„Naujų tiekėjų atėjimas į viešuosius pirkimus yra teigiamas ir skatinamas, tačiau paprastai nauji tiekėjai pradeda dalyvauti skelbiamuose pirkimuose, tuo tarpu į neskelbiamus pirkimus paprastai kviečiami žinomi, tam tikra veikla užsiimantys tiekėjai“, – rašoma VPT pranešime.

Tokie anksčiau medicinos priemonėmis neprekiavusieji tiekėjai buvo 144 iš 342, su kuriais sudarytos sutartys.

Pusėje šių sutarčių buvo numatyti avansai, o jų vertė sudarė apie 85 proc. visų sutarčių vertės. 44-iose sutartyse avansas siekė visą sutarties kainą.

Tarnyba, siekdama sistemiškai įvertinti tiekėjų pasirinkimą, pirkimus vykdant neskelbiamų derybų būdu, pradėjo dešimties viešųjų pirkimų sutarčių vertinimą, analizuodama atvejus, kuriais sutartys buvo sudarytos su įmonėmis, kurių įprastinė veikla nesusijusi su asmens apsaugos ir medicininių priemonių gamyba ar prekyba. Šių sutarčių atranką vertinimui taip pat lėmė jose numatyti didelės vertės avansiniai mokėjimai.

VPT analizė parodė, jog keliais atvejais prekes pristatyti pavėluota, o dviem atvejais prekės nepristatytos: vienu – visos, kitu – dalis. Abi šios sutartys buvo sudarytos Vilniaus miesto savivaldybės administracijos.

Su ekspedicijos paslaugas įprastai teikiančia bendrove „Motoloftas“ pasirašyta 346,2 tūkst. eurų vertės sutartis, daugiau kaip pusė šios sumos sumokėta kaip avansas. VPT duomenimis, buvo pristatyta maždaug trečdalis prekių, likusi dalis iki šiol nepristatyta, tačiau delspinigiai nebuvo skaičiuojami ir sutartis nenutraukta, nes prekės, kaip teigia pirkimo vykdytojas, jau yra Lietuvoje.

Kitu atveju buvo sudaryta 278,3 tūkst. eurų vertės sutartis su oro transporto bendrove „Andrikus“ ir visa suma sumokėta kaip avansas, tačiau prekės nebuvo pristatytos. Savivaldybė sutartį nutraukė ir, tiekėjui negrąžinus avanso, svarsto dėl jo kreiptis į teismą.

Pasak VPT, svarbu pažymėti, kad Vilniaus miesto savivaldybė yra didžiausia gyventojų skaičiumi, turinti daugiausiai gydymo įstaigų, karantino laikotarpiu rėmusi įvairias pilietines iniciatyvas, kuriose dalyvavo savanoriai, tad visų būtinųjų priemonių šiai savivaldybei reikėjo daugiausiai.

Taip pat VPT atsižvelgė ir į tai, kad Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos savivaldybės tapo vartais šalies piliečiams, grįžtantiems iš užsienio.

VPT duomenimis, tarp pandemijos metu apsaugos priemones įstaigoms teikusių įmonių buvo tokių, kurios iki tol prekiavo žaislais, teikė leidybos paslaugas, vykdė kavinių ar barų veiklą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)