Atėję žmonės pyksta

Vienos paplūdimio kavinės savininkas Arvydas tikina, kad atėję žmonės pamato tik parduodamus užkandžius ir gaiviuosius gėrimus, tad ilgai neužsibūna. Pasak pašnekovo, kavinė dabar atrodo kaip kioskas, o lentynos beveik pustuštės.

„Žmonės neateina į pliažo kavines prisigerti, jiems užtenka išgerti vieną vyno taurę ar kokį kokteilį. Prisigerti dabar ateina tie, kurie iš parduotuvės atsineša savo alkoholį. Visi žmonės atėję pyksta ant valdžios dėl šio draudimo, valdžia sau taip išsikasė duobę“, – sako jis.

Atsineša savo alkoholį

Anot Arvydo, dabar paplūdimiuose labai daug tuščių butelių, jais perpildytos ir šalia kavinės esančios šiukšlinės. Pašnekovo teigimu, poilsiautojai su savo alkoholiu ateina net į pajūrio kavines ir kol niekas nemato, gurkšnoja jį.

„Atėję žmonės dažniausiai perka vandenį. Užsukę net maisto neužsisako, nes yra pasipiktinę, kad nieko neturime. Už 80 metrų nuo mūsų esanti kavinė prekiauja visu alkoholiu, ten jie gali pardavinėti viską. Žmonės iš ten nešasi stipriuosius gėrimus į pajūrį, niekam tai nerūpi. Seniau galėjome prekiauti tik lengvaisiais gėrimais, dabar jau ir to nebegalime“, – su nusivylimu kalba jis.

Didžiausia gėda prieš užsieniečius

Jis tikina, kad didesnės kvailystės niekas negalėjo sugalvoti. Anot Arvydo, atvykę užsieniečiai nesupranta kaip taip gali būti ir nieko nepirkę išeina. Verslininkas aiškina, kad visiškai šalia esančioje Latvijoje visi alkoholiniai gėrimai paplūdimiuose pardavinėjami, tad šis draudimas yra didžiausia gėda prieš užsieniečius.

„Šis draudimas daug ką pakeitė versle, dirbdavome iki 10 ar 11 valandos, žmonės ateidavo palydėti saulę, o dabar 7 valandą vakaro ateina vos keli žmonės, tad ilgiau net nedirbame. Dabar čia žmonės ateina tiesiog pasėdėti, bet mes negalime kavinės laikyti atidarytos vien tam, kad jie sėdėtų.

Parduodame nealkoholinį šampaną ir alų, tačiau per pastarąsias 5 dienas nupirktas vos 1 buteliukas. Po šio draudimo prekyba mažesnė praktiškai 80 procentų, o kainos nesumažėjo. Jeigu pakelčiau kainas, visai niekas nebeateitų“, – tikina pašnekovas.

Tikina, kad prekyba – visiškas minusas

Arvydas pasakoja, kad labai didelė dalis žmonių net nėra girdėję apie šį draudimą, tad kavinės darbuotojams jau atsibodo kiekvienam poilsiautojau aiškinti, jog šiemet alkoholiu prekiauti jie tiesiog negali. Pasak verslininko, šiemet iš 14 vietų, kurios turėjo būti ant jūros kranto, konkurse dalyvavo vos 6 ar 7. Jis atskleidžia, kad grįžo dirbti čia vien dėl to, nes turėjo pasistatęs kavinės pastatą. Pasak jo, darbas šį sezoną yra visiškas minusas.

„Jeigu situacija lieka tokia, kitais metais atsidaryti visiškai neverta. Visi kalba, kad paplūdimiuose reikia gerinti barą, investuoti, pritraukti žmonių, o dabar daroma atvirkščiai, bandoma juos atbaidyti ir siekiama, kad mes neuždirbtume ir neinvestuotume. Palapinių greitai pajūryje niekas nebestatys.
Dabar neateina prisigėrusių žmonių, tačiau nematome kas dedasi kopose. Šį sezoną niekaip neįmanoma pritraukti daugiau klientų, nes jis atėjęs pamato, kad bare nieko nėra. Visi kalba, kad Lietuva pasidarė „režiminė“ valstybė, viskas yra draudžiama“, – situaciją komentuoja jis.

Tenka aiškinti kiekvienam žmogui

Netoliese esančios „Havana beach bar“ pajūrio kavinės savininkas Valdas Bražinskas atskleidžia, kad po šio draudimo įvedimo daugiau nei pusė žmonių išeina lauk nieko nepirkę. Pasak jo, žmonės negirdėję apie šį įstatymą galvoja, kad darbuotojai juokauja.

„Tenka aiškinti beveik kiekvienam žmogui. Darysime ir kabinsime raštus. Iš užsienio atvykę lietuviai nesupranta, kas čia vyksta ir juokiasi iš tokio sprendimo. Atėję žmonės perka nealkoholinius gėrimus, tačiau labai nedaug. Reikia sveikinti įmones, kurios ryžosi prekiauti savo produkcija pas mus, nes reikalingos labai didelės investicijos, rizika taip pat didžiulė“, – pabrėžia jis.

Darbe vyrauja sumaištis

Anot pašnekovo, kainos liko tokios pačios kaip ir pernai, tačiau nealkoholinis vynas ir alus visada buvo kiek brangesnis. Verslininkas aiškina, kad dėl dabartinės situacijos darbe vyrauja sumaištis, sunku paskirstyti reikiamą darbuotojų skaičių, nes beveik neįmanoma apskaičiuoti klientų srautų.

„Šiemet vėlavome dėl viruso, mes nežinojome kur dirbsime ir kiek turėsime vietų, bus tas alkoholis ar ne. Ir dabar yra sąmokslo teorijų, kad tas alkoholis vis dėlto bus. Šiai dienai turime vos 30-35 procentus buvusios prekybos. Sunku kažką lyginti, nes įtaką darė ir virusas. Tiksliau pakomentuosime kaip sekėsi jau po viso sezono.

Žmonės yra atsargesni, labiau nešasi savo maistą, gėrimus, nenoriai eina į kavines ir vengia kontakto. Pastebime, kad žmonės atsineša ir savo alkoholį, čia perka tik gaiviuosius gėrimus. Tikėkimės, kad sezonas bus geras. Meras pasakojo, kad sezonas įsibėgės liepos viduryje, tad belieka to laukti“ – šypsosi verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1121)