Dar viena kebabinė

Dar visai neseniai Panevėžio įvaizdį gadinusi buvusio mėsos kombinato teritorija po truputį virsta moderniu verslo ir prekybos kvartalu šiaurinėje miesto dalyje. Čia per pastarąjį penkmetį jau įsikūrė statybinių medžiagų parduotuvė, kitame gale, greta Smėlynės gatvės, duris atvėręs prekybos centras.

Netrukus jų pašonėje, S. Kerbedžio gatvėje, išdygs dar vienas pastatas – 2 aukštų, beveik 600 kv. m. Pasak jį projektavusio panevėžiečio architekto Valdo Klimavičiaus, tai bus maitinimo paskirties statinys, kuriame darbuosis panevėžiečių šeima, užsiimanti kebabų verslu. Naujajame pastate irgi įsikurs kebabinė.

„Pradžioje buvo sumanymas statyti vieno aukšto pastatą, bet įtikinau daryti bent dviejų aukštų, kad tiktų prie tos vietos. Statinys nėra labai didelis“, – aiškino projekto autorius.

Kebabinė turėtų stovėti ties pačia Smėlynės ir S. Kerbedžio gatvių sankryža, iškart už geležinkelio bėgių.

„Eskizus piešti pradėjome dar pernai, darbai užtruko, nes objektą teko traukti tolyn dėl Savivaldybės planų toje sankryžoje kažkada rengti žiedinę sankryžą“, – teigė architektas.

Be to, kilo keblumų dėl įvažiavimo į būsimojo pastato teritoriją, bet atsiradus nedidelei žiedinei sankryžai Smėlynės gatvėje problema išsprendė savaime.

Su būsimojo naujo pastato ties dviejų judrių gatvių sankirta projektu visuomenė gali susipažinti ir teikti pasiūlymus iki kitos savaitės pabaigos.

Klausimas dėl valgyklos

„Visa buvusio mėsos kombinato teritorija po truputį virsta nauju prekybos kvartalu šioje miesto dalyje“, – sako V. Klimavičius.

Anot jo, šioje teritorijoje planuojami ir dar du arba trys 1000–1500 kv. m nauji pastatai.

Bet apie juos dar anksti kalbėti, kol tebevyksta sklypo savininkės Vilniaus įmonės „Elotėja“ ir galimų investuotojų derybos. Prasitariama, kad tarp šių – ir lenkų kompanija „Pepco“, užsiimanti drabužių ir namų apyvokos prekių prekyba.

„Tie naujakuriai turėtų nusidriekti palei tą patį geležinkelio ruožą nuo kebabinės tolyn link „Lemoros“. Daugiau negalima atskleisti, nes verslo planai dažnai keičiasi, teritorijos savininkai veda derybas su investuotojais ir kol kas nėra tvirtų sprendimų. Bet galiu patikinti, kad ten neplanuojami biurai, dangoraižiai – vien tik prekybos, paslaugų vietos“, – aiškino V. Klimavičius.

Dėliojant verslo planus, pasak architekto, tebėra neišspręstas ir vienintelio likusio buvusio kombinato pastato S. Kerbedžio gatvėje likimo klausimas. Jame dabar tebeveikia valgykla. Verslininkai su projektuotojais svarsto, ar ją ten ir palikti.

„Tame dabartinės valgyklos pastate svarstoma įrengti galbūt gyvenamąsias, administracines pastatas. Tačiau mąstoma, kas geriau: renovuoti senas sienas ar viską griauti. Pastarasis darbas taip pat nėra toks paprastas“, – pabrėžia architektas.

Statytas darbininkų gerovei

„Sekundės“ pakalbinta valgyklos buvusiame Mėsos kombinate savininkė Zita Tolvaišienė teigė girdėjusi apie planus rekonstruoti sovietmetį menantį pastatą.

„Pati, kaip nuomininkė, mačiau savininkų projektus, viskas turėjo prasidėti pavasarį, bet kažkodėl užtruko. Apie griovimą tikrai nėra kalbos“, – patikina verslininkė.

Ji džiaugsis, jei bus sutvarkyta atgyvenusi viso pastato išorė, pakeistas stogas.

Anot Z. Tolvaišienės, šis kombinato pastatas buvo vienas geriausių visoje teritorijoje.

„Jo būklė ir dabar nėra prasta. Iki subyrant kombinatui čia ateidavo jo darbininkai persirengti, pavalgyti, nusimaudyti dušuose, veikė medicinos punktas – tai buvo kolektyvo gerovei skirta vieta, geriausias pastatas visoje teritorijoje“, – prisimena Z. Tolvaišienė, kuriai pačiai anais laikais teko čia kartu darbuotis.

Moteris dirbo toje pačioje valgykloje, kurią po gamyklos griūties 2000-aisiais iš karto išsinuomojo ir ėmė verslauti.

Ilga istorija

Viena didžiausių miesto gamybinių įmonių – Panevėžio mėsos kombinatas – buvo tarp tų, kurioms teko susigrumti su besikeičiančio laikmečio iššūkiais. 1931 m. įmonė, pradėjusi savo veiklą kaip akcinės bendrovės „Maistas“ Panevėžio fabrikas, per savo gyvavimo laiką patyrė daugybę išbandymų, keitė statusą, pavadinimą. 2000 m. akcinė bendrovė „Panevėžio maistas“ bankrutavo, įvyko varžytinės.

Mėsos kombinato vietoje – nauji investuotojai

Pastatus įvairiais tikslais nupirko kelios bendrovės, dalis patalpų buvo nuomojama. 2015 m. birželį buvę bendrovės pastatai pradėti griauti, o jau 2016 m. ties Smėlynės ir S. Kerbedžio gatvių sankirta, buvusioje fabriko teritorijoje, duris atvėrė prekybos centras.Netrukus ties S. Kerbedžio ir Smėlynės gatvių sankryža išdygs dar vienas naujas, 2 aukštų, beveik 600 kv. m pastatas. Tai bus maitinimo paskirties statinys, kuriame planuojama atidaryti kebabinę.

Dėliojant buvusio mėsos kombinato teritorijos verslo planus, svarstoma ir ką daryti su vieninteliu likusiu nenugriautu jo pastatu.