Nutarimu siūloma įgalioti Vyriausybę pradėti konsultacijas su Europos Komisijos Europos struktūrinių reformų paramos direktoratu (DG REFORM) dėl techninės pagalbos valstybinio plėtros banko steigimo klausimais ir svarstyti dėl galimybės valstybei dalyvauti kredito įstaigų kapitale.

Seimo narė Gintarė Skaistė teigė, kad siūlymas dėl valstybinio banko yra manipuliacija žmonių jausmais.

„Tai nėra joks bankas tradicine forma, tai yra taip, kaip aprašyta nutarime, verslo kreditavimo fondas, kas kaip idėja nėra bloga (...), tačiau tai tikrai nėra bankas taip, kaip žmonės jį supranta“, – Seime sakė ji.

„Kaip atrodo iš šono šita iniciatyva? Tai labiau panašu į oro virpinimą prieš rinkimus, manipuliuojant žmonių jausmais, nepasitenkinimu bankais, dideliais įkainiais, kai realiai neturite jokių realių priemonių ar idėjų konkurencijai paskatinti ir situacijai pakeisti“, – sakė G. Skaistė.

Jai antrino Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas.

„Čia vyksta spektaklis prieš savus rinkėjus, kuriems pažadėjote, kad įkursite valstybinį banką. 3,5 metų nekūrėte, (...) registravote nutarimo projektą birželio 16 dieną, tam nutarimo projekte nieko apie valstybinį banką nepasakote, o įgaliojate Vyriausybę pradėti konsultacijas“, – komentavo E. Gentvilas.

Anot projekto rengėjų, Lietuvoje veikiančių bei garantijas teikiančių agentūrų pagrindu gali būti steigiamas valstybinis plėtros bankas, kuris galėtų siekti bankinės licencijos ir būtų prižiūrimas Lietuvos banko.

Seimas praėjusią savaitę po pateikimo pritarė siūlymui svarstyti Valstybinio plėtros banko steigimo idėją.

Už tai balsavo 69 Seimo nariai, prieš – 12, susilaikė – 15.

Siūlymui taip pat pritarė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)