pasinaudoti), tiek į jų kompensavimą darbo sutarties nutraukimo atveju.

Jei darbuotojas pradėjo kaupti atostogų dienas po 2017 metų liepos 1 dienos ir jų neišnaudoja, bet vis persikelia į kitus metus, tuomet turėtų prisiminti, kad kas 3 metus dalis tų kaupiamų dienų bus anuliuojamos.

Lietuvos buhalterių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė laidoje „Piniginiai reikalai“ pasakojo, kad darbuotojų, kuriems nusibraukia nepanaudotos atostogos tikrai yra, ypač tai aktualu vienoje įmonėje dirbantiems 10 ar daugiau metų darbuotojams.

Daiva Čibirienė

„Pas juos ir susidariusi ši situacija. Apskritai kuo žmogus ilgiau dirba įmonėje, jam gal įdomiau dirbt tampa nei atostogauti, tai tos atostogos susikaupia. Ką čia reikėtų žinoti, kad jei pradėjote dirbti 2016 m. liepos 1 dieną arba vėliau, tai jums jokios atostogos nenusibrauks, bet jei pradėjote dirbti 2016 m. birželio 30 dieną ar dar vėliau, jums gali nusibraukti atostogos, jei jų neišnaudojote.

Iš tikrųjų VDI aiškina, kad visos atostogos turėjo būti išnaudotos iki birželio 30 dienos. Jei žmogus birželio 30 dieną pasiima 200 darbo dienų atostogų, mes laikome kad tik vieną dieną pasiėmė iš seniau (sukauptų dienų – Delfi) periodo“, – laidoje aiškino D. Čibirienė.

D. Čibirienė taip pat prideda, kad šių nubraukiamų dienų niekas nekompensuos.

„Jei žmogus sugalvos išeiti iš darbo, tai jam bus kompensacija už nepanaudotas atostogas išmokėta tik už tris metus ir daugiau negaus. Kaip pavyzdys – jei žmogus įdarbintas 2016 m. liepos 1 dieną ir neturėjo jokių atostogų, turi sukaupęs 80 nepanaudotų darbo dienų atostogų ir niekas jam nenusibraukia, išeina iš darbo liepos 2 d. ir gauna išmoką už sukauptas nepanaudotas atostogas. Bet jei tas žmogus įdarbintas 2016 m. birželio 30 dieną, jam tos pačios 80 darbo dienų, bet jam išmokės tik už 60 dienų. Taip įdomiai iš karto 20 nusibraukia. Keista situacija, gana komplikuotas skaičiavimas“, – pastebėjo D. Čibirienė.

Pataria imtis kolektyvinių sutarčių

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė teigė, kad jau yra ne vienas pavyzdys, kuomet profesinės sąjungos sutarė su darbdavių ir kolektyvinėje sutartyje numatė pratęsti neišnaudotų atostogų galiojimo laikotarpį.

Inga Ruginienė, Daiva Čibirienė

„Darbdavys savo noru leidžia išnaudoti tas nubraukiamas atostogas iki metų galo. (…) Neįsivaizduoju kaip kiekvienas (darbuotojas– Delfi) tai galėtų užmegzti, dažniausiai tokie sprendimai pasiekiami kolektyviniu būdu, tam ir yra kolektyvinė sutartis – aukščiausias teisės aktas, stipriausias, kurio privalu laikytis. Tai būtent tas metodas, kuriuo būtų galima susitarti ir čia tikrai tai kas tai padarė džiaugiasi, kad galės išnaudoti“, – teigė I. Ruginienė.

D. Čibirienė priminė, kad visiems darbuotojams turi būti taikoma ta pati taisyklė, tad jei darbdavys sutiktų vienam iš darbuotojų pratęsti neišnaudotų atostogų dienų terminą, tai turėtų padaryti ir visiems kitiems likusiems.

„Nebent darbdavys sutiktų apmokėti atostogas, kurios nenubraukiamos, bet jis turėtų žinoti, kad jei kam nors nenubraukiau atostogų, privalėčiau nenubraukti tiek pat atostogų ir kitiems, privalau taikyti tą pačią taisyklę ir nesvarbu yra kolektyvinė sutartis ar ne, yra profsąjunga ar ne, tai jau Darbo kodeksas pasako, kad negali diskriminuoti, darbdavys labai atsakingai turėtų žiūrėti“, – nurodė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)