SEB banko vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas sako, kad jiems mokesčiai didės, bet toks ir yra tikslas.

„Kad jų indėlis į valstybės biudžetą, į mūsų visų reikalus didėtų“, – antradienį laidoje „Delfi 11“ sakė jis.

Kitas nuo liepos 1 dienos įsigaliojantis pokytis – gyventojai, kurie anksčiau vertėsi kai kuriomis veiklos rūšimis, verslo liudijimų išsiimti nebegalės.

„Tai liečia pastatų ar statinių apdailos, remonto, automobilių remonto, vaikų priežiūros, vandentiekio, šildymo, oro kondicionavimo sistemų įrengimo veiklas. Būtent jų nuo liepos 1 dienos verslo liudijimų nebelieka“, – sakė S. Aliukonytė-Šnirienė.

Tačiau ji pastebėjo, kad toliau veikla verstis galima parinkus artimą veiklos rūšį. „Tokių yra ir VMI konsultantai gyventojams pagelbsti“, – pasakojo ji.

„Tarkim, buvo veiklos rūšis „namų ūkio veikla“, dabar yra kita rūšis, kuri kai kuriuos dalykus apriboja. Žmonės gali toliau vystyti verslą, tiesiog reikia įsiregistruoti individualią veiklą pagal pažymą“, – sakė pašnekovė.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

T. Povilauskas pasakojo, kad verslo liudijimas buvo patraukliausias tiems asmenims, kurie sugeba gauti dideles pajamas, susimokėję vienkartinį verslo liudijimo mokestį, kuris yra susietas su gyventojų pajamų mokesčiu ir minimalia mėnesine alga.

„Taip pat mokėti privalomąjį sveikatos draudimą ir socialinio draudimo mokesčius irgi nuo MMA. Labiausiai mokesčiai išaugs tiems, kurie gaudavo dideles pajamas, vykdydami veiklą pagal verslo liudijimą.

Pavyzdžiui, jei nuomodavai penkis butus arba sugebėdavai atlikdamas statybos darbus gauti pakankamai dideles pajamas. Tada mokesčių dalis būdavo labai nedidelė“, – komentavo jis.

Ekonomistas vertino, kad tai yra teisinga kryptis, mažinant šešėlinės ekonomikos dydį.

„Vis dėlto, atsiranda rizika, kad deklaruodami metines pajamas pagal individualios veiklos pažymą ne visi nuoširdžiai ir sąžiningai deklaruos viską. Ne visi taip darys, stengsis neparodyti visų pajamų.

Logiškai šiek tiek prieštarauja tai, kad išbraukiami minėti apdailos ir kiti darbai, bet palikti pamatų liejimo darbai, stogų dengimas. Mažesnės vertės darbai išbraukiami, o didesnės vertės, kur atsiranda didesnės galimybės gauti didesnes pajamas, yra paliekami.

Taip pat priklauso, kiek žmonėms bus lengva deklaruoti pajamas. Tie, kas yra deklaravę individualios veiklos pažymas žino, kad tai nėra labai lengvas darbas“, – sakė T. Povilauskas.

Tadas Povilauskas

S. Aliukonytė-Šnirienė dar sakė, kad būstus su verslo liudijimais Lietuvoje nuomoja apie 10 tūkst. žmonių, o visų veiklos sričių pokyčiai palies apie 27 tūkst. žmonių.

„Verslo liudijimų tarifus nustato savivaldybės. Dabar vienas būstas, vienas pajamų šaltinis turės vieną mokestį. Tai nuoseklu ir logiška. Tarifų nekvestionuojame, nes tai yra savivaldybių tarybų prerogatyva. Kokius jie mato prasmingus ir tikslingus, tokius ir nustato“, – aiškino VMI atstovė.

Ji dar pastebėjo, kad apskaita būtina visiems, kas vykdo verslą.

„VMI yra sukūrusi pagalbines priemones – išmaniąją apskaitos sistemą i.APS. Visokiais būdais kviečiame naudotis verslą vykdančius žmones tam, kad metams pasibaigus būtų lengviau, – sakė ji. – Beje, galioja lengvata, kad žmonėms, patyrusiems išlaidų už remontą arba vaikų priežiūrą, yra galimybė susigrąžinti dalį sumokėtų mokesčių.

Šia lengvata pasinaudojo daugiau nei 19 tūkst. gyventojų daugiau kaip 20 mln. eurų išlaidų sumai. Šias paslaugas teikiantys gyventojai privalo teisingai apskaityti ir pateikti atitinkamus dokumentus, liudijančius šias išlaidas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)