Kaip rašoma pranešime, EBPO antradienį paskelbė preliminarius 2019 metų vertinimus, kuriuose lyderės pozicija atiteko Lietuvai.

EBPO duomenimis, Lietuvos pensijų fondų reali investicijų grąža pernai siekė 16,6 proc. Antroje vietoje liko Belgijos pensijų fondai, kurių grąža pernai buvo 15,6 proc., trečioje – Nyderlandai, kurių pensijų fondai pernai uždirbo 13,8 proc. daugiau. Į pirmą pelningiausiai dirbusių fondų penketuką pateko Čilė (ketvirta vieta) ir Danija (penkta vieta) – jų reali investicijų grąža 2019 metais buvo atitinkamai 11,9 proc. ir 11,7 procento.

Organizacijos ataskaitoje teigiama, kad pernai pensijų fondų investavimo rezultatai 2019 metais buvo labai geri: „29-iose iš 46-ių vertintų šalių reali pensijų fondų investicijų grąža viršijo 5 proc., o 13-oje buvo didesnė nei 10 proc., įskaitant Jungtines Amerikos Valstijas (10,1 proc.). Pensijų fondai Lietuvoje pasiekė aukščiausią realią investavimo grąžą 2019 metais (16,6 proc.). Apskritai pensijų fondai pernai pasiekė teigiamus rezultatus beveik visose ataskaitas teikiančiose šalyse“.

Su visa EBPO preliminaria ataskaita, kurioje įvertinti 46-ių šalių pensijų fondų rezultatai, galima susipažinti čia.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) vadovas Tadas Gudaitis sako, kad 2019 metai dėl geros situacijos finansų rinkoje visiems buvo geri.

Vis dėlto, pasak jo, 2019 metais rinkos kilo, tačiau ir tokiu palankiu metu ne visiems pensijų fondams sekėsi vienodai gerai ir tam yra daug priežasčių. Lietuvos pensijų fondams papildomu iššūkiu, kurį pavyko sėkmingai įveikti, tapo tai, kad jiems 2019 metai prasidėjo nauju veiklos modeliu – po II pensijų pakopos reformos jie pradėjo dirbti kaip gyvenimo ciklo fondai.

Be to, T. Gudaitis pastebi, kad Lietuvoje dirbantys ir pensijų sistemoje sau papildomai pensijai kaupiantys gyventojai yra sąlyginai jaunesni, lyginant su išsivysčiusiomis Vakarų pasaulio šalimis, todėl bendra investicijų dalis nukreipta į akcijas yra didesnė nei tose šalyse, kuriose nėra įsteigti gyvenimo ciklo fondai ar kaupiantieji yra pasirinkę sąlyginai mažiau rizikingas investicijas. Kuomet akcijų vertės kyla – tai duoda teigiamą efektą – ypač jauniems sistemos dalyviams ir tuo pačiu leidžia pasiekti didesnį visos sistemos efektyvumą ir didesnę grąžą.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) duomenimis, nuo gyvenimo ciklo fondų principu veikiančių pensijų fondų įsteigimo pradžios 2019 metų sausį iki balandžio pabaigos, jie skaičiuoja bendrą teigiamą +9,3 proc. grąžą. Balandžio 30 dieną gyventojų pensijų fonduose sukauptas turtas sudarė 3,664 mlrd. eurų.

Valstybinę socialinio draudimo sistemą papildanti Lietuvos II pensijų pakopa turi 1,3 mln. dalyvių, jie sudaro daugiau kaip 80 proc. Lietuvos dirbančiųjų. Šalies gyventojų pensijų santaupas investuoja ir saugo penkios pensijų fondų valdymo bendrovės: „Aviva Lietuva“, „INVL Asset Management“, „Luminor investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“ ir „Swedbank investicijų valdymas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)