Vilniaus apygardos teismas praėjusį penktadienį atmetė įmonės ieškinį. Pasak teismo, tarp įmonės ir banko nebuvo pasirašyta turto perleidimo sutartis, todėl bankas neatliko neteisėtų veiksmų. „Danske bank“ sutiko tik apsvarstyti pasiūlymą, o jam atsisakius perimti turtą, kreditorių komiteto sprendimu jis būtų parduotas bendrovei „Gaudesta“ ar kitam pirkėjui už ne mažesnę nei 1,7 mln eurų kainą.

Teismo vertinimu, neteisėtų veiksmų neatliko ir Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), nutraukusi valstybinės žemės nuomos sutartis.

Pasak teisėjų, dalį statinius bendrovei nugriovus, turto vertę sudarė sklypų nuomos teisė, o ji parduota už realią kainą.

Teisme „VIPC Klaipėda“ iš banko, NŽT arba abiejų solidariai siekia prisiteisti 1,38 mln. eurų žalos ir 5 proc. metų palūkanų. Anot įmonės, bankas vilkino turto pardavimą, o tarnyba nutraukė sklypų nuomos sutartis, todėl turtas buvo parduotas už mažesnę kainą.

2018 metais buvęs „Trinyčių“ verpimo cechas, administracinis pastatas, keletas mažesnių statinių ir sklypų nuomos teisė bendrovei „Gaudesta“ varžytinėse parduota už 730 tūkst. eurų

Anot įmonės bankroto administratoriaus, su banku buvo sutarta, kad jis turtą perims už beveik 2,1 mln. eurų, tačiau NŽT nutraukus sutartį, bankas atsisakė perimti turtą. Jį už 1,7 mln. eurų tuomet atsisakė įsigyti ir „Gaudesta“, nes neapibrėžtumas dėl žemės nuomos yra per didelis.

Iki tol turtas varžytinėse buvo pardavinėjamas už 2,9 mln. eurų pradinę kainą. Po to bankroto administratorius teigė gavęs pasiūlymų iš bendrovių „Launesta“, „Klaipėdos viešbutis“, „Virtuvės technika“, „Rasa“ bei „Domimaks“ įsigyti turtą už 1,65-2,35 mln. eurų.

2018-aisiais teismai uždraudė NŽT nutraukti žemės nuomą, 2019-aisiais, atmetę bendrovės „Domus estate“ pretenzijas, konstatavo, jog varžytinės buvo teisėtos.

Bankroto byla „VIPC Klaipėdai“ iškelta 2010 metais.

Įmonė valdė 5 ha ploto žemės sklypą buvusioje Klaipėdos „Trinyčių“ gamyklos teritorijoje. Šioje vietoje 2005 metais bendrovė „Invalda“ su Švedijos kapitalo kompanija „Arpberg Forvaltning“ planavo plėtoti daugiabučių kvartalo „Butsargė“ projektą, tačiau 2009 metais akcijas pardavė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)